James Franco bereikt een schikking na beschuldigden van seksueel wangedrag

Mochten jullie zich afvragen waarom het zo stil is geworden rond James Franco, dan zou dat wel eens te maken kunnen hebben met zijn #MeToo rechtszaak. Zijn laatste film was Zeroville (2019), waarin hij niet alleen de hoofdrol speelde maar de film ook had geregisseerd. Het was tevens een film met een behoorlijk indrukwekkende cast (Megan Fox, Seth Rogan, Joey King, Dave Franco), maar de film werd kritisch met de grond gelijk gemaakt en werd snel afgevoerd naar het VOD ciruit. Maar Franco heeft de smaak van de regie te pakken gekregen en brengt binnenkort The Long Home uit, was het niet dat hij eerst klare wijn moest schenken rond een toch wel vies zaakje waarin hij betrokken partij was. En dat nadat de acteur al door atrice Breakfast Club Ally Sheedy al werd beschuldigd van ongepast gedrag. The Long Home werd tevens opgenomen in 2015 met één van de vrouwen (Sarah Tither-Kaplan) die nu een rechtszaak tegen hem en zijn partner heeft ingezet.


James Franco en Vince Jolivette bij Studio 4 in Los Angeles – foto door Steven Anderson

In 2019 beschuldigden twee voormalige studenten (Sarah Tither-Kaplan en Toni Gaal) – van zijn inmiddels ter ziele gegane Franco’s Studio 4 dramaschool – hem en zijn partners in de organisatie ervan de school te gebruiken als ‘weinig meer dan een plan om hem en zijn mannelijke medewerkers te voorzien van een pool van jonge vrouwelijke artiesten die ze konden misbruiken. De jonge vrouwen spanden een class-action rechtszaak aan tegen Franco en anderen die bij de school betrokken waren, waarbij ze volgens The Guardian beweerden dat Franco en partner Vince Jolivette ‘zich bezighielden met wijdverbreid ongepast en seksueel geladen gedrag tegenover vrouwelijke studenten door hun macht als leraar en werkgever te seksualiseren met het oog de studentes mogelijke filmrollen voor te schotelen. Wanneer de feiten zich hebben afgespeeld is niet duidelijk maar het zal zich vermoedelijk wel hebben afgespeeld direct na de opening van de school in 2014, gezien er al klachten waren van jonge vrouwen in 2017, te midden van de storm van aanklachten tegen Harvey Weinstein en actrices en modellen zich gesterkt voelden om naar buiten te komen met dergelijk misbruik.

Tither-Kaplan was de eerste die de stilte brak nadat Franco gelauwerd werd met op de Golden Globes met zijn film The Disaster Artist (2017). “Ik heb het gevoel dat er sprake was van machtsmisbruik, en er was een cultuur van uitbuiting van niet-beroemde vrouwen, en een cultuur waarin vrouwen vervangbaar waren”, zei Tither-Kaplan. Een van de beschuldigingen was dat één van de lessen die op de school van Franco werden aangeboden, specifiek was opgebouwd rond seksscènes, waarvoor studenten auditie moesten doen voor de camera. De video’s had Franco naar verluidt bewaard en de studenten moesten hiervoor ook getekend hun rechten afstaan. Eén van de aanklagers, die in deze klas zat, zei dat Franco ooit “beschermende kleding van studenten uitdeed voordat hij orale seks op hen simuleerde als onderdeel van een orgie-scène.”

De aanklagers zijn nu overeengekomen om de rechtszaak te laten vallen nadat ze een schikking hebben getroffen, hoewel alle details niet openbaar zijn gemaakt, maar vermoedelijk gaat het om flink wat geld. En dat is verwonderlijk gezien de advocaat eerder de beschuldigingen afdeed als valse roddels, maar sinds de zaak Weinstein lijken beroemdheden niet zomaar weg te komen met dergelijk wangedrag – ook al zijn er uitzonderingen. In ieder geval is het een blaam voor de acteur die niet snel zal verdwijnen.

2 Comments

  1. Bloody Mary

    Klassiek verhaal. Kevin Spacey had ook een acteursschool. Was er ook zo geen verhaal bij ons met acteur Jappe Claes en het Nationale Theater in Den Haag en Jan Fabre met zijn Troubleyn gezelschap. Goed dat het allemaal aan het licht komt, je zal maar een dochter hebben die zich in de artistieke wereld wil storten.

    Reply
  2. Winnie

    En dan ook nog eens sekstapes maken ook nog …wtf.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *