Better Call Saul seizoen 5 op Blu-ray

Het 5de seizoen “Better Call Saul”, de spin off prequel op “Breaking Bad”, is eindelijk uit op Blu-ray. De makers Vince Gilligan en Peter Gould zouden plannen hebben voor een 6de seizoen, en zo beter te doen dan Breaking Bad die slechts 5 seizoenen telde. Maar gezien de pandemie zijn de plannen wat verschoven en valt het nog af te wachten of de plannen zich zullen concretiseren in 2021.

Korte inhoud: Jimmy’s (Bob Odenkirk) nieuwe bedrijf, onder de naam Saul Goodman, trekt hem naar de drugshandel in de stad Albuquerque en is in conflict wanneer Howard (Patrick Fabian), om zijn eerdere behandeling van Jimmy goed te maken, hem een baan aanbiedt bij HHM. Kim (Rhea Seahorn) zelf balanceert haar Mesa Verde en pro bono werk met haar eigen gevoelens voor Jimmy, en merkt dat ze speelt met dezelfde oplichter-achtige tactiek die Jimmy toepast in haar zaken. Lalo’s (Tony Dalton) aanwezigheid dwingt Gus (Giancarlo Esposito) om de constructie van het superlab te stoppen, en zowel Nacho (Michael Mando) als Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) worden pionnen in de voortdurende vete tussen de Salamanca’s en Gus. Nadat Lalo is gearresteerd voor moord, vraagt hij Jimmy hem te vertegenwoordigen en borgtocht te regelen, wat bijna leidt tot Jimmy’s ondergang.

Het vijfde seizoen van “Better Call Saul” is zo dicht mogelijk bij de perfectie. Het is het meest “Breaking Bad” -gevoelige seizoen van allemaal, maar het behoudt nog steeds dezelfde duistere komische vibes van de voorgaande seizoenen. Jimmy is een heel ander personage dan voorheen, maar hij is nog steeds dezelfde persoon. Dat is heel ingewikkeld om uit te voeren in een tv-programma, en nogmaals, de schrijvers slagen erin om het gemakkelijk te doen lijken. Het narratieve gedeelte is gedurende de hele serie zeer consistent geweest, maar naar mijn mening valt het hier nog meer op. Het acteerwerk is eerlijk gezegd beter dan vorig seizoen, karakters zoals Kim, met meer diepgang, wat een meer impactvolle vertolking van de acteurs vereiste, en met succes. Nu na alle seizoenen te hebben gezien, zal ik geduldig wachten tot het zesde seizoen uitkomt, echt geïntrigeerd over wat er gaat gebeuren.

Ik ben continu verbaasd over hoe geweldig deze show is. Elk seizoen slaagt erin me meer te geven van wat ik zoek, maar blijft origineel, stimulerend en opwindend. De enige constante tussen elk seizoen is de sfeer en het gevoel dat de regisseurs creëren. De leegte van de woestijn, de breedbeeldopnames, maar ook de balans tussen Jimmy’s humor, opwinding, angst en mislukking. De cinematografie is verbazingwekkend. Ik kijk graag naar de vechtscènes, de schietsequenties, maar ook naar een auto die urenlang gewoon door de woestijn rijdt. Ze zijn allemaal visueel aantrekkelijk op verschillende manieren en bepalen de sfeer op een zeer goed berekende manier. Het verschil tussen elk seizoen is dat het helemaal niet repetitief is. Sommige karakters blijven, andere sterven, sommige worden geïntroduceerd, maar het wordt nooit saai. Dit is een van de weinige shows met een echte karakterontwikkeling, en het is fascinerend om de reeks gebeurtenissen te zien die elk van hen tot verandering leiden.


© Sony Pictures Home Entertainment

Maar laten we eindigen met het begin, een blik op Cinnabon-manager Gene. Hij is al paranoïde omdat hij door iemand, wie dan ook, wordt betrapt en naar politiescanners luistert voor enige hint over de wet die hem zou kunnen inhalen. In het meest gespannen moment van de flashfowards tot nu toe herkent een Saul Goodman-fan hem, en nadat hij ontkend heeft dat hij Saul is zolang hij kan, geeft hij het eindelijk toe en wordt hij later gedwongen om de man van de stofzuigerwinkel om een nieuwe verdwijning te regelen. Maar na een paar ogenblikken verandert Gene van gedachten en zegt hij dat hij er zelf voor zal zorgen. Betekent dit dat hij vanzelf verdwijnt? Betekent dit dat hij de man gaat VERMOORDEN die hem herkende? Wat het ook betekent, Gene heeft het vertrouwen in zijn dekmantel volledig verloren.

En het zette me aan het denken, misschien hebben we deze Gene-scènes helemaal verkeerd bekeken. Misschien kijkt Gene niet over zijn schouder naar iemand in het bijzonder. Misschien loopt Gene’s verhaal niet weg voor kartelmisdadigers die hem levend willen villen, misschien is het een leven van eeuwige paranoia dat wegrent uit zijn verleden. Misschien hebben we al gezien hoe Gene’s tragische verhaal afloopt, want het eindigt nooit: hij is een oplichter die al zijn vertrouwen heeft verloren. De ironie is tragisch. Zelfverzekerdheid weggenomen door het onbekende, Gene leeft de rest van zijn leven in angst, een schil van zijn vroegere zelf. En het wordt perfect weerspiegeld in de aflevering door zijn juichende transformatie tot de ultieme zelfverzekerde showman, Saul Goodman. Ik ben wel benieuwd met welke verhaallijn ze uiteindelijk veder zullen gaan.
betekent, Gene heeft het vertrouwen in zijn dekmantel volledig verloren.

De Blu-ray van het 5de seizoen is reeds beschikbaar vanaf met verwijderde scènes, cast en crew-commentaar, making of filmpjes tot zelfs een gag-reel.


Review “Better Call Saul” season 5 (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 4.5 / 5

rating

*** “Better Call Saul” season 5 trailer ***

1 Comment

  1. Hendrik

    Zalige serie en ik hoop dat ze in seizoen verder gaan met Gene. Het einde moet open blijven.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *