Assassin’s Creed Valhalla (2020) laat ons proeven van het Viking leven

Deze week komt “Assassin’s Creed Valhalla” (2020) uit, de nieuwste game in de Assassin’s Creed-serie. De game is verkrijgbaar voor Xbox Series X, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4, Stadia en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook gaat “Assassin’s Creed Valhalla” onderdeel zijn van Uplay+, Ubisofts abonnementsservice voor Windows PC. Het game komt na de veel besproken “Assassin’s Creed Odyssey” (2018) die ons meevoerde naar het Oude Griekenland met zijn vele mythologieën en de rijkdom van de Egyptische cultuur. In deze versie trotseren we de Noorse goden en kruipen we in de huis van een vechtlustige viking. Assassin’s Creed is normaal een verhaal waar je uw tegenstanders te lijf gaat in stealth mode, hier hak je er gewoon op los met een hakbijl of sla je alles plat met een hamer.

“Assassin’s Creed Valhalla”, ontwikkeld door het team achter “Assassin’s Creed IV: Black Flag (2013)” en “Assassin’s Creed Origins” (2017) bij Ubisoft Montreal, speelt zich af in de tijd van de Vikingen. Spelers beleven het verhaal van Eivor, een furieuze Viking die werd opgevoed met verhalen van strijd en glorie. De game biedt spelers een enerverende Vikingervaring in een schitterende, dynamische open wereld die zich verzet tegen de brute achtergrond van de Donkere Middeleeuwen van Engeland. Deze nieuwste game in de Assassin’s Creed-serie introduceert tevens tal van nieuwe features, waaronder raids, het uitbouwen van een nederzetting en het opbouwen van hun macht en invloed.

“We kunnen niet wachten tot spelers deze geweldige Vikingreis zelf kunnen ervaren”, zegt Ashraf Ismail, Creative Director van Assassin’s Creed Valhalla. “Spelers ontdekken het leven van Eivor, een Viking raider en clanleider. Eivor wordt geconfronteerd met de uitdagingen van de zoektocht naar een nieuw thuis te midden van een machtsstrijd over de controle van Engeland.” Spelers hebben de keuze of zij als mannelijke of vrouwelijke Eivor spelen en krijgen toegang tot tal van uitrustingsmogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om haar, tatoeages, oorlogsverf en uitrusting aan te passen. Politieke allianties, strijdbeslissingen en dialoogkeuzes beïnvloeden de wereld van Assassin’s Creed Valhalla, waardoor spelers beslissingen moeten afwegen om hun thuis en de toekomst van hun clan te beschermen.

We bevinden ons in de 9de eeuw. Spelers leiden Eivors clan van Noormannen, nadat zij verdreven zijn uit Noorwegen door eindeloze oorlogen en afnemende grondstoffen in de 9de eeuw na Christus, over de ijzige Noordzee naar het rijke, maar gebroken Engeland. Spelers bouwen aan een nieuwe toekomst voor hun clan, terwijl ze de meedogenloze vechtstijl van Vikingkrijgers herbeleven met een vernieuwd vechtsysteem. Het vechtsysteem biedt spelers onder andere de mogelijkheid om in beide handen een ander wapen te gebruiken en dat is ook wel nodig met een grotere verscheidenheid aan vijanden dan ooit tevoren. Om noodzakelijke rijkdom en grondstoffen te verdienen, hebben spelers de mogelijkheid om met hun schip op specifieke locaties raids te leiden. Op het moment dat de Vikingen hun nieuwe thuis gevonden lijken te hebben, stuiten ze op weerstand van de Saxons. Onder hen is koning Aelfred van Wessex, die zelf de enige heerser van een beschaafd Engeland wil worden. Tegen alle verwachtingen in moet Eivor doen wat nodig is om Valhalla binnen handbereik te houden.© Ubisoft

De game is wederom episch, en het leuke aan AC is dat de omgeving constant in verandering is met het rijzen of vallen van de zon. ‘s Nachts is trouwens de kans groot dat je een Noorderlicht te zien krijgt nadat je eerst hebt kunnen genieten van een bloedrode avondzon. Qua spel is er niet zo gek veel verschil met de voorgaande AC spelen. Het blijft een Open Wereld waarin je op torens en hoge pieken moet klimmen om de kaart te onthullen en allerhande missies moet volbrengen om zo verder te gaan in de verhaallijn. Bijgevolg denk ik niet dat dit soort games bedoelt zijn voor de die hard gamers, maar eerder voor diegene die hier echt tijd wil voor uittrekken. In wezen kan je op 48 uur alles wel uitspelen, maar dan heb je misschien maar 60% van het landschap kunnen zien.

Maar opnieuw wijken we verder af van het AC kernverhaal. De Assassin’s Creed-spellen draaien voornamelijk om de rivaliteit en het conflict tussen twee oude geheime genootschappen: de Assassins, die de vrijheid vertegenwoordigen, en de Tempeliers, die de orde vertegenwoordigen. Versies van deze samenlevingen bestaan al eeuwen, waarbij de Assassin’s probeerden te voorkomen dat de Tempeliers controle zouden krijgen over ‘Pieces of Eden’, artefacten die in staat zijn de vrije wil om mensen te controleren. Hier lijkt het zelfs meer op een “God of War” (2018) game.


© Ubisoft

De eerste zoektocht waarin jij, als Eivor, wordt ondergedompeld, heeft niet alleen sterke wortels in de werkelijke Vikinggeschiedenis. Het is tevens ook zo’n allesomvattende, aanlokkelijke en goed geplande zoektocht die je doormaakt waarbij de tijd lijkt voorbij te vliegen. De verhalen zijn sterk, met tussenfilmpjes die ruimte maken voor verhaal opbouw. Je krijgt meteen voeling met de karakters die je ontmoet in de eerste van je vele speurtochten, en dat zijn degenen waarmee je hoopt tijd door te brengen. En gaandeweg zijn er een aantal nieuwtjes, zoals een drinkspel of een partijtje rijmen, die de sfeer nog meer kunnen ontspannen.

Al bij al heb ik hier van genoten. Een van de meest indrukwekkende aspecten van Valhalla – en mijn favoriet, voor wat het waard is – zijn de Viking raids. Het is een belangrijk onderdeel van het leven als Viking en Walhalla zorgt voor volop mogelijkheden om deel te nemen aan diverse invasies – ook al zijn ze uiteraard PG13 vriendelijk gemaakt, want vermoedelijk waren de echte raids net iets meer bloederig en mensonterend. Ook de rivalen zijn kleurrijk, van kolossen van vechtersbazen tot enorme beesten. Houten schilden en tweekoppige bijlen zijn enkele van de Viking-specifieke wapens in je gereedschapskist en verdomd als het niet leuk is om ze in het heetst van de strijd in te zetten. Na het game wil je dan ook meteen nog eens een aantal afleveringen van “Vikings” zien. De game is verkrijgbaar vanaf . Met de Season Pass duiken spelers dieper in het verhaal van Eivor, met twee grote verhalende uitbreidingen en een exclusieve missie. De Season Pass is los verkrijgbaar, maar is ook onderdeel van de Gold, Ultimate en Collector’s Editions van Assassin’s Creed Valhalla. De Season Pass geeft spelers toegang tot de volgende content:

      • The Legend of Beowulf quest: Een exclusieve missie waarin spelers de gruwelijke waarheid achter de legende van Beowulf ontdekken. Deze missie is direct vanaf de lancering van Assassin’s Creed Valhalla speelbaar.
      • Uitbreiding 1 – Wrath of the Druids (voorjaar 2021): In dit avontuur reizen spelers af naar Ierland waar zij de geheimen achter een eeuwenoude cult van druïdes ontrafelen. Omgeven door Gaelische mythen en folklore, moeten spelers zich een weg zien te vechten door het Ierse landschap om macht te verzamelen onder de Gaelische koningen.
      • Uitbreiding 2 – The Siege of Paris (zomer 2021): Tijdens dit avontuur krijgen spelers de kans om de meest ambitieuze Vikingstrijd ooit te herleven: de aanval op Parijs. Infiltreer de stad, neem de Seine over, ontdek vijandige geheimen en vorm strategische verbonden om de toekomst van Eivors clan veilig te stellen.


Review Assassin’s Creed Valhalla (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Assassin’s Creed Valhalla trailer ***

5 Comments

 1. Vlasil

  Heeft inderdaad weinig met AC te maken maar wat een dope trailer 😮

  Reply
 2. Sinister

  Hmmm ziet er niet uit als een Assassin’ Creed spel … hmmm, dan ga ik het misschien kopen.

  Reply
 3. Justin

  Why must kings always be evil?

  Reply
 4. Centurion92

  Volgende rip-off: Assassin’s Creed : The Elder Scrolls

  Reply
 5. Conan the Librarian

  Ja het is een imposante trailer, maar ik vraag me af wanneer we eens die “Assassin’s” en de “creed” zullen te zien krijgen in een Assassin’s Creed game …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *