Assassin’s Creed: Odyssey keert terug naar het oude Griekenland

We zijn ondertussen aan de elfde editie van deze role-playing game-franchise en nadat we de vorige keer met Assassin’s Creed: Origins (2017) doken in het Oude Egypte, is het met Assassin’s Creed Odyssey (2018) nu de beurt aan de Griekse beschaving en de game pakt meteen uit met King Leonidas die met zijn 300 Spartanen de strijd aangaan tegenover 100’000 Perzen.

Daarna duiken we opnieuw in hetzelfde patroon als Origins met onze held (Kassandra of Alexios) die via verschillende missies steeds meer geld en gear kan verzamelen om zo het landschap te veroveren. Het verschil met de vorige editie is dat je nu zelf kan kiezen in welke richting je het verhaal kan sturen, met multiple choice dialogen. Ik vind het spel bijzonder meeslepend, vooral wanneer je aan het zeilen bent of sluipend in een kamp één voor één jouw tegenstanders uitschakelt. Het is zowel uitdagend, ontspannend maar vooral visueel knap. Het enige wat je er moet bijnemen is het vreselijke Engels met dik Grieks accent, maar na verloop van tijd zorgt het wel voor de Griekse flair en de stem van de Griekse Melissanthi Mahut en Michael Antonakos zijn wel goed gecast.

Assassin’s Creed: Odyssey kan verslavend zijn, zeker wanneer je het ultieme arsenaal en outfit wil samenstellen. De animatie is ook voor een groot stuk verbeterd; de bewegingen zijn eleganter en zelfs de dialoog-scènes zijn iets beter geacteerd ook al maakt ons hoofdpersonage soms wel wat rare gebaren. Het polijsten en verbeteren van wapens heeft ook een update gekregen, en deze versterkingen zal je kunnen gebruiken wat de tegenstanders zijn vaak niet van de poes. En je loopt er iets meer mythische figuren tegen het lijf in vergelijking met het vorige Origins. Van het jagen op de Minotaurus op de steile heuvels van Kreta tot kletsen met Socrates in de schaduw van het Parthenon, je kan het hier allemaal beleven. En ja uiteraard helpt het wat als je tijdens jouw humaniora een beetje hebt opgelet tijdens de les geschiedenis om hier nog meer van te kunnen genieten.

Wat ook nieuw is zijn de huurlingen. Wanneer je je mis gedraagt of aan het stelen bent, dan krijg je een huurling op de hielen. En ofwel kan je hen afkopen, hen proberen te vermoorden of gewoon ontlopen. Je hebt de indruk dat Ubisoft de mosterd ging halen bij Middle-Earth games. Elke strijd is een uitdaging en de tegenstanders verschillen meestal maar twee levels met dat van jou dus moet je op je hoede blijven.

Je krachtigste verdediging is parrying, en het systeem is zo gebouwd dat je een zee van tijd hebt om de knop in te drukken. We zijn mijlenver verwijderd van pakweg een battle in Dark Souls. Dit is duidelijk een game voor het brede publiek die echt de sfeer wil opsnuiven en niet noodzakelijk extreem behendig is met de controls. De grootste moeilijkheid is ‘het aantal’. Dus wanneer je in een gevecht verzeilt let je best op dat je niet omsingelt geraakt door handlangers. Anderzijds kan je in het begin ook de moeilijkheidsgraad gaan aanpassen en echte gamers kunnen gerust iets moeilijker gaan dan de normale instelling. Net zoals in de vorige Assassin’s hebben we opnieuw scheepsvaart battles en je zal merken dat je net zoveel tijd kan verdoen op zee als op het land.


© 2018 Ubisoft Belgium

Want wees maar zeker, je kan gemakkelijk uren slijten aan dit game met al zijn missions en side-missions. Je hebt ook een optie om de game te spelen in verkenningsmodus (iets wat ik aanraad) en hiermee moet je eigenlijk zelf gaan bepalen welke missie je wil spelen en krijg je niet meteen een uitgestippeld parcour via waypoints. Dit helpt uiteraard om je meer in te leven in de gebeurtenissen. Voor de review van dit game heb ik heel wat uren versleten maar zit waarschijnlijk aan 6% van de totale speelduur. Dit game spelen is een beetje op reis gaan, en je laat je polshorloge of smartphone best achterwege.

De release van Assassin’s Creed Odyssey is slechts het begin dit avontuur. Spelers genieten met de Assassin’s Creed Odyssey Season Pass van twee grote episodische verhaalgedreven uitbreidingen, Assassin’s Creed III Remastered én Assassin’s Creed Liberation Remastered*. Deze content gaat ook los verkrijgbaar zijn. Daarnaast gaan alle spelers regelmatig aan de slag met nieuwe, gratis content in de vorm van dagelijkse en wekelijkse in-game events en de episodische Lost Tales of Greece-missies.

rating

Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 30 oktober 2018

*** Assassin’s Creed: Odyssey trailer ***

4 Comments

 1. Brandon

  We zijn wel mijlenver van de Brotherhood of de creed, dit is een gewoon role playing game die zich afspeelt in de oudheid, heeft nog weinig met Assassin’s Creed te maken.

  Reply
 2. Alex

  Zo verslavend maar wel leuker dan een les geschiedenis 😀

  Reply
 3. Thomas

  Het is krak hetzelfde als Origins, ik zit wel nog niet heel ver in het spel.

  Reply
 4. JJ

  Next up … AC: Japan Origins? Gewoon wat skins veranderen en hup.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *