Middle-earth: Shadow of War is een waardig vervolg

Neen, dit is nog steeds een filmsite, maar hoe kunnen we ook geen aandacht geven aan Middle-earth: Shadow of War (2017), die uiteraard is gebaseerd op het werk van Tolkien (The Lord of the Rings, The Hobbit). En de fans van deze wereld kunnen dit game gewoon niet links laten liggen.

middle-earth_shadow_of_war_2017_ps4.jpg

Korte inhoud: Middle-earth: Shadow of War is een vervolg op het originele verhaal van Middle-earth: Shadow of Mordor, dat meer dan 50 industrieprijzen heeft ontvangen. Talion en Celebrimbor, de Bright Lord, keren terug om een nieuwe krachtring te smeden en het op te nemen tegen hun dodelijkste vijanden, onder wie Sauron en de Nazgûl, in een kolossale strijd om Middle-earth.

Het is een open wereld actie-Role-Playing Game dat wordt aangedreven door het Nemesis-systeem. De introductie van Orc-volgelingen zorgt voor compleet nieuwe verhalen over loyaliteit, verraad en wraak, en de toevoeging van indrukwekkende Nemesis-forten vereist verschillende strategieën om dynamische bolwerken te veroveren en persoonlijke werelden te creëren, met meer keuzes en mogelijkheden dan ooit tevoren.

Monolith Productions heeft zijn innovatieve artificiële intelligentie-technologie, oftewel het Nemesis-systeem van Middle-earth: Shadow of Mordor, verder ontwikkeld en een ongeëvenaarde spelervaring gecreëerd,” aldus David Haddad, voorzitter, Warner Bros. Interactive Entertainment. “De spelers van Middle-earth: Shadow of War komen in een meeslepend verhaal en een geheel persoonlijke wereld terecht, die al hun bewegingen onthoudt, iets wat zowel fans als nieuwkomers zeer op prijs zullen stellen. ”

“We hebben heel hard gewerkt om elke dimensie binnen Middle-earth: Shadow of War compleet uit te breiden, inclusief de open wereld, het verhaal, de RPG-systemen, de kern van het spel en uiteraard de via het Nemesis-systeem gecreëerde persoonlijke spelerverhalen,” aldus Michael de Plater, vicevoorzitter, Creative, Monolith Productions. “Als levenslange fans van Middle-earth zijn we uiterst dankbaar voor dit voorrecht om de meest indrukwekkende fantasiewereld ooit op een nieuwe manier tot leven te kunnen wekken voor fans én nieuwkomers. We zijn we erg benieuwd naar de verbluffende verhalen die spelers zullen maken en delen zodra ze ontdekken wat Middle-earth: Shadow of War allemaal te bieden heeft. ”

Spelers kunnen de uitgebreide open wereld op talloze manieren ervaren en unieke persoonlijke verhalen creëren. Met behulp van de nieuwe en verbeterde melee, stealth en afstands gevechtstechnieken, uitgebreide vaardigheden en de nieuwe krachtring, kunnen spelers de kracht van de Bright Lord gebruiken om Mordor van binnenuit te overheersen. Spelers komen nieuwe en bekende bondgenoten tegen tijdens hun missie, onder wie Eltariel, de beste Nazgûl-jager; Baranor, de kapitein van Minas Ithil; Carnán, de mysterieuze natuurgeest en iconische personages zoals Shelob en Gollum. Behalve deze bondgenoten zullen ze een grote verscheidenheid aan dodelijke vijanden tegenkomen, waaronder Orks, Olog-hai, monsterlijke beesten, de oude Balrog Tar Goroth, vuurspuwende draken, de Nazgûl en uiteindelijk de Dark Lord, Sauron zelf.


middle-earth_shadow_of_war_2017_ps4_pic01.jpgmiddle-earth_shadow_of_war_2017_ps4_pic03.jpgmiddle-earth_shadow_of_war_2017_ps4_pic02.jpg

© 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. Developed by Monolith.

Middle-earth: Shadow of War speelt zich af tussen de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings en bevat een veelzijdig ecosysteem van missies en verkenningstochten en een bruisende Orc-maatschappij met diverse Orc-culturen. Orc-vijanden behoren nu tot stammen. De invloed van deze stammen reikt van de overlords die de machtige forten beheren tot over de verschillende omgevingen. Door middel van de Orc-volgelingen en Nemesis-forten kunnen spelers nu op een geheel nieuwe manier de wereld beleven, dankzij de keuzes en mogelijkheden die het uitgebreide Nemesis-systeem biedt. Of de tegenstander nu wordt gespaard, bedrogen, geworven of verwond, alle confrontaties worden opgeslagen en dragen bij aan de dynamiek van de maatschappij en conflicten van Mordor, tot leven gebracht door het innovatieve Nemesis-systeem.

Persoonlijk vond ik het een waardig vervolg en veel van de verwachtingen die ik had waren zeker ingelost. Je duikt zo in de wereld van Orcs en Overlords. Het Nemesis Systeem blijft overeind en zorgt opnieuw voor heel wat spelplezier. Narratief gezien graven we niet echt diep en voelt het was onsamenhangend, maar dat was ook al niet het geval bij Shadow of Mordor. Het begin motiveert je wel wanneer je je held zijn vrouw en zoon ziet afgeslacht worden, en hij verbonden geraakt met Calebrimbor. We hadden dus meteen een soort vendetta storyline. Shadow of War mist deze sterke proloog. De moord op zijn gezin wordt wel even aangehaald maar niet voldoende om erdoor beïnvloed te zijn tijdens het spel. De side-missions houden ook niet echt een link met mekaar. Er zijn slechts een handvol gevallen waar de eindevenementen van een missie u naar de volgende missie wijzen. Je hebt soms geen idee waarom je deelneemt aan een bepaalde missie, was het niet dat je uw quest-line op 100% wil krijgen. Tot op vandaag kan ik niet begrijpen dat ze met zo’n knappe achtergrond als de boeken van Tolkien, maar zo een mager verhaaltje kunnen distilleren. Op vlak van game-play heb ik mij anders wel goed kunnen vermaken.

Ondertussen is de game uit op Xbox One, Windows 10-pc (Windows Store), Steam, PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro. De verbeteringen voor de Xbox One X zijn tegelijkertijd met de lancering van de console op 7 november beschikbaar.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 24 oktober 2017

 


*** Middle-earth: Shadow of War trailer ***

2 Comments

  1. Kons

    Game speelt weer zalig, paar uur gespeeld maar ik ben nog niet heel ver in het verhaal.

    Reply
  2. Gaetan

    Dit is gewoon Assassin’s Creed maar zich dan in Middle Earth. Voor de rest zijn er niet zo zot veel verschillen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *