The Outsider Seizoen 1 (2020) ***½ DVD Recensie

En hier zijn we met de nieuwste televisiereeks gebaseerd op de boeken van bestsellerauteur Stephen King (°1947). De afgelopen vijf jaar mochten we ons al vermaken met “Castle Rock”, “Mr. Mercedes”, “The Mist” of “11.22.63” en op de planning staan nog “The Institute”, “Chapelwaite”, “Lisey’s Story” en “The Stand”. Maar nu is er dus “The Outsider” (2020) – in het Nederlands vertaald als ‘De Buitenstaander’ – een donkere, sfeervolle paranormale thriller van HBO over de brutale moord op een jongetje.

Korte inhoud: Een wandelaar vindt in de bossen van Georgia het gruwelijk verminkte lijk van de elfjarige Frankie Peterson. Diverse ooggetuigen zien de bebloede Terry Maitland (Jason Bateman) op de parking van het bos in een witte bestelwagen stappen. Ook het forensisch bewijs is duidelijk: Maitland is de dader. De populaire leraar wordt met veel machtsvertoon tijdens een schoolwedstrijd baseball opgepakt en vastgezet. Case closed.

Maar dan ontdekt rechercheur Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) videomateriaal dat bewijst dat Maitland tijdens de feiten aanwezig was op een lerarencongres honderd kilometer verderop en dus onmogelijk de dader kan zijn. Andersons team vindt bovendien een andere zaak waarin de dader veroordeeld werd terwijl er ook bewijs was dat hij tegelijk op een andere plaats was. Ten einde raad besluit Anderson de hulp in te roepen van Holly Gibney (Cynthia Erivo), een nogal onorthodoxe privé detective die met haar open blik een nieuw licht op de zaak kan werpen.

Belangrijkste vraag in “The Outsider” is: ‘hoe kan een persoon op twee plaatsen tegelijk zijn?’ Elke rationele mens weet dat dat niet kan en het antwoord van King valt dan ook niet binnen de grenzen van de rationaliteit. Wie dus niet houdt van antwoorden met een bovennatuurlijk tintje zal wellicht geen grote fan zijn van deze serie die de grenzen van wat we weten (of denken te weten) nadrukkelijk opzoekt.

Ook rechercheur Ralph Anderson gelooft niet dat er vreemde krachten de moord op Peterson gepleegd hebben. Hij is de Scully van “The Outsider”, iemand die vertrouwt op de wetenschap en het harde, duidelijke, forensische bewijs. Als tegenhanger krijgt Anderson ook zijn Mulder, hier in de figuur van Holly Gibney, die wél bereid is af te stappen van de gangbare wetenschappelijke paden en gelooft dat we niet alles kunnen weten. Het levert een boeiend kijkspel op waarin beide personages doorheen de serie geconfronteerd worden met hun eigen zienswijze.

Zowel Anderson als Gibney hebben hun voor- en tegenstanders, en naarmate het onderzoek vordert en de lijst met slachtoffers steeds langer wordt, worden de meeste personages in de ene of de andere richting geduwd. Anderson heeft ook zijn persoonlijke redenen om het onderzoek naar de dood van Peterson heel persoonlijk te nemen. Hij verloor immers zelf zijn zoon Derek waarna hij en zijn vrouw Jeannie (Mare Winningham) uit elkaar groeiden.

Anderson wordt voortreffelijk neergezet door de Australiër Ben Mendelsohn, hier met Amerikaans accent. Je voelt de pijn en het verdriet die na de dood van zijn zoon als een schaduw over Anderson hangt, en het gebrek aan fut om nog iets van zijn leven te maken. Gaandeweg zie je Anderson zich vastbijten in het onderzoek waardoor hij weer een doel krijgt in het leven en het licht in zijn ogen weer opflakkert.

De cast van “The Outsider” bestaat niet uit grote namen. De bekendste is wellicht Jason Bateman als Terry Maitland, maar zijn rol is snel uitgespeeld. De acteerprestaties zijn solide van de hele cast en er is niemand die door de mand valt. Achter de schermen vinden we Richard Price (“The Wire”, The Color of Money, Shaft) terug die het boek van King herwerkt heeft naar een 10 afleveringen tellende televisieserie. Thrillerfans zullen ook de naam van auteur Dennis Lehane (Shutter Island, Mystic River, Gone Baby Gone) kennen die het scenario schreef van twee afleveringen.


© Warner Home Video

“The Outsider” is geen vrolijke serie, het kleurenpalet is koud en afstandelijk en de muziek van het duo Danny Bensi en Saunder Jurriaans is sfeervol, maar ook indringend en kil. De meeste personages hebben een rugzak aan bagage die hun levensvreugde serieus heeft getemperd. Het is geen serie die je snel even bingewatcht omdat je in de juiste sfeer moet raken om ten volle van “The Outsider” te kunnen genieten.

De eerste afleveringen lijkt dit een typische whodunnit waarin een rechercheteam op zoek gaat naar een sadistische moordenaar. Langzaamaan verschuift de serie echter naar een aflevering van “The X-Files” waarin het onverklaarbare steeds meer de bovenhand neemt. De aanloop naar de finale intrigeert en boeit, maar de uiteindelijke ontrafeling van het mysterie laat de kijker toch een beetje op zijn honger zitten.

Toch is dit een prima serie, en een mooie aanvulling in de dvd-kast van de Stephen Kingfans. De DVD met daarop alle tien aflevering van ongeveer 60 minuten is sinds verkrijgbaar. Hierop enkele korte featurettes met interviews van cast en crew en een blik achter de schermen.

Review The Outsider (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

ratingLeave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *