Castle Rock (2018) *** DVD recensie

Na het succes van It lijkt iedereen een graantje te willen meepikken van de revival van Stephen King. Pet Semetary kreeg een remake, de sequel op It komt er binnenkort aan, tussendoor flopte The Dark Tower en was er televisieserie ”Mr. Mercedes”. Nu verschijnt het eerste seizoen van ”Castle Rock” (2018) op dvd, een serie van streamingdienst Hulu (van “The Handmaid’s Tale”) die zich afspeelt in het universum van de boeken van Stephen King. Zoiets als: je gooit alle personages en verhalen van Stephen King op een hoopje, pikt er een paar interessante dingen uit en daarmee maak je dan een serie. Een ambitieuze taak die soms een beetje té ambitieus blijkt.

Korte inhoud: Henry Deaver (André Holland) is een advocaat die meestal zaken van terdoodveroordeelden pleit. Hij is wegens familieperikelen zijn thuisstad Castle Rock lang geleden ontvlucht tot hij een telefoontje krijgt dat er een gevangene werd aangetroffen in de kelder van de Shawshank gevangenis. Deze mysterieuze jongeman (Bill Skarsgård) praat niet en prevelt enkel de naam Henry Deaver.

Deaver wordt niet met open armen ontvangen in Castle Rock, zijn stiefvader dominee Matthew Deaver (Adam Rothenberg) is immers jaren geleden onder verdachte omstandigheden overleden en sommige inwoners denken nog steeds dat de jonge Henry er iets mee te maken had. Ondertussen is zijn dementerende moeder Ruth (Sissy Spacek) samen met de gepensioneerde sheriff Pangborn (Scott Glenn).

Henry Deavers voormalige buurmeisje Molly Sanders (Melanie Lynskey) werkt dan weer als vastgoedconsulent van Castle Rock dat ze er met een paar ambitieuze projecten weer bovenop wil krijgen. En dan is er nog de ietwat vreemde Jackie Torrance (Jane Levy) die wil doorbreken als auteur en een grondige kennis over de geschiedenis van Castle Rock heeft.

“Castle Rock” is een zogenaamde anthology serie waarin elk seizoen een afgerond verhaal is dat zich in hetzelfde universum afspeelt, zoals “American Horror Story”. Er zitten referenties, elementen en personages uit de wereld van Stehen King in, maar de verhaallijnen werden speciaal voor deze serie geschreven. King zelf is betrokken bij de serie als schrijver. Samen met Heather Tomason (“Lie To Me”) krijgt de horrorauteur credits voor alle tien afleveringen van het eerste seizoen. Sam Shaw en Dustin Thomason (“Manhattan”) zijn de makers van de serie, maar de misschien meest in het oog springende naam naast die van King is J.J. Abrams die een van de uitvoerend producenten is. Abrams is iemand die bij mij alleszins toch enige verwachtingen oproept.

Fans van Stephen King die al zijn boeken verslonden hebben, zullen dol zijn op alle verwijzingen naar zijn werk. It, Dolores Claiborne, Salem’s Lot, Dreamcatcher, The Green Mile, The Shining, Misery, The Shawshank Redemption… het zit er allemaal in. Zo is Jackie Torrance een nichtje van Jack Torrance uit The Shining. Je hoeft echter geen encyclopedische kennis van Kings boeken te hebben om deze serie te kunnen volgen, maar het is alleszins wel leuk voor die-hardfans.

“Castle Rock” is geen pure horror zoals een It, maar eerder een mysterie met een thrillerelementje. De sfeerzetting is uitermate belangrijk in een dergelijke serie en dat zit bij “Castle Rock” wel goed. In de openingsscène wordt de toon meteen gezet wanneer Shawshank directeur Dale Lacy (Terry O’Quinn) op spectaculaire wijze zelfmoord pleegt. Wanneer daarna in de kelder van de gevangenis Bill Skarsgård wordt gevonden wordt het mysterie enkel groter. Te meer omdat er overal doden lijken te vallen waar het personage van Skarsgard zich bevindt.


© Warner Home Video

Als “Castle Rock” dan al ergens in is geslaagd, dan is het om 10 afleveringen lang het mysterie rond het dorpje hoog te houden. Er gebeuren allerlei vreemde dingen in het dorpje in Maine en denk niet dat je aan het einde van de tiende aflevering van dit seizoen alle antwoorden op een schoteltje krijgt aangereikt. De vage uitleg die sommige gebeurtenissen krijgen, kan bij sommige kijkers frustrerend zijn.

Ik blijf na het bekijken van dit eerste seizoen met een dubbel gevoel zitten. Er valt niks af te dingen op de sfeer of de acteerprestaties in de serie, maar hier had veel meer ingezeten. De gruwelhorror die King zo goed kan beschrijven is grotendeels afwezig en de uiteindelijke ontknoping komt over als een makkelijkheidsoplossing en is een gemiste kans. De serie is ook nergens echt spannend, mysterie genoeg, maar je nagels zullen het wel overleven.

Ondertussen wordt er gewerkt aan het tweede seizoen van “Castle Rock” dat zich volgens de geruchten zou gaan afspelen rond het Overlook Hotel uit The Shining. Hoewel het eerste seizoen wat teleurstellend eindigt zou ik deze serie dus nog niet afschrijven.

Op de dvd vind je enkele extra’s zoals Blood on the Page, Clockwork of Horror en bij elke aflevering een korte feature. De serie is reeds verkrijgbaar.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 30 juni 2019

*** Castle Rock Trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *