Zoals voorspeld verschuift James Bond ook naar april 2021

Toen we aan paar maand geleden de flauwe recettes zagen van Tenet (2020), wisten we dat de grote kleppers in het najaar allemaal wel zouden kiezen voor een onderkomen in 2021, en dus ook deze No Time To Die (2021). We hadden dan ook al aangekondigd dat Chinese film The Eight Hundred (2020) met zijn opbrengst van een half miljard dollar meteen de meest succesvolle film van 2020 zou zijn, gezien wij het vermoeden hadden dat Black Widow en James Bond wel het risico niet zouden lopen. En kijk, een paar uur geleden is de beslissing gevallen.


© Universal Pictures

De berichten waren weken geleden van die aard dat James Bond voet bij stuk zou houden, omdat een zoveelste verschuiving een serieuze financiële put zou graven bij Eon Productions en Metro-Goldwyn-Mayer, want elke verschuiving komt met een miljoenen dollar prijskaartje in nieuwe marketingkosten (posters, trailers, zendtijd, …). Een put die zware schade zou maken bij een nieuwe verschuiving, volgens insiders. De oorspronkelijke release was op November 2019, de film verschoof dan naar februari 2020, nadien naar april 2020, om dan tot voor kort te kamperen op een releasedatum in november van 2020, en vandaag is er een nieuwe verschuiving naar 2 april 2021. November zag er er anders wel goed uit voor 007, zonder de competitie van de charismatische heldinnen Wonder Woman 1984 (2021) en Black Widow (2021). Ik vermoed dat de positieve test bij de president van Amerika de druppel was voor de studio. Als de president van de Verenigde Staten besmet kan worden, ga je dan als burger het risico lopen in een bioscoopzaal met honderden bezoekers 2 uur lang gemeenschappelijke lucht in te ademen?

Het productiebudget van de 25e Bondfilm lag op 250 miljoen dollar, reken daar nog eens tussen de 15 en 30 miljoen dollar voor elke verschuiving en we zitten aan een kostprijs tussen de 310 en 370 miljoen dollar. Dat betekent dat de film in april een slordige 650 miljoen moet ophalen om nog maar break-even te zijn. Tenet, de laatste film van Christopher Nolan haalt nog geen 285 miljoen wereldwijd en dat na één maand tijd. De enige blockbuster film die de billen nog stevig dichtknijpt is Dune (2020), maar ook dat is een kwestie van tijd. Het gezond verstand vertelt ons dat blockbusterfilms uitbrengen in coronatijden niet zo’n verstandige beslissing is.

3 Comments

 1. Fabian

  Als er nu één film was die ik dacht dat zou blijven was het toch wel deze. Het zal een triestig eindejaar zijn op filmgebied.

  Reply
 2. maarten

  Dune zal inderdaad ook wel volgen, zeker met alle stijgende Corona-cijfers. Dit circus zal ons nog klooien tot diep in 2021.

  Reply
 3. Jon

  Straks wordt het nog streaming …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *