Tenet van Christopher Nolan de eerste bioscoopfilm

Russell Crowe heeft met zijn Unhinged (2020) concurrentie gekregen want nu blijkt dat Tenet (2020) van Christopher Nolan ook bij de eerste films zijn die in de bioscoop wil uitkomen. Tenet is een palindroom en ik vermoed dat we een dergelijke narratieve structuur mogen verwachten, waar het begin het einde is en omgekeerd.

Korte inhoud: Een man (John David Washington) keert terug uit de dood. Hij maakt deel uit van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord Tenet.

Na het zien van de trailer is het duidelijk dat Nolan wil terugkeren naar zijn Inception (2010) film, zeker met het element van tijdrijzen en reverse imagary. De kogel die terug in het pistool vliegt komt regelrecht uit Memento (2000), één van zijn eerste films die binnenkort zelfs een remake zal krijgen. Een film van Tarantino, Lynch, Spielberg, De Palma of Scorsese herken je meteen. Een film van Nolan is al wat moeilijker te herkennen ook al zijn er heel wat terugkerende patronen zoals de niet lineaire timelines, acteurs met wie hij vaak werkt en de typische anamorf breedbeeld cinematografie (in 70mm IMAX) met symmetrische Stanley Kubrick framing.

De film heeft een waslijst aan talentvolle acteurs. Zo zien we ondermeer Robert Pattinson opduiken, naast Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Michael Caine, Fiona Dourif en Clémence Poésy. Het productiebudget van de film bedroeg 205 miljoen dolar.

Het project werd met veel geheimhouding behandeld. Robert Pattinson verklaarde dat hij het script maar één keer mocht lezen, in een afgesloten kamer in de studio’s van Warner Bros. Zijn co-ster Michael Caine mocht niet eens het volledige script lezen; hij kreeg alleen zijn scènes te lezen voordat hij ze filmde. Voorafgaand aan de release van de film vertelde Caine aan de pers dat hij geen idee had waar de film over ging, ondanks dat hij een goede vriend was en regelmatig samenwerkte met de regisseur/scenarist Nolan. Op 22juli 2020 zou de film bij ons moeten uitkomen.

*** Tenet trailer ***

3 Comments

 1. Vince

  Dus het is Memento maar dan chronologisch =.

  Reply
 2. Janaïka

  Ik snap de trailer niet en toch wil ik de film zien …

  Reply
 3. Berten

  De film doet me wat denken aan de game Life is Strange, maar dan met een meer James Bond formule.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *