Top 15 ruzies met acteurs op een filmset

Dat het niet altijd dikke leute is op een filmset hebben we hier al geregeld bewezen op De FilmBlog, zowel bij Europese producties zoals die clash tussen regisseur en acteur op de set van de laatste Fabrice du Welz film, of Amerikaanse producties zoals de Kevin Smith / Bruce Willis clash. Maar tussen acteurs kan het ook wel eens fout lopen. Hieronder hebben we een top 15 van een aantal heftige ruzies met acteurs op een filmset. Mochten er nog voorbeelden zijn kunnen jullie deze altijd in de reacties kwijt.

Top 15 opstootjes met acteurs op de set

15. George Clooney vs. David O’Russell in Three Kings (2004)

Wanneer je George ziet zou je denken dat hij een engel is die geen mug zou kwaad doen, maar de man had vroeger wel een opvliegend temperament en samen met een regisseur die ook al bekend stond voor zijn uithalen naar acteurs zorgt dit voor vuurwerk. En dat was het geval op de set van Three Kings (1999). Tijdens het filmen haalde Russell uit frustratie en stress uit naar verschillende leden van de productieploeg. Het kwam tot een hoogtepunt toen Russell tegen een jonge extra schreeuwde en de jongen op de grond gooide. Clooney had er genoeg van en de twee gingen op de vuist, met enkele berichten dat de twee elkaar zouden hebben verstikken. Gelukkig was het handgemeen snel afgebroken. Maar die twee hebben nooit meer samengewerkt.

Three Kings
© Warner Home Video

14. Gene Hackman vs. iedereen in The Royal Tenenbaums (2001)

Gene Hackman wilde naar verluidt niet in The Royal Tenenbaums spelen en hij zorgde ervoor dat iedereen op de set hiervan op de hoogte was. Hackman zou iedereen op de set in het harnas jagen, inclusief regisseur Wes Anderson, tegen wie hij zei ‘zijn broek op te trekken en zich als een man te gedragen’. De dingen waren zo eng dat Anjelica Houston doodsbang was om in de buurt van Hackman te komen. Om de spanning te verminderen, stemde Bill Murray ermee in om op vrije dagen binnen naar de set te komen om Wes Anderson te beschermen tegen Hackman, omdat hij het enige castlid was dat niet bang was van hem. Gene heeft na Welcome to Mooseport (2004) de filmwereld de rug toegekeerd en met pensioen gegaan op 74 jarige leeftijd.© Buena Vista Home Entertainment

13. Klaus Kinski vs. Werner Herzog in Fitzcarraldo (1982)

Fitzcarraldo staat bekend als een van de gevaarlijkste producties in de filmgeschiedenis. En een deel van de reden voor al dat gevaar was het feit dat de regisseur van de film, Werner Herzog, en de filmster, Klaus Kinski, elkaar letterlijk wilden doden. Kinski was zo haatdragend voor Herzog, de productieploeg en de inheemse Peruaanse extra’s dat Herzog beweert dat één van de inheemse leiders zelfs aangeboden had om Kinski voor hem te vermoorden. De woede van Kinski zorgde voor vuurwerk in een toch al moeilijke shoot. Na Kinski’s dood zei Herzog: “Klaus was een van de grootste acteurs van de eeuw, maar hij was ook een monster en een grote pest.”© Werner Herzog Filmproduktion

12. Richard Pryor vs. iedereen in Blue Collar (1978)

De set Blue Collar was een broeihaard van ego’s, maar het grootste ego op de set was toen Richard Pryor. Terwijl zowel Pryor, Harvey Keitel, Yaphet Kotto als regisseur Paul Schrader elkaar allemaal haatten en ruzie maakten tussen takes, was Pryor de grootste onruststoker. Pryor en Keitel gingen geregeld met mekaar op de vuist. Pryor brak ook een stoel op Yaphet Kotto nadat hij geloofde dat Kotto hem had overheerst in een scène. Als klap op de vuurpijl trok Pryor een pistool op Schrader op de set, bedreigde hem en weigerde meer dan drie takes per scène te doen.


© Universal Pictures

11. Sean Connery vs. Stephen Norrington in The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

Toen Sean Connery ermee instemde om te spelen in The League of Extraordinary Gentlemen, dacht hij waarschijnlijk niet aan pensioen. Maar nadat hij met regisseur Stephen Norrington aan de film had gewerkt, stopte Connery met acteren voorgoed. Naar verluidt maakten de twee ruzie over vrijwel elke scène in de film! Connery gaf alles de schuld van het gebrek aan ervaring van Norrington. Op zijn beurt gaf Norrington Connery’s koppigheid de schuld van de bron van alle drama. Bronnen zeggen dat de twee bijna meerdere keren met elkaar op de vuist hadden gegaan. Deze opflakkeringen vertraagden de filmproductie verschillende keren en werden erger toen de vermoeidheid wegzonk. De crew wilde gewoon naar huis om weg te komen van deze twee enorme ego’s.© Twentieth Century Fox Home Entertainment

10. Harrison Ford vs. Josh Hartnett in Hollywood Homicide (2003)

Acteur Harrison Ford is geen gemakkelijke figuur om mee te werken. Zo was er de fenomenale clash met regisseur Ridley Scott tijdens het filmen van Blade Runner (1982). Na de actie-thriller Air Force One leek het er wel op dat de acteur op zoek was naar grote paycheques in plaats van deftige filmscripts. En zo stapelde hij films op als Sabrina, Firewall, Random Hearts en die Indianes Jones and the Last Christal Skullf#ck of Doom. Dit zou meteen ook kunnen verklaren waarom hij er steeds “grumpier” begon uit te zien. En toen hij het gezicht van Josh Hartnett zag, sloegen de stoppen door. Naar verluidt zou hij de jonge snuit aangesproken hebben met woorden als “punk”, die op zijn beurt riposteerde met “you old fart”. Dit resulteerde in een koude oorlog waarbij de acteurs nauwelijks een blik met elkaar wisselen, samen uren in een auto zaten zonder een woord te zeggen tot zelfs naar elkaar uit te halen in persconferenties. En om alles nog erger te maken flopte de film ook aan de box-office met een put van 100 miljoen dollar.

Hollywood Homicide,Harrison Ford,Josh Hartnett
© Columbia TriStar Home Entertainment

9. Patrick Swayze vs. Jennifer Grey in Dirty Dancing (1987)

Naar verluidt zouden Patrick Swayze en Jennifer Grey niet meteen ‘the time of their lifes’ gehad hebben op de set. En blijkbaar zou de ruzie tussen beiden begonnen zijn op de set van Red Dawn (1984), en drie jaar later zou het stof nog niet gaan liggen zijn. Zo zou Swayze zich ergeren aan Jennifer’s “kinderachtig” gedrag. Zo zou ze regelmatig in lachbuien uitstorten tijdens een scene wat resulteerde in onnoemlijk veel takes. En als ze al eens een opmerking kreeg zou ze snel in tranen uitbarsten. Maar kan je het haar kwalijk nemen? Haar personage heette dan ook ‘Baby’. Maar voor Swayze was het vaak teveel want hij was niet alleen urenlang bezig met rewrites van zijn teksten, maar had ook dansrepetities tot in de vroege uurtjes.


patrick swayze,jennifer grey,dirty dancing
© Lionsgate Home Entertainment

8. Val Kilmer vs. Tom Sizemore in Red Planet (2000)

Ook die twee hadden het moeilijk met mekaar, en het begon allemaal toen Tom Sizemore een duur fitness-toestel wou hebben die de productie moest overbrengen van Engeland naar de set in Australië. En van een kleine vonk kwam een groot vuur. Val Kilmer zou naar verluidt zelfs niet uit zijn trailer willen komen als Tom op de set was. Veel van hun scènes samen werden ook over-shoulder gefilmd met een dubbelganger. Het werd zo erg dat Kilmer zelfs de naam van het personage dat Sizemore speelde niet in zijn mond wou nemen en in de plaats hem aansprak met “Hey you!” En ook deze film flopte aan de box-office en sloeg een enorm gat in de kassa van de studio van een slordige 125 miljoen dollar.


val kilmer,tom sizemore,red planet
© Warner Home Video

7. Claire Danes vs. Leonardo DiCaprio in Romeo + Juliet (1996)

Een film die het dan wel goed deed aan de box-office was deze Baz Luhrmann film, ondanks het feit dat de twee hoofdacteurs elkaar eigenlijk moeilijk konden uitstaan. Claire Danes had een hekel aan het onvolwassen gedrag van haar tegenspeler, iets wat we ook al hadden opgevangen van Kate Winslet op de set van Titanic (1997) en Virginie Ledoyen op de set van The Beach (2000). Blijkbaar zou Leonardo DiCaprio geregeld grapjes uithalen, naast het occasionele zwijn uit te hangen met scheten en boeren. Het vreemde was dat Claire nog op school zat tijdens de shoot en zij pas op de set kwam tijdens de middag en veel tijd stak in het leren van haar Shakespeare-tekst (waar ze niet mocht van afwijken), naast haar andere schoolvakken. Om dan rekening te moeten houden met een DiCaprio die als Chinees vuurwerk non-stop knettert op de set, kan een helse klus zijn. DiCaprio zelf had hier geen oog voor en verweet Claire zelfs dat ze te stil zou zijn.


Claire Danes,Leonardo DiCaprio,romeo and juliet
© Twentieth Century Fox Home Entertainment

6. Robert Shaw vs. Richard Dreyfuss in Jaws (1975)

De reputatie van Robert Shaw als een onverbeterlijke dronkaard was al gekend en bijgevolg was hij ook de perfecte man om de rol te spelen van een roekeloze visser. Het steekspel tussen het personage van Shaw en het personage van Richard Dreyfuss was op het scherp van de snee. En wat weinig mensen weten was dat deze vertolking zo sterk was omdat het er in het echt op de set ook zo aan toe ging tussen die twee. Dreyfuss zei letterlijk dat Shaw hem de stuipen op het lijf jaagde. Shaw verklaarde: “Robert totally intimidated me. I knew that on the first day I met him. He was a great gentleman, but he was also a terrible bully and he was really big.” Tijdens het fameuse USS Indianapolis verhaal zou Shaw zelfs compleet zat zijn geweest, dat Spielberg de opnames vroegtijdig moest eindigen omdat Shaw gewoon een black-out kreeg.


Robert Shaw,Richard Dreyfuss,jaws
© Universal Pictures Home Entertainment

5. Rip Torn vs. Norman Mailer in Maidstone (1970)

En hier is wat kan gebeuren wanneer twee acteurs tegenover elkaar staan in een avant-garde film waarbij improvisatie en drugs de motors van een scene worden. Acteur Rip Torn, die ook al een opstootje had met Dennis Hopper tijdens de voorbereiding van Easy Rider (1969), ging zijn tegenspeler en regisseur te lijf met een kleine hamer (al dan niet een speelgoed hamer), om vervolgens gebeten te worden in het oor door het slachtoffer Norman Mailer. In het script stond dat het personage van Norman, die in de running was voor president, vermoord zou worden. Maar die laatste scene werd niet gedraaid en toen besliste Torn om die scène maar te improviseren. Wat volgde was een onstuimige vechtpartij waarin Torn zijn tegenspeler naar de keel greep terwijl de camera’s, geheel in cinema vérité stijl alles registreerden zonder in te grijpen en de kinderen van Norman achter de camera in paniek stonden te huilen terwijl ze hun moeder zagen die haar man te hulp kwam. In het begin zag het er naar uit dat Mailer eigenlijk Rip Torn aan het uitdagen was om iets te doen, maar zo heftig had hij het blijkbaar niet verwacht. Verbazend is dat de acteur blijft acteren terwijl Mailer, die een vermaard auteur was en tevens regisseur van deze film, eigenlijk compleet teruggetrokken is en nauwelijks iets weet terug te zeggen. Bijgevolg valt hij compleet uit zijn eigen personage. Dit had onversneden real cinema kunnen zijn, maar de regisseur bleek een lichtgewicht te zijn. Desalniettemin steekt de scene in de film en moeten we even over het feit heen kijken dat de echte namen worden gebruikt in plaats van de namen van hun personages. Op het einde zegt Mailer nog iets van: Stop de camera’s maar want hij is zo saai dat hij zal blijven praten zolang de camera’s draaien, gevolg door een “Ooooooo” reactie van Torn die hem klaarblijkelijk aanziet als één grote hypocriet. Spijtig dat hij de klus niet klaren zoals het script omschreef. Bekijk hier de video.


Rip Torn,Norman Mailer,Maidstone
© Supreme Mix Productions

4. Bill Murray vs. Lucy Liu in Charlie’s Angels (2000)

Acteur Bill Murray zou nog zo een moeilijk mens zijn op de set en Lucy Liu mocht dat aan de lijve ondervinden. Het verhaal is dat Murray een scène stopte, en naar Drew Barrymore, Cameron Diaz en Liu wees, en in volgorde zei, “Ik snap waarom jij hier bent. En jij hebt talent. Maar wat in godsnaam doe jij hier? Jij kan niet acteren.” Wat de Kill Bill actrice meteen in kill-mode dreef en met vuistslagen naar Murray vloog. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat Murray niet in de sequel tezien was, en dat bleek uiteindelijk ook een goede beslissing te zijn.


charlies angels,Bill Murray,Lucy Liu
© Columbia TriStar Home Entertainment

3. Val Kilmer vs. Marlon Brando in The Island Of Dr Moreau (1996)

Een andere film waarin Val Kilmer het aan de stok kreeg met zijn medespeler was dat vreselijke gedrocht, The Island Of Dr Moreau. Brando zou op een gegeven moment zijn uitgevlogen met de niet mis te verstane woorden: “You’re confusing your talents with the size of your paycheque.” In verdediging van Val moet ik bekennen dat Brando tijdens zijn laatste jaren van zijn carrière ook al een vreselijk iemand was om mee te werken. Op de set deed hij zelfs al de moeite niet meer op zijn tekst te leren en moesten er overal spiekbriefjes liggen. Ook op vlak van acteren was er niet al teveel te rapen en sleepte de acteur gewoon zijn gewicht door de sets heen.


val kilmer,marlon brando,The Island Of Dr Moreau
© RCV Film Distribution

2. Colin Farrell vs. Jamie Foxx in Miami Vice (2006)

Er valt hier weinig over te lezen maar blijkbaar zouden Colin Farrell en Jamie Foxx het niet met elkaar kunnen vinden. En dit is misschien meteen ook een reden waarom de sequel maar niet van de grond komt. Als we de geruchten mogen geloven zou Foxx primadonna kuren hebben vertoond en was hij dus dringend aan een Snickers toe, en dat allemaal nadat hij de Oscar kreeg voor Ray. Het werd zelfs zo erg dat Michael Mann zijn eindscene helemaal moest aanpassen en enkel Colin Farrell in het laatste shot had, en dit omdat Foxx zich onveilig voelde op de Dominicaanse Republiek.


Colin Farrell,Jamie Foxx,miami vice
© Universal Pictures Home Entertainment

1. Ryan Reynolds vs. Wesley Snipes in Blade Trinity (2004)

Dat er heel wat misliep op de set van Blade Trinity was al duidelijk en alles wees erop dat Wesley Snipes aan de bron zat van elk conflict. Net zoals Foxx zou hij te kampen hebben met diva-karaktertrekjes. Het zou zelfs zo ver gaan dat hij met de regisseur communiceerde via briefjes getekend met ‘Blade’. Dat het ook niet goed verliep met Ryan Reynolds lag in de sterren geschreven. Wesley moest de enige ster van de franchise zijn en de up-and-coming Reynolds was een doorn in zijn oog. Zo zou hij ook geen zin hebben om veel met hem op de set te staan en moest Reynolds zich maar behelpen met dubbelgangers. Snipes zou enkel maar uit zijn trailer komen voor de close-up shots. Maar Reynolds ging niet in een hoekje zitten mopperen, maar begon de film naar zich toe te trekken en bracht wat veranderingen aan, die uiteraard niet werden gesmaakt door de Blade.


Ryan Reynolds,Wesley Snipes,Blade Trinity
© Entertainment One

3 Comments

 1. janaïka

  Harrison Ford zou het niet alleen moeilijk hebben met de regisseur op de set van Blade Runner, maar ook met actrice Sean Young.

  Reply
 2. Tom

  Wel spijtig voor Miami Vice. Vond de eerste nog wel een geslaagde actie-thriller, en dacht dat met die karakters nog veel meer te doen was.

  Reply
 3. claes

  Jamie Foxx had ook al ruzie met Cool LL Jay op de set van Any Given Sunday.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *