Underwater (2020) **½ Blu-ray recensie

20th Century Fox heeft deze week de Blu-ray uitgebracht van de sci-fi thriller Underwater (2020). Het is hun laatste film onder deze studio-naam, gezien de nieuwe eigenaar (Disney) nu wil spreken van 20th Century Studios. DE film werd geschreven door Brian Duffield en Adam Cozad. Het volgt een ​​bemanning van onderwateronderzoekers die gedwongen worden om in veiligheid te klauteren na een aardbeving die hun ondergronds laboratorium verwoest en een gevaarlijke, onmenselijke kracht ontketent. Neen, dit is geen The Abyss (1989) remake ook al lijkt de korte inhoud wel sprekend op de film van James Cameron.

Korte inhoud: Een team bestaande uit diepzee-onderzoekers krijgt te maken met een aardbeving die het ondergrondse laboratorium volledig verwoest. Nu moeten de leden alles op alles zetten om te kunnen overleven. Onder hen bevindt zich de moedige, maar geharde Norah (Kristen Stewart). Het team bestaat uit mensen die elkaar nauwelijks kennen en zo ontstaan er bizarre en soms existentiële conversaties, alsook vreemde relaties.

Het team bestaat uit heel wat bekende koppen gaand van Vincent Cassel, tot Jessica Henwick, T.J. Miller en John Gallagher Jr.. De film is geregisseerd door William Eubank, die verantwoordelijk is voor het visueel interessante The Signal (2014). In deze film liepen de acteurs ook al in pakken en in deze film is het niet anders, met dat verschil dat de pakken naar verluidt meer dan 60 kilo wogen en de acteurs nauwelijks de regisseur konden horen eenmaal hun helm dicht was.

De film werd een flop – de tweede op een rij voor Kristen Stewart met haar Charlie’s Angels (2019) reboot. Kristen maakt veel gewaagde keuzes, en eigenlijk blijf ik haar fascinerend vinden net omwille van haar onvoorspelbare loopbaan van independent producties naar Hollywood projecten. Maar Kristen Stewart is geen box-office magneet. Ze heeft voor deze film wel haar haren afgesneden. Het acteerwerk was ook niet meteen het probleem van deze film, dan wel het flauwe script. Komt daar nog bij dat het eigenlijk voor een groot stuk gekopieerd was van de Alien (1979) film.

De film worstelt met het monster en we moeten het hoofdzakelijk doen met het afbrokkelende station. Er was naar mijn aanvoelen te weinig materiaal voorhanden voor een The Abyss (1989) achtige thriller. En als de regisseur dan kiest om vooral in te zetten op het lichaam van Kristen, dan heb je echt wel een probleem. Nochtans waren alle elementen aanwezig voor een geslaagde prent. Nu hebben we een film van iets meer dan 90 minuten waar je op het einde van de rit toch wat op je honger blijft zitten. The Abyss duurt 140 min en geen minuut te lang. De directors cut duurt zelfs 171 minuten, dat is bijna dubbel zo lang als Underwater.


© Twentieth Century Fox Home Entertainment

In tegenstelling tot de Alien-film, besteedt deze prent bijna geen tijd aan het opzetten van de personages. Scott’s heerlijk trage eerste 40 minuten voor die eerste facehugger-aanval draagt ​​zoveel bij aan de terreur, omdat we geïnvesteerd zijn in de karakters. Dit is hier absoluut niet het geval. Ze beginnen wel meteen met actie en houden het adrenaline-niveau hoog, maar er is geen drama, geen emotie, geen momenten waar we gaan meevoelen met het gebeuren. Vincent Cassel, Mamoudou Athie, John Gallagher Jr., Jessica Henwick zijn allen bekwame acteurs, maar ze hebben niet echt iets te doen. En dan is er nog acteur T.J. Miller die duidelijk werd gecast voor comic relief en brengt zijn versie van Bill Paxton uit The Abyss.

Kortom, het is een film die snel voorbij raast en je zal wel blijven kijken, maar nadien zal je alles wel even snel vergeten. Het is een B-filmpje geworden die weinig nieuwe deiningen brengt aan het onderwater genre. Desondanks alles is het niet slecht gemaakt. De keuzes om heel wat zaken met weinig licht te draaien werkt wel. Underwater is vanaf 20 april beschikbaar als download, vanaf 4 mei te huur via VOD en vanaf verkrijgbaar op Blu-Ray & DVD. Op de schijf staan extended en deletes scenes, een making en Audiocommentaar van regisseur William Eubank.


Review Underwater (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Underwater trailer ***

3 Comments

 1. Julie

  Altijd al fan geweest van Kristen Stewart, zelfs al speelt ze in een flop 🙂

  Reply
 2. Alex

  De onderwaterscènes hadden wel wat beter gekund maar heb er wel van genoten. Qua decors, speciale effecten en vooral ook de kostuums zien er geweldig uit. Geen hoogvlieger maar wel iets wat niet verveelt.

  Reply
 3. Brad

  Wanneer je Alien hebt gezien kan je er haast niet naast kijken dat ze gewoon een onderwater-kopie hebben gemaakt, tot de ondergoed scène met de heldin op het einde.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *