5 redenen waarom Underwater flopt

En neen, het heeft heus niet met het COVID-19 virus te maken. Ik ga zelfs meer zeggen, Underwater heeft een uitzinnig knappe setdesign, briljant camerawerk en de belichting van de sets op een plaats waar geen licht kan zijn, is bijzonder knap. Zelfs op de casting kan ik niets op aanmerken want ook al is het een beetje van een hit-and-miss actrice geworden, soms zet ze echt wel knappe vertolkingen neer. Dat de film er zo goed uitziet heeft uiteraard te maken met de 80 miljoen dollar productiebudget die 20th Century Fox op tafel heeft gelegd. Maar hoe komt het dan dat de film wereldwijd amper 40 miljoen dollar ophaalt?


© 20th Century Fox

5 redenen waarom Dolittle flopt

1. Het is een rip-off van Alien

Hoe Brian Duffield kan beweren dat het verhaal van hem komt is hallucinant. Op de credits had moeten staan, inspired by the work of Dan O’Bannon. Doe de test en leg de twee films naast elkaar en je zal merken dat de film zowat dezelfde beats en opbouw heeft, met dit verschil dat het zich niet afspeelt in de ruimte maar onderwater. Je zou denken dat Dan en Adam Cozad een script hebben ingeleverd waar Fox enkel maar de paar ideeën die oorspronkelijk uit Alien (1979) komen goed vonden, en ze dan maar besloten hebben om nog meer plotwendingen uit de klassieker van Ridley Scott te recycleren. Op social media werd er trouwens over niks anders gediscussieerd, en dat is nooit goede reclame.

2. Niet bestemd voor horror en/of sci-fi fans

Datgene waar Alien in slaagde was dat het niet alleen een geslaagde science-fiction film was maar tevens een schrikwekkende horror. Deze Underwater breekt geen potten met de technische kan van het onderwaterduiken – zoals James Cameron dat bijvoorbeeld wel deed met zijn The Abyss (1999), maar zelfs als horrorfilm faalt het op zoveel vlakken. Het is niks scary. Dus weet ik niet precies voor wie deze film bestemd is. De makers wilden duidelijk een tweede Alien film maken (om het woord copy-paste niet te gebruiken) en Fox wou een PG-13 film, en dan krijg je zoiets.

3. Kristen Stewart is geen box-office magneet

Ik hou van haar acteerwerk en ik zie haar liever aan het werk dan pakweg Ruby Rose die ons door de strot wordt geduwd. Het enige probleem, ze heeft geen duidelijk imago van wie ze wil zijn als actrice. Wil ze serieus genomen worden als actrice met films als Clouds of Sils Maria (2014) en Personal Shopper (2016) of wil ze vooral haar imago de grond inboren met films als Charlie’s Angels (2019) waar niks goeds over te vertellen is.

4. China heeft deze film niet uitgebracht

De film is uitgebracht in januari 2020, maar toen waren er al problemen in China met het COVID-19 virus en uiteraard heeft dit ook meegespeeld in de cijfers. Het zal geen determinerende factor hebben gespeeld maar het had het verlies wel een stuk kleiner gemaakt. En het was zeker de bedoeling van Fox om een deuk te maken in de Chinese markt, zeker met de casting van de half Chinese Jessica Henwick. Een week later kwam Dolittle (2020) uit en deze film heeft meer verloren met Corona.

5. Underwater is een slechte film

Regisseur William Eubank is een talentvol cameraman, maar hij heeft geen verstand van hoe hij een verhaal moet vertellen of nog weet hoe hij een publiek in een verhaal kan sleuren. Om maar iets te vertellen, geen enkele van de karakters in deze film wekt onze interesse of kan ons charmeren. Het zijn kartonnen borden. De film vloog ook meteen in de actie zonder nog maar een beetje aan karakterontwikkeling te doen. Acteur T.J. Miller speelt zelfs gewoon zichzelf zoals in elke andere film. We hebben geen idee wie het personage van Stewart is, wat haar drijft. Wanneer ze belangrijke beslissingen moet nemen leven we nauwelijks met haar mee, want … we kennen haar niet. En dat geldt voor zowat iedereen in dit onderwatercomplex. En er zijn trouwens 9 acteurs in deze prent! NEGEN! Een tweede probleem is dat de karakters gewoon het verhaal moeten uitleggen met hun dialogen en vaak verklaringen doen dan ze onmogelijk met zekerheid kunnen weten.

2 Comments

 1. Kons

  Was niet alleen een kopie van Alien, maar ook wel wat van Levathian. Vincent Cassel en T,J Miller zijn leuke aanwinsten maar hun inbreng was minimaal. Ze acteren allemaal naar behoren maar had wel meer personage ontwikkeling willen zien. Ik had er meer van verwacht.

  Reply
 2. maarten

  Toevallig heb ik deze film gisteren gezien. Kristen Stewart vind ik overtuigend acteren, alleen met haar nieuwe looks en imago valt ze nogal buiten de boot en probeert ze iets neer te zetten waardoor de actrice niet van de rol los komt.

  De film zelf was net niet spannend en de acteurs waren verkeerd gecast. Je kon bij iedereen zeggen van oh dat is die van die film.. Dat leidt erg af.
  Het ‘grappige’ paste ook totaal niet in de film.

  Ik keek er best wel naar uit, de trailer zag er goed uit, maar het viel behoorlijk tegen.
  Ook het einde was behoorlijk cliché.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *