Universal probeert Dracula nog maar eens te rebooten

Herinneren jullie zich nog The Mummy (2017)? Wel deze big budget film had de start moeten zijn voor de Monsterverse van Universal, een beetje als kleine broertje van de MCU en de DC Universum, maar het werd uiteindelijk één van de weinige films met Tom Cruise die zwaar flopte aan de box-office. Bijgevolg werd hun concept naar de prullenmand verwezen tot regisseur en scenarist Leigh Whannell op de proppen kwam met een script voor een low budget The Invisible Man (2020), en deze film is ondanks de coronavirus echt wel een hit geworden. En dus wil Universal op dit elan verder gaan met een nieuwe Dracula film.Universal original Monsterverse concept © Universal

Maar het wordt opnieuw een stand-alone film en dus geen prent die verschillende monsterfilms aan mekaar moet verbinden. In ieder geval kan men eigenlijk niet echt spreken van een Monster Universum. De Dracula franchise is publiek domein en eigenlijk kan elke studio een Dracula film maken. De film zal geregisseerd worden door Karyn Kusama en geschreven door Matt Manfredi en Phil Hay. Toch is het me nog niet helemaal duidelijk waarom Karyn Kusama de film moet maken los van het feit dat studio’s graag uitpakken met hun diversiteitslabel. Ikzelf ben geen al te grote fan van Kusama en ik kan meteen 5 namen geven van vrouwen die een beter verhaal kunnen vertellen dan deze New Yorkse cineaste.

Haar Eon Flux stond ooit te blinken in onze Top 10 Worst Movies of 2005 en is toch wel één van de domste sci-fi films ooit. The Invitation (2015) is een overroepen thriller die slaapverwekkend traag is en zowel originaliteit en goede dialogen mist. En uiteindelijk Destroyer (2018) is misschien wel de slechtste Nicole Kidman film die ik me voor de geest kan halen. Het gebrek aan een originele invalshoek is een rode draad doorheen haar werk. Dus als Universal denkt het Dracula-concept compleet heruit te vinden hadden ze het misschien beter gevraagd aan pakweg Wes Anderson, Darren Aronofsky of zelfs Rian Johnson.

Hopelijk hebben die kerels bij Universal geleerd dat je een horrorfilm best opbouwt vanuit het verhaal en de karakters en minder vanuit strategische overwegingen met megasterren. Er was ooit een tijd waarin dit werkte, maar deze tijd ligt ver achter ons. De beste benadering zou doorslaggevend moeten zijn in tegenstelling tot wie de hoofdrol zal spelen. In dit opzicht is het interessant dat Universal verschillende ideeën laat uitwerken met regisseurs zoals Paul Feig, Elizabeth Banks en John Krasinski. “Kom met een goed idee en wij voorzien de financiering”, zou de nieuwe leuze moeten worden.

Universal heeft 6 jaar geleden al eens een reboot van Dracula in elkaar gestoken met Dracula Untold (2014), maar deze film werd ontvangen met gemengde reacties en flopte aan de box-office. Op Netflix loopt er ook een “Dracula” serie, maar ook dit is maar een mager beestje. Een film waar ik meer naar uitkijk is de horrorfilm van James Wan voor Universal, waarover we nog niet veel mogen weten. Wat we wel weten is dat het zou gaan over jongeren die ontdekken dat de buur bezig is om een monster op te wekken in zijn kelder. Het ruikt dus naar een moderne versie op Frankenstein maar we zullen zien wat het zal worden.

1 Comment

  1. Stef

    Ik heb onlangs The Mummy gezien en het is echt geen goede film? Russell Crowe is belachelijk in deze film. Echt een gemiste kans. Grote schuld is het script.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *