Sam Raimi maakt Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Het ziet er naar uit dat Sam Raimi zal terugkeren naar de comic book wereld en dan nog wel om Marvel’s Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2021) te regisseren met Benedict Cumberbatch. Raimi is een geniaal actie-regisseur die zowel kan uitblinken met horror (The Evil Dead) als met drama (A Simple Plan). Dit nieuws kwam nadat Scott Derrickson, de regisseur van de eerste film, de laan werd ingestuurd omdat Marvel blijkbaar moeite had met de richting waarin de filmmaker de sequel wou leiden, maar behoud wel nog zijn job als “uitvoerend producent”. Dit is zo’n functie waarin je als producer een zekere inmenging krijgt in het creatieve proces, maar gezien hij een creatief meningsverschil heeft met Marvel weet ik niet hoe zoiets er in de praktijk uitziet. Lijkt erop dat het een ‘BS’ credit is die contractueel werd bepaald bij het maken van de eerste film, maar die niet zo zot veel betekent, los van de paycheque.


© Marvel / Walt Disney Studios Motion Pictures

Het laatste wat ik heb gelezen is dat de film zou aansluiten bij de “WandaVision” serie. Derrickson heeft een jaar van zijn tijd gespendeerd in het voorbereiden van de sequel maar in december van 2019 tweette hij: “Studio release dates zijn de vijand van de kunst”. Hij maakte tevens ook plannen voor een mogelijke R-rated horror adaptatie van werk van de zoon van Stephen King, Joe Hill. Het leek er dus wel een beetje op dat hij zijn vertrek al aan het voorbereiden was. De reden van het creatief meningsverschil met Kevin Feige zou waarschijnlijk liggen aan de toon van de sequel die Derrickson wou brengen met een vleugje horror, daar waar Marvel liever het schip hield waar het eerder was geankerd. De vervanger is in ieder geval de man om ‘superhero’s’ te mixen met ‘horror’. Maar Raimi heeft een eigen stijl en ik weet niet in hoeverre hij creatieve vrijheid zal krijgen van Marvel om zijn ding te doen.

Raimi heeft al een paar jaar geen films meer gemaakt, en fungeerde alleen maar als producer. Zijn laatste film was Oz the Great and Powerful (2013) en deze werd toch wat koeltjes onthaald en kon nauwelijks zijn productiebudget terugwinnen met zijn Amerikaanse bioscooprelease. Raimi maakte één van de beste comic adaptaties met Spider-Man 2 (2004) en volgde deze op met één van de zwakste adaptaties met Spider-Man 3 (2017). Maar ik vermoed dat de regisseur na 7 jaar toch met een sterke film wil terugkeren. Toen ik de trailer zag van Black Widow (2020) had ik al een beetje het gevoel dat Feige toch open stond voor wat verandering en aanpassing van de huisstijl. Raimi is een meester in het combineren van humor en pathos en het vinden van manieren waarop ze allebei op zichzelf kunnen staan. Zelfs zijn horrorfilms hebben dit gedaan, het meest recent in Drag Me to Hell (2009), dat net zo grappig is als echt gruwelijk.

Ik denk dat we wel kunnen uitkijken naar een Raimi geregisseerde Doctor Strange-film. Hij is zeker een fan van het genre en hij zal wel een villain kunnen brengen die niet moet onderdoen voor de villains in de Avengers-films. Ook het feit dat er een plaats is voor Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) is veelbelovend. Elizabeth is de meest talentvolle van de zusters Olsen en ik ben echt verheugd haar te zien in de “WandaVision” serie. Hoe dan ook, het is nog niet het einde van Marvel na Endgame.

1 Comment

  1. Stefa

    Nice, eigenlijk goed dat er een nieuwe regisseur is want ik heb me toch wat verveeld met Doctor Strange en vond hem dan wel beter in de Avengers films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *