Pet Sematary (2019) ***½ Blu-ray recensie

Als je Stephen King‘s Pet Sematary hebt gelezen, dan moet dat ongetwijfeld een moment geweest zijn in je leven van pure angst. Als je die eerste Pet Sematary (1989) filmadaptatie zag in regie van Mary Lambert hebt bekeken, was je waarschijnlijk een beetje teleurgesteld en had je zoiets van, los van The Shining (1980), The Shawshank Redemption (1994) en Carrie (1976), zijn Stephen King verfilmingen toch niet altijd van niveau. En dan kwam er It (2017) en plots leek er weer een goede manier om die boeken te verfilmen. Vandaag komt Pet Sematary (2019) uit op DVD en Blu-ray, … en deze film was dan toch niet helemaal hetzelfde (pun intended).

Korte inhoud: Louis Creed (Jason Clarke) trekt met zijn vrouw Rachel (Amy Seimetz) en hun twee kinderen Gage (Hugo Lavoie) en Ellie (Jeté Laurence) naar een landelijk huis. Daar worden ze vriendelijk verwelkomd en op de hoogte gebracht van het lokale griezelige ‘Pet Sematary’. Nadat hun kat overreden wordt, besluit Louis deze te begraven op de mysterieuze begraafplaats voor huisdieren. Deze begraafplaats is echter niet wat het lijkt…

De film werd geregisseerd door Kevin Kölsch en Dennis Widmyer, het regisseurs-duo die ook al het geslaagde Starry Eyes (2014) maakte. Visueel ziet alles er goed uit ook al hebben ze het boek eigenlijk wel aangepast (waar ik later op terug kom) … was King aan boord voor deze verfilming. Hoewel, dat laatste is nooit echt een garantie. King was tegen The Shining en stond achter Maximum Overdrive (1986).

John Lithgow neemt de rol over van Fred Gwynn en speelt de rol van Jud Crandall, de vaderlijke buurman van de Creed-familie, die een hechte band met Louis (Jason Clarke) heeft en hem op het pad van verlossing zet wanneer tragedie losbreekt. Blij om deze acteur nog eens te zien op het witte doek in een genre-film. Het script werd geschreven door David Kajganich en Jeff Buhler.

De twist was deze keer dat het niet de kleine Gage is die bedreigend terugkomt, het is oudere zus Ellie. Het is een significante omwenteling in het verhaal, maar ik was er wel voor te vinden. Het geven van de ondode rol aan een acteur van een ouder kind betekent dat je er veel meer mee kon doen dan met een peuter, zeker op narratief vlak. En de jonge Jeté Laurence zet hier wel een leuke vertolking neer, van onschuldig meisje tot iemand die je kop zou kunnen inslaan met een hamer. Er was ook een aanzet tot een genuanceerde dynamiek tussen haar en de ouders, maar voor je het wist was alles over en dat was toch wel een beetje van een teleurstelling. Een boek kan je nooit geheel vertalen naar een film van 90 minuten, maar je kan als regisseur wel keuzes maken.


© 2019 Paramount Pictures

Zelf had ik minder willen zien van de fobie van Rachel, en meer karakterontwikkeling bij Louis Creed. Hij is uiteindelijk diegene die het gehele horrorcircus in gang zet. En voor mij was zijn motivatie ook niet geheel duidelijk, te beginnen al bij de kat. King had een Creed geschetst in zijn boek die als een soort mislukking aanzien werd die zijn verantwoordelijkheden ontliep en moeilijk het verschil tussen goed en kwaad kon onderscheiden. En na een zekere gewaarwording van zijn situatie de touwtjes in handen wou nemen. In de film wordt hij al van in het begin afgeschreven als een sterke, evenwichtige, macho man en alles wat te maken heeft met het kerkhof is vooral onder impuls van zijn buur Fred Gwynn. Je had deze motivatie wel verder kunnen uitwerken in een karakter die alles wou gaan controleren, zelfs de dood, maar dit pad hebben ze evenmin bewandeld. Mocht je zo een control-freak zijn van een vader, dan had hij nooit toegelaten dat iemand zomaar op de weg zou kunnen wandelen waar camions klaarblijkelijk voorbij scheuren, en al zeker niet zijn eigen kinderen.

Waar de regisseurs wel in zijn geslaagd is om de Stephen King horror te vertalen in beelden, zonder al teveel hocus pocus. Het enige waar ik misschien minder overtuigd van was, is de begraafplaats op de rots die misschien nog iets teveel rook naar green screen en rookmachines. Ook al is de DoP Laurie Rose hier eigenlijk wel voor verantwoordelijk. Op 21 augustus 2019 komt de film bij ons uit op DVD, Blu-ray en UHD.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 5 februari 2019

*** Pet Sematary trailer ***

5 Comments

 1. Bjorn

  Na het zien van de trailer heb ik het gevoel de gehele film te hebben gezien.

  Reply
 2. Berten

  Ziet er goed uit! Ik vond het altijd al één van de betere Stephen King boeken.

  Reply
 3. Sarah

  Yes! Ik kijk hier echt wel naar uit! I hield echt van dit boek 🙂

  Reply
 4. Steven

  Ik kijk er naar uit. John Lithgow zal wellicht de film dat beetje meer creepy maken.

  Reply
 5. Jantje

  heb hem blijkbaar al gezien…….
  ook vind ik dit een zeer goede film voor jos brech

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *