Schokkende revenge thriller The Nightingale

De festivalronde zit erop voor The Nightingale (2018) en eindelijk krijgt de film zijn brede bioscooprelease, ook al moeten wij nog wachten op een releasedatum. Het is de tweede film van de Australische regisseuse Jennifer Kent die eerder indruk maakte met de horrorfilm The Babadook (2014).

Korte inhoud: In het jaar van de Australische kolonisatie in 1825 zit de 21-jarige Ierse Clare (Aisling Franciosi), een veroordeelde vrouw, een Britse officier genaamd Hawkins (Sam Claflin) achterna in Tasmanië. Ze zweert wraak voor de gruwelijke misdaad die hij pleegde op haar familie. Ze wordt vergezeld door de jager Billy (Baykali Ganambarr), afkomstig van de Aboriginalgemeenschap. Ook hij sleept een trauma mee uit zijn gewelddadig verleden. Het terrein en de heersende vijandelijkheden zijn beangstigend, aangezien gevechten tussen de oorspronkelijke bewoners van het land en zijn kolonisatoren zich afspeelt in wat nu bekend staat als ‘De Zwarte Oorlog’. Clare en Billy zijn vanaf het begin vijandig tegenover elkaar, beiden lijden aan hun eigen trauma’s en wederzijds wantrouwen, maar als hun reis hen dieper de wildernis in leidt, moeten ze leren om empathie voor elkaar te vinden, terwijl ze de ware kosten van wraak afwegen.

Deze R-rated film lijkt dus iets van een rape & revenge exploitation horror film in de stijl van I Spit on Your Grave (1978), gemengd met een soort introspectie à la Jim Jarmusch’s anti-Western film Dead Man (1995) in een stijl die ons doet denken aan The Revenant (2015). En dit allemaal gestuurd door een filmmaker met een oog voor detail. Het is in ieder geval een prent waar je niet vrolijk van zal worden, maar het zal wel blijven plakken op het netvlies.

De film heeft ondertussen al heel wat filmprijzen gewonnen op verschillende filmfestivals, ook al zijn de meningen bij de pers die de film reeds kon zien toch wat verdeeld. Het grootste probleem zou zich voornamelijk situeren in het script dat niet altijd even overtuigend blijkt te zijn. Variety spreekt dan weer van een meesterwerkje. Wij zijn in ieder geval benieuwd.

*** The Nightingale trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *