The Revenant (2015) ***½ Blu-ray review

Regisseur Alejandro González Iñárritu pakte vorig jaar al uit met de Oscar winnende Birdman (2014). Deze The Revenant (2015), gebaseerd op de roman van Michael Punke, is in ieder geval een compleet andere film. De film vergaarde maar liefst 12 Oscar-nominaties, en Leonardo DiCaprio won met deze film zijn eerste Oscar voor Beste Acteur … ook al was het misschien niet noodzakelijk dé beste vertolking van het jaar.

the_revenant_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: 1823. Pelsjager Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) moet na een bloedige confrontatie met indianen de aftocht blazen met zijn collega’s. Op de terugweg naar hun handelspost wordt Glass vervolgens te grazen genomen door een grizzly. De zwaar toegetakelde man lijkt te wegen op de groep en er wordt besloten om hem achter te laten in afwachting van hulp. Maar John Fitzgerald (Tom Hardy) ziet dit anders en vindt dat zijn leven nu ook in gevaar is doordat hij om een bijna dode man moet waken. Hij besluit dan maar via een list om Hugh te begraven. Maar Hugh is niet dood en besluit om wraak te nemen en gaat op zoek naar John door honderden mijlen woest landschap.

Het meest opmerkelijke aan de film is wat mij betreft toch de fotografie van Emmanuel Lubezki, die los van een aantal kampvuur scènes de volledige film heeft gedraaid met natuurlijk licht – en dat in een onherbergzaam Canadees en besneeuwd landschap. Het resultaat is dat we de kilte gaan voelen en meteen ook de bare weescondities zien wegen op de karakters. Dat de acteurs hebben afgezien staat buiten kijf en dat zit tevens ook in hun vertolking. Tom Hardy is perfect gecast en bijna onherkenbaar gemaakt. En ’thank God’ voor de ondertitels wat Hardy kan één van de meest onverstaanbare acteurs zijn in Hollywood. Het is leuk dat hij verschillende accenten meester is, maar misschien de volgende keer duidelijk spreken zou ook al heel dankbaar zijn.

Het script van Mark L. Smith vind ik het enige zwakke aan de film. Het script is niet geheel zonder clichés met indianen die letterlijk zeggen dat de blanke man hun land heeft gestolen, en banaliteiten zoals iemand die zegt over het personage van DiCaprio de enige reden is dat iedereen in leven is – terwijl we eigenlijk een compleet ander verhaal hadden gezien in het begin van de film. Het verhaal kan je ook gemakkelijk samenvatten op een bierviltje, tot zover de complexiteit van de film. Het is in essentie een soort western van een man die wraak wil nemen.


the_revenant_2015_pic01.jpgthe_revenant_2015_pic02.jpgthe_revenant_2015_pic04.jpg
the_revenant_2015_pic03.jpgthe_revenant_2015_pic05.jpgthe_revenant_2015_pic06.jpg
© 20th Century Fox Home Entertainment

Het lijkt bij momenten op een soort Terrence Malick light. Maar het blijft een ervaring om deze film te zien en in het bijzonder op groot scherm. Ja, als er één film is naast The Hateful Eight (2015) die je best zo groot mogelijk bekijkt, is het toch wel deze prent. Uiteindelijk zijn er bijzonder weinig dialogen en wordt er behoorlijk veel met beelden verteld. Het is pure grootschalige cinema van de beste soort.

The Revenant is ondertussen uit op DVD, Blu-ray en er is zelfs een editie uit in 4K voor de mensen die echt hét beste van het beste willen. Op dit ogenblik kan je de 4K (pic) schijven nog niet afslepen met een PS4, maar Sony heeft al aangekondigd dat er binnenkort een nieuwe PS4 op de markt zou komen. Spijtig dat Sony daar niet eerder had op ingespeeld. Wat betreft de extra’s, is er geen audio-commentaar te vinden maar wel een making of.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 19 mei 2016

*** The Revenant trailer ***

2 Comments

 1. Rob

  Na alle lofzangen vond ik de film zelf eigenlijk wel tegenvallen. Het is zondermeer mooi gefilmd, maar het verhaal en de karakterontwikkeling vond ik tegenvallen. Zeker de verhaallijnen die erbij bedacht zijn (indianen, vrouw, kind) vond ik best storend. Het was een betere film geweest zonder al die zijpaden en zonder de “moraal van het verhaal”. Blijft dat het acteerwerk van Leonardo en Tom Hardy erg goed is, maar desondanks blijven de karakters vlak als tafellaken. (Al gun ik Leonard wel zijn Oscar voor eerdere films)
  Blijkbaar niet mijn cup of tea.

  Reply
 2. Marvin

  Sterkste punt van The Revenant is het visuele gedeelte maar toont tevens ook zijn zwakte. Iets wat werkt in een boek werkt niet altijd in een film, en vond het op het einde van de rit toch wat langdradig.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *