Luc Besson brengt met Anna een nieuwe ‘female assassin’ film

Het blijft een bizar gegeven dat iemand na het versturen van een honderdtal pikante smsjes verbannen wordt, of iemand ontslaan wordt aan de hand van een paar tweets uit een ver verleden, terwijl een regisseur/producer die beschuldigd werd door een actrice van verkrachting met geweld, nog steeds films kan uitbrengen alsof er niets is gebeurd. Het laatste wat ik van de zaak rond Luc Besson en de Nederlandse actrice Sand Van Roy vernomen heb is dat het geklasseerd zou zijn zonder gevolg. En kijk, hier is Anna (2019), zijn zoveelste female-lead assassin film na Lucy, Nikita, Colombiana, …

Korte inhoud: De Russische Anna (Sasha Luss) is werkzaam als verkoopster. Tot ze internationaal doorbreekt en het helemaal maakt als mode-icoon. Achter haar mooie uiterlijk huist evenwel een duister geheim.

De film heeft 30 miljoen dollar gekost maar Besson weet als geen andere Europese filmmaker hoe hij zijn films moet verkopen. Op marketing gebied weet hij wel wat de massa wil zien. Zijn films zijn misschien niet bijster origineel, maar ze brengen wel geld in het laatje. Besson staat ook bekend om modellen te vinden voor zijn films die soms uitgroeien tot wereldsterren, denk maar aan Milla Jovovich. Ik hoop nu wel dat deze jonge vrouwen weten waarmee ze bezig zijn en hopelijk niet door hem gebruikt worden, want Besson is op werkvlak zowat het spiegelbeeld van een Harvey Weinstein. De macht en de invloed die hij heeft op de filmindustrie in Frankrijk is ongezien. Anderzijds kunnen we moeilijk zijn films gaan boycotten gezien hij tot op heden niet is veroordeeld voor seksueel verbruik. De man heeft ook heel wat beschuldigingen gekregen voor plagiaat, maar ook heel wat van die zaken werden geklasseerd. Hij is geen onbesproken blad, maar hij laat de filmindustrie wel draaien.

De film lijkt op twee druppels water op Red Sparrow (2018). Ook in deze film hebben we te maken met een (1) mooie (2) Russische vrouw als (3) dodelijke assassin die (4) haar sex-appeal gebruikt om haar tegenstanders uit te schakelen. Maar dit is eigenlijk niet nieuw want Besson heeft al dergelijke films gemaakt in de begin jaren 90.

In de bijrollen zien we Helen Mirren, Luke Evans en Cillian Murphy, wat eigenlijk geen kleine namen zijn.


© 2019 EuropaCorp

Het is een formule film die een eigen logica en structuur hebben. De vecht-sequenties in de trailer lijken nogal over-the-top maar met de John Wick films is dat tegenwoordig echt een trend geworden. Een naam als Jonathan Eusebio (John Wick 1-2-3, Black Panther, Deadpool, …), stunt coördinator en vecht choreograaf, wordt één van de beter betaalde jobs op een filmproductie. En ook in deze Anna is vecht choreografie echt wel een belangrijke factor, en het is geen gemakkelijke klus om een mannequin om te toveren tot een vechtmachine. Sasha Luss heeft een background als ballet danser en dat zal wel helpen. Anna komt op 10 juli 2019 uit in Frankrijk en waarschijnlijk ook in die periode bij ons.

*** Anna trailer ***

1 Comment

  1. Jonathan

    Is dat nu het nieuwe lief van Luc Besson?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *