Das Boot seizoen 1 op Blu-ray en DVD

Als je een militair was in WOII had je een grotere overlevingskans aan het front in Rusland dan in een Duitse onderzeeër. Van de 40’000 soldaten die hun dienst deden in U-boten lieten 30’000 er hun leven en bijna 800 Duitse duikboten strandden op de bodem van de oceaan. Dit 8-episoden tellende “Das Boot” (2018-) speelt zich 9 maanden af na de gebeurtenissen van Das Boot (1981).

Korte inhoud: Het verhaal van deze “Das Boot” serie begint in de herfst van 1942, op een moment dat, in het midden van de Tweede Wereldoorlog, onderzeese-oorlogsvoering brutaler werd dan ooit tevoren. De plot volgt een jonge onderzeeërploeg op een gevaarlijke surveillancemissie, terwijl het Het Verzet invloed begint te krijgen in de Franse haven van La Rochelle. Tijdens het najaar van 1942, in het bezette Frankrijk, is de U-612 nu klaar voor zijn eerste reis. Het bereidt zich voor op wrede oorlogvoering op zee met zijn jonge bemanningsleden, waaronder de nieuwe commandant, Klaus Hoffmann (Rick Okon). Terwijl de 40 jonge mannen hun eerste missie op zich nemen, worstelen ze met de krappe en claustrofobische omstandigheden van het leven onder water. Hun persoonlijkheden worden tot het uiterste gedreven als de spanningen toenemen en de loyaliteiten beginnen te versplinteren. De geallieerde, hebben de Enigma Code gebroken en dus wordt de weerstand drastisch opgevoerd voor de nazi’s. Ondertussen, in de haven van La Rochelle, stuikt de wereld van Simone Strasser (Vicky Krieps) in elkaar wanneer ze overspoeld wordt door een gevaarlijke relatie en verboden liefde en haar loyaliteit voor Het Verzet.

De origine anti-oorlogsfilm Das Boot was één van de duurste Duitse films uit die tijd en kreeg zelfs 6 Oscar-nominaties, waaronder deze voor Beste Regie en Beste Script van Wolfgang Petersen. De Oscar voor Beste regie had dit jaar naar Steven Spielberg moeten gaan voor E.T. the Extra-Terrestrial (1982), maar ging naar Richard Attenborough voor Gandhi (1982). Deze serie viel alsnog niet in de prijzen maar het tweede seizoen zit er wel aan te komen. De reden waarom er maar 8 afleveringen zijn heeft zeker te maken met de kostprijs. Net zoals ik eerder schreef bij Crawl (2019) zijn films en series die zich afspelen in en op het water dure producties. Deze serie had een 32 miljoen dollar prijskaartje en werd opgenomen in 105 dagen in München, La Rochelle, Praag en Malta. De serie werd geregisseerd door Andreas Prochaska voor Bavaria Fiction (een dochteronderneming van Bavaria Film en ZDF Enterprises).


© Sony Pictures Home Entertainment

Als we de cijfers mogen geloven zouden tussen de 1,1 en 1,9 miljoen kijkers geweest zijn voor het eerste seizoen van Das Boot. En dat is best wel veel voor een serie waarin niet zo heel veel bekende koppen rondlopen. We zien wel actrice Lizzy Caplan opduiken, naast Mad Men acteur Vincent Kartheiser. Ikzelf hield van de serie ook al verslapte de spanningsboom wel wat na de eerste episodes. De Oostenrijkse regisseur Andreas Prochaska heeft het werk van Johannes W. Betz en Tony Saint wel goed naar het scherm gebracht. Het heeft ook wel een anti-oorlogs ondertoon, maar het toont wel een ander beeld van de Duitse soldaten dan dat wat we doorgaans gewend zijn te zien. Hier zijn geen schuimbekkende nazi’s maar wel … mensen met gevoelens, sommigen slecht, sommigen goed en het werkt. Een serie met sterke karakterontwikkelingen voor zowel adolescenten als de wat oudere generatie.

rating

Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 7 mei 2019

*** Das Boot trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *