Holmes & Watson (2018) * review

We hadden hem al staan op nummer 1 van de slechtste films in onze Top 10 Best & Worst Movies of 2018, maar nog niet besproken. Wat is het nut om zoiets te bespreken? Wij hebben zelden zoiets afschuwelijk slecht gezien desondanks het aanwezige talent voor de camera, en dit was op zich toch een goede reden om dit kadaver even aan een autopsie bloot te leggen.

Korte inhoud: De briljante detective Sherlock Holmes (Will Ferrell) herenigt zich met zijn goede vriend, de dokter John Watson (John C. Reilly). Ze krijgen de eer om de Britse koningin (Pam Ferris) te ontmoeten, maar komen in moeilijke en gênante situaties terecht. Als blijkt dat over enkele dagen een aanslag gepleegd zal worden op diezelfde koningin, moet het olijke duo haar beschermen tegen ene James Moriarty (Ralph Fiennes).

Herinneren jullie zich nog Movie 43 (2013)? Wel dit is een meesterwerk vergeleken met deze rotzooi. De film had op 27 februari 2019 (ook wel de maand waarin studio’s hun B-films willen dumpen) bij ons moeten uitkomen, maar deze release ging niet door. Sony heeft de film bij ons geschrapt en een wijze beslissing was dat. Wat je zal maar eens met je gezin geld betalen om dit te zien.

Er zijn films met Will Ferrell die ik echt goed vind (cf. Anchorman, Old School), en ik weet dat hij al heel wat stinkers heeft gemaakt (cf. The House, Land of the Lost, Zoolander 2, Get Hard, …), maar dit moet zonder twijfel zijn dieptepunt zijn. En te denken dat hij deze prent zelfs heeft geproduceerd is hallucinant. En wat betreft John C. Reilly, dit is volledig beneden zijn niveau en ik hoop voor hem dat hij hier zijn Oscar-nominatie kansen niet heeft ge-Norbiteerd voor zijn vertolking in Stan & Ollie (2018) die hij een paar maand eerder had opgenomen. En wat Ralph Fiennes hier kwam doen is mij ook een mysterie. Op acteervlak deed hij zelfs niet eens de moeite om er iets goeds van te maken. Maar dé meest irritante vertolking kwam misschien wel van Lauren Lapkus.


© Sony Pictures Releasing. All rights reserved.

De film werd geschreven en geregisseerd door Etan Cohen, die volgens mij enkel in de filmbusiness is verzeild omwille van zijn naamsverwarring met Ethan Coen. Niks in zijn film is grappig en zelfs op het niveau van de parodie vind je geen enkel geïnspireerd komische moment. Ik had zelfs de indruk dat hij niet kon beslissen of dit een komediefilm zou worden, een spoof op de Guy Ritchie Sherlock Holmes films of een periodefilm. Uiteindelijk werd het geen van deze drie. De makers leken zich van goede smaak niets aan te trekken en het feit dat Koningin Victoria stierf in 1901 en dus in geen geval op de Titanic kon zijn (die pas werd gebouwd in 1909 en zonk in 1912), was al een aanduiding dat geschiedenis ook hun zorg niet was. Uiteraard is het maar een detail maar op een gegeven moment ga je naar dergelijke futiliteiten beginnen kijken, als je al niet is slaap bent gevallen.

Etan Cohen zou binnenkort de comic-adaptatie Mandrake the Magician moeten maken met Sacha Baron Cohen. Wel, mocht ik Sacha zijn, dan zou ik toch twee keer nadenken alvorens hier mee in te stemmen. Zijn laatste hoofdrol was in Grimsby (2016) en dat was ook al een draak van een film. Nog zo een stinker maken en zijn carrière zou wel eens voor goed verbannen kunnen zijn naar het kleine scherm. Of misschien zal Warner Bros alsnog ingrijpen en een andere regisseur voor get project aantrekken. Neen, Holmes & Watson kunnen jullie hier niet zien in de bioscoop maar zal wel binnenkort op DVD uitkomen.

*** Holmes & Watson trailer ***

2 Comments

  1. Grav

    In de trailer zit het beste van de film zeker?

    Reply
  2. Cath

    Als ze deze slecht vinden dan hadden ze de collega’s 2.0 maar beter ook geschrapt!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *