Danny Boyle verlaat Bond 25

De reden van zijn vertrek zou te wijten zijn aan “creatieve meningsverschillen” (zoals ze dat tegenwoordig noemen). Eigenlijk komt dit nieuws niet echt als een verrassing. De verrassing voor mij was dat producer Barbara Broccoli eigenlijk Danny Boyle wel een goede kandidaat vond voor de regie van de nieuwe Bond 25 (2019), de laatste Bond film met Daniel Craig. Boyle is een bijzonder talentvolle regisseur, maar hij is GEEN mainstream regisseur en zelfs ook niet een echt drama-regisseur zoals een Sam Mendes. Danny Boyle is een beetje zoals Guy Ritchie en Quentin Tarantino, het zijn regisseurs met een dominante filmstijl, maar die niet noodzakelijk de box-office doen daveren, en James Bond is en blijft nu eenmaal een product die het moet hebben van zijn universele uitstraling.

Danny Boyle – foto door Francois Duhamel © Universal Pictures
In principe moet een Bond-regisseur wel een zekere stijl aan de film toevoegen, maar op de eerste plaats sterke actie kunnen afwisselen met uitstekende karakter opbouw in een verhaal die de fantasie kan prikkelen en emoties losweken, en alles ook heel licht-verteerbaar kan maken. Laat Guy Ritchie een Bondfilm regisseren en je krijgt een Ritchie-Bondfilm een beetje zoals een Ritchie King Arthur, en deze laatste film flopte zwaar aan de box-office, ook al was het op zich geen slechte film. Ik had er van genoten, maar de verwachtingen van het mainstream publiek lagen compleet anders.

Komt daar nog bij dat Danny Boyle de laatste jaren toch niet meteen veel indruk heeft kunnen maken met zijn films. T2 Trainspotting (2017) was maar flauwtjes en ik denk dat ik in slaap ben gevallen tijdens de screening van Steve Jobs (2015). Voor zijn laatste film die nog de moeite was moeten we 10 jaar terug in de tijd met Slumdog Millionaire (2008), en dat was ook zijn meest succesvolle film met wereldwijd een recette van 377 miljoen dollar. Skyfall (2012) bracht 1,1 miljard dollar op, zelfs de laatste en wat tegenvallende Spectre (2015) bracht 880 miljoen dollar op.

Ik heb veel respect voor Danny Boyle en hij heeft met Leonardo DiCaprio en The Beach (2000) wel een beetje kunnen proeven van mainstream cinema, maar James Bond is niet zijn ding. En ik denk dat Daniel Craig er ook wel voor iets tussen zit dat Danny Boyle uiteindelijk de laan werd ingestuurd. Craig heeft een paar jaar geleden gezegd dat hij liever zijn polsen zou doorsnijden dan een nieuwe Bondfilm te maken. Maar ‘money talks’ in Hollywood en wanneer Barbara afkwam met een cheque van 25 miljoen dollar + een % van de winst (wat zijn take tot 100 miljoen kan brengen) kon hij uiteraard niet weigeren. Maar gezien het percentage op de winst is het uiteraard financieel interessant om een regisseur te hebben die ook deze nieuwe Bondfilm op Bond-niveau kan brengen. En ja kan veel palaveren over artistieke integriteit, ook al is de Bond-franchise vooral business en (box-office) cijfers zijn van belang.

Wie zou dan wel een goede kandidaat zijn voor Bond 25? En ze zullen snel moeten zijn want productie zou in december moeten beginnen met een releasedatum op 8 november 2019. Het grootste probleem is het script waarop Danny Boyle eigenlijk al maanden op heeft zitten werken. Je hebt dus echt wel talentvolle mensen nodig die op korte termijn het schip kunnen keren. En ik kan maar aan één iemand denken: Christopher Nolan! Hij is wat mij betreft de meest ideale regisseur voor deze franchise en iemand die op korte termijn een uitstekend script kan afleveren – ook al zal dit misschien de eerste Bondfilm worden met een a-chronologische tijdlijn. Hij is een mainstream regisseur die intelligente films kan maken. Nolan heeft trouwens momenteel NIKS te doen en zijn laatste film Dunkirk (2017) had niet meteen het verhoopte succes. Een Bond-film zou alles wel doen vergeten, ook al vermoed ik dat de man liever een reboot zou willen maken in plaats van een zwanenzang voor Daniel Craig.

Een regisseur zoals Christopher McQuarrie lijkt op papier zeer geschikt maar hij is al iets teveel verbonden met de Mission: Impossible franchise, en ik denk dat de producers zich toch voldoende willen afschermen van die Amerikaanse James Bond. Ook Ryan Coogler is op papier een uitstekende kandidaat, ook al zou ik hem zijn ding laten doen met een mogelijke zwarte James Bond acteur in Bond 26, indien de studio nog steeds van plan zou zijn de franchise wat te diversifiëren. Dé beste Bond-regisseur uit de franchise blijft echter wel Martin Campbell. Hij is verantwoordelijk voor GoldenEye (1995) en zo niet de beste Bondfilm Casino Royale (2006). Indien Nolan niet thuis geeft zouden ze misschien wel eens bij hem kunnen aankloppen, ook al heeft de man 2 films in pre-productie. Zelfs Kathryn Bigelow zou geen verkeerde keuze zijn en zou misschien net iets meer finesse en aandacht kunnen brengen naar de vrouwen in de nieuwe Bond, ook al moeten we ver in de tijd terug met Point Break (1991) om nog eens een commerciële kaskraker te vinden. Trouwens… James Gunn is niet bezet (lol).

3 Comments

 1. Jennifer

  Misschien gewoon maar beter direct rebooten met nieuwe acteur.

  Reply
 2. Romain

  Nolan zal het niet willen doen, anders zat hij al op het project en niet Boyle. Justin Lin gewoon vragen, hij staat wel garant voor goede actie en voor de rest weet Daniel Craig wel hoe hij zijn rol moet spelen. Belangrijker is een scenarist vinden en als in december gedraaid moet worden, moest deze er al gisteren zijn.

  Reply
 3. yves valkiers

  ja doe die craig maar weg nooit goeie bond geweest. nieuwe acteur en dan nolan het laten doen

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *