Outlaw King vertelt het echte verhaal van Braveheart

En zo heeft Netflix in alle stilte werk gemaakt van een Braveheart (1995) remake. In Outlaw King (2018) zien we acteur Chris Pine niet als William Wallace maar als Robert The Bruce, naar verluidt de ECHTE Braveheart! En wie weet misschien ook Oscar-waardig.

Korte inhoud: Schotland, 14e eeuw. Robert The Bruce (Chris Pine) is gekroond tot Koning van Schotland. Na een verrassingsaanval wordt hij echter verslagen en door de Engelse koning en zijn leger vogelvrij verklaard. Op slinkse wijze en met veel moed probeert hij de macht terug te veroveren als hij het opneemt tegen het veel grotere en beter uitgeruste Engelse leger.


© 2018 Netflix

Robert the Bruce en William Wallace waren in het echte leven bondgenoten en voerden openlijk ruzie – maar in de film verraadt Robert the Bruce het personage van Mel Gibson. Dat kan niet meer verkeerd zijn. Robert the Bruce was zo toegewijd aan de onafhankelijkheid van Schotland dat hij zijn rivaal in de kerk had neergestoken om zichzelf tot koning te kronen. Op de IMDB-castinglijst zie ik trouwens geen enkele rol voor William Wallace. Robert the Bruce is eigenlijk de echte Braveheart. Hij vocht voor Schotse onafhankelijkheid, zelfs als het hem zijn familie en bijna zijn leven kostte. Om zijn vrouw en dochter terug te winnen, hakte koning Robert een man in tweeën. En je zult nooit geloven hoe hij de bijnaam Braveheart kreeg. Maar misschien zou dit wel voor een sequel kunnen zijn op deze prent, want dit is ook wel een leuk verhaal.

Robert the Bruce was de heldhaftige Schotse koning die met succes onafhankelijk werd van de Engelsen. Maar het was geen gemakkelijke klus. Robert werd geboren op 11 juli 1274 in een adellijke familie in Schotland. Als een jonge man keek Robert toe hoe Engelse koning Edward I (Stephen Dillane) Schotland binnendrong en de controle overnam. En lang nadat William Wallace gruwelijk door de Engelsen was geëxecuteerd, bleef Robert de Bruce vechten voor vrijheid. In 1306 ging Robert the Bruce zijn grootste politieke rivaal, John Comyn (Callan Mulvey), te lijf. Bruce en Comyn waren samen bewakers van Schotland van 1298 tot 1300, maar daarna waren de twee gespleten. Bruce diende uiteindelijk koning Edward, terwijl Comyn de vijanden van de koning leidde. In 1306 ontmoetten de twee mannen elkaar in de Greyfriars-kerk. De bijeenkomst was bedoeld om bepaalde zaken te bespreken, maar het eindigde met bloed. Op 27 maart van dit jaar werden Robert en Elizabeth (Florence Pugh) gekroond als Koning en Koningin van Schotland op Scone. De kroning vond plaats in weerwil van de Engelse claims van soevereiniteit over Schotland na de executie van Sir William Wallace.

Outlaw King herenigt Pine met Hell of High Water (2016) regisseur David Mackenzie, zelf een Schot. En het eerste wat opviel bij het bekijken van de trailer van de film toont Pine’s verrassend respectabele accent, waarop ze echt wel gewerkt hebben.

De film werd naast de regisseur ook geschreven door maar liefst 4 scenaristen, Mark Bomback, Bathsheba Doran, David Harrower en James MacInnes. De fotografie van de film werd verzorgd door Barry Ackroyd die eigenlijk vooral bekend staat voor zijn documentaire filmstijl (United 93, Captain Phillips, The Hurt Locker). In september van dit jaar zal de film vertoond worden op het Toronto International Film Festival en nadien op Netflix.

*** Outlaw King trailer ***

2 Comments

  1. Kons

    Netflix begint steeds meer ambitie te hebben, na actie en science-fiction, nu dure historische films. De trailer ziet er nog wel wat tv-achtig uit maar ik ben benieuwd naar het verhaal.

    Reply
  2. Conan the Librarian

    Toch knap van Netflix wel spijtig dat ik dat niet heb en deze dus niet kan zien in de bioscoop waar dergelijke films thuis horen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *