T2 Trainspotting (2017) *** Blu-ray review

Begin dit jaar hebben we de 20th Anniversary Blu-ray van Trainspotting (1996) besproken, vandaag bespreken we de sequel, T2 Trainspotting (2017) Blu-ray, opnieuw in regie van Danny Boyle. Ook al leek de film wel veel bijval te kennen bij menig filmcriticus, bleef ik toch wat op mijn honger zitten.

t2_trainspotting_2017_poster.jpg

Korte inhoud: Er zijn 20 jaar verstreken. Er is veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. Ex-verslaafde Mark Renton (Ewan McGregor) keert terug naar de enige plaats die hij thuis kan noemen. Zijn oude maten Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) en Begbie (Robert Carlyle) wachten op zijn komst, maar ook zijn ‘oude vrienden’ verdriet, verlies, vreugde, wraak, haat, vriendschap, liefde, verlangen, angst, spijt, diacetylmorfine, zelfvernietiging en gevaar, blijken hem op te wachten. Het duurt dan ook niet lang voordat hij in oude gewoontes dreigt te vervallen.

Wat meteen opvalt is dat deze sequel zoveel mogelijk wil trekken op de originele film. Zelfs de muziek wordt half gerecycleerd, vertraagd of versneld. Zelfs bepaalde shots lijken wel te zijn gekopieerd. Het enige waar ze spijtig genoeg niet zijn in geslaagd is om de humor over te brengen, want in tegenstelling tot de vele lachbuien die ik had bij de eerste film heb ik hiermee nauwelijks moeten glimlachen. Het is ook leuk om het personage van Diane terug te zien, gespeeld door Kelly Macdonald, die ondertussen ook al een heuse tv-carrière heeft opgebouwd, maar haar tussenkomst duurt welgeteld 2 minuten.

Het is geleden sinds 1997 dat Ewan McGregor en Danny Boyle nog met elkaar gewerkt hebben, want Ewan vond het niet leuk dat wanneer Danny een groot budget kreeg voor The Beach (2000) hij DiCaprio had gecast in de hoofdrol en niet hem. Maar de plooien lijken nu glad gestreken. Toch is het voor geen van beiden een film waarmee ze hebben kunnen scoren. De film bracht met zijn kleine 20 miljoen dollar productiebudget, nauwelijks 40 miljoen dollar op wereldwijd, en dat zonder marketing en distributiekosten afgetrokken. Ik denk zelfs dat deze film niet uit de kosten is kunnen komen, en ik verwacht ook geen stormloop op de DVD en Blu-ray markt, ondanks de Fresh Rating op Rotten Tomatoes (een site die gaandeweg zijn pedalen heeft verloren).

Het is een tijd geleden dat ik het vervolgboek van Irvine Welsh, Porno, heb gelezen, maar dit is geen adaptatie van het boek. Er zijn wel een aantal verwijzingen in de film zitten, maar de scenarist John Hodge en Irvine hebben vooral getracht om de succesformule te herhalen met gelijkaardige scènes. De auteur liet zelf optekenen dat hij vond dat deze sequel beter was dan de eerste film, … ik ben een andere mening toegedaan. Het had een film moeten zijn die de cult status van deze personages zou bevestigen, in een meer episch en grootser kader, het is vooral een mislukte kans om het origineel ongemoeid te laten.


t2_trainspotting_2017_blu-ray_pic01.jpgt2_trainspotting_2017_blu-ray_pic02.jpgt2_trainspotting_2017_blu-ray_pic03.jpg
© 2017 Sony Pictures Home Entertainment Belgium

Voor de rest is er niet veel veranderd voor onze vier hoofdpersonen. Los van Mark die niet meer aan heroïne verslaafd is, zijn de andere leden van het kwartet niet bijzonder veel veranderd. Het enige karakter dat echt een leven voor zichzelf heeft gemaakt is Diane (Kelly Macdonald), zij was Mark’s 15-jarige vriendin uit de eerste film. Diane werkt nu als advocaat en geeft juridisch advies aan Mark wanneer hij in een of ander probleem loopt.

Het centrale punt van de film is vooral de relaties tussen de leden van het kwartet en hoe ze na 20 jaar veranderd zijn, maar wat er in T2: Trainspotting ontbreekt, is de dynamische chemie die er ontstond in de eerste film. Er is wel een nieuw vrouwelijk personage, met name Veronika (Anjela Nedyalkova), maar ze heeft gewoon een weinig interessante bijrol als Bulgaarse vriendin van Sick Boy, die later een affaire zal beginnen met Mark.

Ondertussen is de DVD en Blu-ray op de markt met verwijderde Scenes, audio-commentaar van Danny Boyle en scenarioschrijver John Hodge (wat ons betreft het beste van deze release) en nog een making of filmpje met de gehele cast.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 6 juli 2017

*** T2 Trainspotting trailer ***

1 Comment

  1. Jerre

    Danny Boyle heeft iets met toiletten …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *