Star Wars: The Last Jedi verovert wereldwijd de box-office

De meningen mogen dan nog wel uiteen liggen, één ding is zeker, Star Wars: The Last Jedi (2017) heeft zijn opening niet gemist met een openingsweekend van 220 miljoen dollar, wat slechts 25 miljoen onder het openingsweekend van Star Wars: The Force Awakens (2015) ligt.

Meer nog, de film heeft het 5de meest succesvolle openingsweekend achter de rug wereldwijd met een recette van 450 miljoen dollar, net achter na The Fate of the Furious (2017) (542 miljoen), Star Wars: The Force Awakens (529 miljoen), Jurassic World (2015) (526 miljoen) en Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011) (483 miljoen). Dit is een immense opluchting voor Disney en Kathleen Kennedy, want binnenkort komen nog eens twee Star Wars films uit. De franchise is blijkbaar nog steeds ‘alive and kicking’.


star_wars_the_last_jedi_2017_poster001.jpgstar_wars_the_last_jedi_2017_poster002.jpgstar_wars_the_last_jedi_2017_poster003.jpg

Was er dan reden tot twijfel? Eigenlijk niet echt, toch had de studio waarschijnlijk niet verwacht dat er zoveel onderkoelde reacties zouden komen op sociale media en YouTube. Op Rotten Tomatoes (pic) heeft de film slechts 56% public approval rating met zowat 100’000 votes, met daartegenover een artificieel hoge fresh rating van 93% van de journalisten. Ik zeg artificieel want de gemiddelde rating bedraagt 8.2/10. En toegegeven, ik was ook niet wild van deze prent.

Een mogelijke reden voor de “rebellie” van een aantal fans heeft misschien ook te maken met de afkeer van het Disney Imperium die alleen maar groter wordt, of nog het aankomende Han Solo treinongeluk waarbij de oorspronkelijke regisseurs de laan werden ingestuurd en Ron Howard moest overnemen. Toch kan je er niet omheen dat de ‘money-making-machine’ financieel de juiste beslissingen maakt. Disney heeft zomaar eventjes 7 films in de Top 10 van Beste Openingsweekenden (Force Awakens,Last Jedi, The Avengers, Age of Ultron, Captain America Civil War, Beauty & The Beast en Iron Man 3).


star_wars_the_last_jedi_box-office01.jpgstar_wars_the_last_jedi_box-office02.jpgstar_wars_the_last_jedi_box-office03.jpg

© The Walt Disney Company Benelux. All Rights Reserved

Met de Star Wars prequels kan je vandaag moeilijk slechten dat met de komst van Disney de Star Wars franchise om zeep is, ook al ben ik zelf niet hoopvol voor de toekomst. Ik was zo miserabel na het zien van de prequels dat deze nieuwe reeks werkelijk een verademing was, ook al is The Last Jedi toch wel wat van een teleurstelling op zoveel vlakken. Zijn er werkpunten? Heel wat, maar weet dat het verschrikkelijk moeilijk is geworden een film te maken die ALLE fans kan bekoren en soms is er ook wel zoiets dat succesvolle producten altijd wel met een scheef oog worden bekeken door sommige toeschouwers en films die slechte reviews krijgen op handen worden gedragen. Dit is wat mij betreft geen domme Jurassic World popcorn film, maar heel ver van dit niveau zijn we toch niet.

2 Comments

  1. jerre

    Eigenlijk was dat wel te verwachten, maar Transformers scoren ook wereldwijd aan de box-office, dus veel vertelt dit niet over de uiteindelijke kwaliteit van de film.

    Reply
  2. Damien

    Ik denk dat deze film wel eens een duik zal nemen in zijn tweede week. Iedereen was natuurlijk nieuwsgierig, maar ik betwijfel of de fans deze Last Jedi een tweede keer zullen bekijken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *