5 punten van kritiek bij The Last Jedi

Tijden veranderen en filmstudio’s houden best rekening met de fans. Tot deze conclusie kwam DC Comics, nadat de achterban de Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) hadden ontspoord, onrust gezaaid met Suicide Squad (2016) en uiteindelijk het financieel plan van Justice League (2016) hebben onderuit gehaald. Deze film werd uiteindelijk een box-office tegenvaller die in de States nog niet de helft heeft opbracht van The Dark Knight (2012) of zelfs Wonder Woman (2017). Ditzelfde fenomeen zien we nu ook gebeuren bij Star Wars.


star_wars_the_last_jedi_backlash.jpg

Ik had deze week al een artikel geplaatst over het evidente box-offce succes van Star Wars: The Last Jedi (2017) waarin ik het tevens over de tegenvallende audience rating op RT had die op 53% bleef steken. Heel wat Star Wars fans zijn niet te spreken over de manier hoe Disney aan A-New-Hope -recyclage deed in The Force Awakens en nu zijn ze al evenmin tevreden met deze film. En indien Disney niet hetzelfde lot wil ondergaan als DC met een dalende box-office recette, dan zouden ze beter rekening houden met de volgende 5 pijnpunten voor hun komende film. Want vergis u niet, de fans zullen in de toekomst steeds meer inspraak hebben op wat uiteindelijk in de bioscoop komt, tot spijt van wie het benijdt. Indien jullie de film nog niet hebben gezien, zouden jullie best hier stoppen met lezen want hieronder staan heel wat ***spoilers***.

 

5 punten van kritiek bij The Last Jedi

 

1. Vragen bleven onbeantwoord

Regisseur Rian Johnson was duidelijk; hij had The Last Jedi geschreven vertrekkende vanuit een wit blad. En dat was er aan te zien, want de film voelde aan als een soort stand alone prent. In principe zou dit eigenlijk geen probleem geweest zijn, was het niet dat de Star Wars fans wel elk personage op de voet willen volgen. Neem nu Kylo Ren. In Star Wars: The Force Awakens (2015) zagen we hem omringt door zijn ‘knights of Ren’, en elke fan wou uiteraard meer te weten komen over de origines van zijn villain. Wel, Johnson besliste om hier gewoon geen rekening mee te houden en die knights gewoon te laten vallen. Heeft de film een verplichting om te beantwoorden op de vragen van de fans? Wel ja, indien je de vragen aanreikt. Een serie als Lost roept heel wat vragen op en fans willen een antwoord op die vragen. Je kan als maker je er niet gewoon snel van afmaken met 2 lijnen dialoog. The Force Awakens riep heel wat vragen op en de fans waren vaak teleurgesteld op de manier hoe deze issues werden afgehandeld.

2. Teleurstellende afwikkelingen

En halfbakken antwoorden geven op iets waar de fans lang op zaten te wachten was een andere pijnpunt. Denk maar aan de identiteit van de ouders van Rey (Daisy Ridley). Dit werd door Kylo (Adam Driver) eigenlijk heel vlakaf gezegd: “uw ouders waren dronkenlappen die jouw hadden doorverkocht voor geld”. Rey antwoordde met een bevestiging en dat was het. Punt. Geen mysterie, geen intrige, geen Skywalkers of Kenobi’s, gewoon nobodies … next! En ook hier denk ik niet dat de fans iets tegen het feit hebben dat Rey’s ouders gewone mensen waren, maar het ligt hem vaak in de MANIER WAAROP je dingen verteld, zeker op issues waar fans al 2 jaar over speculeren. Hetzelfde kan gezegd worden over Snoke die hier op een vrij lullige manier stierf, zonder we eigenlijk meer te weten zijn gekomen over wie dat personage uiteindelijk was.

3. Social Justice backlash

Heel wat jongeren zijn al een tijdje spuugzat van al die ‘social justice warriors’ (SJW) die alles in de maatschappij willen bijstellen en manipuleren tot het beantwoordt aan de criteria van diversiteit en gender gelijkheid. En Hollywood is daar zeker de laatste jaren heel gevoelig aan. De vraag is niet meer “welke acteur is de beste voor de rol” dan wel, “heeft die acteur wel het juiste geslacht of huidskleur voor die rol”. En soms is deze politiek zo in your face dat het eigenlijk belachelijk overkomt (zie pic). Het maakt blijkbaar niet uit dat Rose en Finn veruit de meest saaie karakters zijn…

4. Canto Bight sidestory

Ik ken niemand die iets goeds te vertellen had over deze sequentie. Het verhaal werd even ‘on hold’ gezet voor een trip naar een andere planeet, met een halfbakken verhaal over misbruikte dieren en gokkende wapenhandelaars. De scènes waren ook stuk voor stuk bespottelijk met BB8 die geld begon te schieten naar aanvallers (iets wat perfect in de prequels had kunnen zitten) of die kitscherige scene met Master Codebreaker (Justin Theroux). Maar ook de dialogen zijn om van te huilen. Op een gegeven moment verwijdert Rose een zadel van één van die rendieren en zegt dan iets in de aard van “Op z’n minst is deze trip nuttig geweest”. No! Jullie missie was geen ‘social justice’ agenda, maar wel om een codebreaker te vinden! En wie zegt dat 5 minuten nadat jullie de planeet hebben verlaten die dieren niet opnieuw opgepakt zullen worden? Stel je voor dat ze deze sequentie naar de prullenmand hadden verwezen en vervangen door een echte expositie van DJ (Benicio Del Toro) die misschien Lando Calrissian (Billy Dee Williams) tegen het lijf liep en beslissen om zich te mengen met de First Order.

5. De hit-and-miss humor

Ik kan hier 20 artikels schrijven over de kritiek die je kunt lezen over de teleurstellende humor (zoals de Poe sequentie in het begin of Skywalker die melk dronk uit een uier van een vies beest), maar de scene waar de meesten moeite mee hadden was de lightsaber die achterover werd gesmeten. Fans begrijpen dat hij niks meer wilde te maken hebben met de Jedi, maar om de lightsaber die hij al in jaren niet meer had gezien en zo’n impact heeft gehad voor hem, zijn familie en vrienden, zomaar achterover te zwieren voelde net iets uit de toon. En dit is misschien het essentiële punt waarom filmrecensenten en Star Wars fans helemaal niet op dezelfde golflengte zitten: de ene ziet een goed gemaakte en bij momenten grappige Rian Johnson film, de andere heeft net iets meer geïnvesteerd in het verhaal en de karakters. Had hij de lightsaber langzaam laten vallen, dan hadden we hetzelfde bereikt maar dit had een totaal andere invulling geweest. De scène had minder grappig geweest maar misschien was de joke op dit ogenblik wel niet gepast. En deze nuances zijn nu eenmaal cruciaal als je de fans wil aanspreken. Of je de vliegscène van Leia in space ook als verkeerde humor kan beschouwen laat ik even in het midden, ook al heb ik zelf hier grondig mee moeten lachen. Trouwens, sinds wanneer kan je vliegen met The Force. Waarom heeft de almachtige Emperor Palpatine daar niet aan gedacht toen hij door Darth Vader in een schacht werd gesmeten in Return of the Jedi?

1 Comment

  1. Jonathan

    Veel punten van kritiek deelde ik ook. Geen slechte film maar zo zie je dat je misschien best een regisseur die het scenario van iemand anders bewerkt, en niet alles laten gebeuren door 1 persoon. Diot werkt blijk standalone films, maar bij zo’n saga is dat toch problematisch.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *