Site icon De FilmBlog

Top 10 box-office flops van 2011

Laten we snel even een stand van zaken opmaken van vorig jaar. Hier is onze Top 10 Box-Office Flops uit 2011. Ook al waren er heel wat blockbusterfilms die een sterke beurt hebben gemaakt aan de kassa (Fast Five, de laatste Harry Potter, de laatste Pirates of the Caribbean, de Twilight film Breaking Dawn, de laatste Mission Impossible …) heeft Hollywood vorig jaar toch wat de naweeën van de economische crisis gevoeld. Er zijn iets meer films gemaakt dan in 2010, maar er scoorden niet meer films boven de grens van 100 miljoen dollar in de States alleen. De flops in de lijst werden berekend op basis van hun wereldwijde box-offcice resultaat en hun productiekost. We kunnen nooit echt achterhalen welke kosten al dan niet berekend (poductiekosten, distributiekosten, verzendkosten, …), maar over het algemeen is deze lijst toch betrouwbaar.

Het filmjaar 2011 had veel financiële teleurstellingen. Zo deden films als Sucker Punch (2011), Green Lantern (2011), New Year’s Eve (2011) en Cowboys & Aliens (2011) een slechte beurt aan de kassa. Iets wat ik al had kunnen voorspellen gezien deze films snel in mijn Top 10 Worst Movies of 2011 stonden. Ook de remakes deden het niet goed. Zowel de remake Straw Dogs (2011) als de remake/prequel The Thing (2011) doken in het rood. En dichter bij ons viel op dat na de Frans/Belgische +20 miljoen dollar productie Largo Winch (2008), nu ook zijn sequel Largo Winch II (2011) met Sharon Stone niet kon overtuigen en ver onder de verwachtingen bleef. Maar hier zijn de 10 grootste financiële rampen:

Top 10 Box-Office Flop van 2011

10. The Rum Diary (2011) Bruce Robinson

Production cost: $45 million – Worldwide Gross: $23,94 million (FilmDistrict)



De spits wordt afgebeten door The Rum Diary , een film die nooit het daglicht had moeten zien was het niet door de aanwezigheid van publiekslieveling Johnny Depp. Regisseur brengt hier een veel minder flamboyante en geflipte prent als Terry Gilliam dat deed met zijn Fear and Loathing in Las Vegas, dat andere verfilmde boek van Hunter S. Thompson. Ook deze film flopte aan de box-office. Sommige boeken zijn gewoon niet bestemd voor het witte doek. Maar dat betekent niet dat ze slechte films zijn. Toch was The Rum Diary een beetje van een teleurstelling. Nu weet ik niet of Johnny Depp kost wat kost die film wou maken vanwege het boek van Thompson of omwille van de mooie ogen van Amber Heard…?

9. Drive Angry (2011) Patrick Lussier

Production cost: $50million – Worldwide Gross: $28,93 million (Summit Entertainment)



Acteur Nicolas Cage is een trouwe klant bij dergelijke lijstjes en ook in 2011 heeft hij zich laten kennen.
Drive Angry is zo slecht dat het eigenlijk nog wel een leuke film is om naar te kijken. Je moet deze wel beschouwen als een soort exploitation vehikel. De reden van de flop moet dan eerder gevonden worden in het te hoge productie budget. Regisseur Patrick Lussier (My Bloody Valentine, Dracula 2000) zou eigenlijk ook niet weten hoe hij een ernstige prent moet maken. Dit was tevens ook de tweede flop voor actrice Amber Heard in hetzelfde jaar. En wanneer ik haar toekomstige projecten bekijk, denk ik dat er nog veel meer zitten aan te komen. Tijd voor een nieuwe manager … of een andere carrière.

8. Your Highness (2011) David Gordon Green

Production cost: $50 million – Worldwide Gross: $24,86 million (Universal Pictures)



Los van het blote kontje van Natalie Portman kan je van Your Highness niet veel goeds vertellen. De makers leken er in ieder geval meer plezier aan te hebben dan het publiek, die met enige verveling de zoveelste penis-grap moest aanhoren. De enige manier om hier plezier aan te beleven is om veel weed te roken, een beetje zoals de voltallige cast in deze halfbakken komedie.

7. Trespass (2011) Joel Schumacher

Production cost: $35 million – Worldwide Gross: $6,45 million (Millennium Entertainment)



En hier is dan de tweede Nic Cage flop van het jaar, Trespass. Daar waar Cage met veel overtuiging speelt weet Nicole Kidman dat deze film zal stinken als geen ander en loopt er dan ook bij als stille getuige. Het begin van de film valt nog wel mee, maar nadien stuikt alles in mekaar. Het script van Karl Gajdusek is een ware puinhoop, maar ook de regie van Schumacher maakt duidelijk dat zijn beste jaren al lang voorbij zijn. En als de filmstudio dat nu nog niet heeft ingezien, dan is deze pijnlijke verliespost hun verdiende loon.

6. Machine Gun Preacher (2011) Marc Forster

Production cost: $30 million – Worldwide Gross: $1,10 million (Relativity)



Je zou denken dat je met het waargebeurde onderwerp van Machine Gun Preacher een sterk drama kan maken, maar niets bleek minder waar te zijn. En de schuld ligt niet zozeer bij de wat slome vertolking van Gerard Butler. Regisseur Marc Forster ligt aan de basis van deze flop. De man zou zelfs nog geen James Bond film boeiend maken…oo, wacht eens even,…HIJ HEEFT een James Bond film geregisseerd: die Quantum of Boredom crap!

5. There Be Dragons (2011) + You and I (2011) Roland Joffé

Production cost: $36 million – Worldwide Gross: $4,17 million (Samuel Goldwyn)

Production cost: $20 million – Worldwide Gross: $0 million (geen distributie)



Het is uitzonderlijk dat één regisseur erin slaagt 2 flops uit te brengen in hetzelfde jaar, maar Roland Joffé laat zien hoe het moet. Zowel zijn There Be Dragons als zijn t.A.T.u. cheese fest You and I (2011) hebben een gigantisch gat geslaan in de rekeningen van de geldschieters. Zo werd meer dan 50 miljoen dollar verspilt aan een slaapverwekkende prent over de Spaanse burgeroorlog en dan nog een biopic over een one-hit wonder popduo met een lesbisch-gedreven marketing machine. Die laatste film vond trouwens geen verdeler en verdween deze biopic in het straight-to-dvd circuit. Roland Joffé had ooit indruk gemaakt in de jaren ’80 met The Mission en The Killing Fields, maar de laatste jaren brengt hij films uit in de stijl van Captivity (2007). Misschien is de tijd aangebroken om met zijn collega Joel Schumacher op pensioen te gaan, alvorens ze hun reputatie nog meer besmeuren.

4. London Boulevard (2011) William Monahan

Production cost: $37 million – Worldwide Gross: $4,64 million (IFC)



Voor een debuutfilm is London Boulevard eigenlijk geen slechte prestatie, maar een goede film is het ook niet. De gevierde scenarist William Monahan had met zijn scenario’s al voldoende Oscars gewonnen, dat hij nu eens zelf achter de camera wou staan, en dan nog wel met Colin Farrell en Keira Knightley. Maar hoe kritisch ga je als regisseur zijn voor jouw eigen scenario? In dit geval niet kritisch genoeg, want de prent stond bol van nutteloze en overladen dialoogscènes. Het project had veel charisma en potentieel, maar het kwam nooit echt van de grond. Zo zie je dat een sterrencast geen garantie is op een geslaagde box-office. Don’t quit your dayjob, Monahan!

3. The Big Year (2011) David Frankel

Production cost: $41 million – Worldwide Gross: $7,45 million (Fox)



The Big Year is onschuldig zondags-vertier die gewoon teveel heeft gekost voor wat het waard was. De komische talenten Owen Wilson, Jack Black en Steve Martin worden gegijzeld door een zwak script en een wat slordige regie. Het is het soort wegwerp komedies waarvan er 13 in een dozijn zitten, en waar stilaan slijt begint op te komen. Toch verrassend dat ook het publiek weg bleef van deze smaakloze Big Fail.

2. Conan the Barbarian (2011) Marcus Nispel

Production cost: $90 million – Worldwide Gross: $48,80 million (Lionsgate)



Je mag dan nog wel een fan zijn van acteur Jason Momoa, maar deze Conan the Barbarian videoclip is een luidruchtige, potsierlijke vertoning met een verlammend effect bij de toeschouwers. Bij het zien van deze remake besef je hoe knap het origineel van John Milius wel is. Visueel ziet alles er wel indrukwekkend uit, maar wat heb je er aan als je niet kunt meeleven met de personages of de gebeurtenissen. Een mooie beeldjesmaker is nog geen filmmaker.

1. Mars Needs Moms (2011) Simon Wells

Production cost: $150 million – Worldwide Gross: $38,99 million (Buena Vista/Walt Disney)



De grootste flop van het jaar was de motion-capture animatiefilm met de jammerlijke titel Mars Needs Moms. Ze hebben een eenvoudig verhaaltje ingewikkeld gemaakt, opgesmukt met wat halfbakken psychedelische rotzooi en laten vertolken door acteurs met tracking points op hun lichaam, om die dan om te zetten in emotieloze kartonnen borden. Uiteindelijk werd alles in een 3D-kleedje gegoten en losgelaten op het publiek. Tadaaa! Resultaat was dat kinderen er niet van hielden en de ouders nog minder. En gezien de film maar 88 minuten lang duurt heb ik de indruk dat er heel wat scènes zijn gesneuveld die blijkbaar nog slechter waren. De regisseur Simon Wells is in de running om de live-action film The Diplomat (2011) te regisseren, maar deze film die dit jaar had moeten uitkomen zal er toch nog niet zo snel zijn. Hoe zou dat komen??

***Related Posts***
02/05/2017: Top Flop 2016
06/07/2016: Top Flop 2015
18/02/2015: Top Flop 2014
25/03/2014: Top Flop 2013
05/07/2013: Top Flop 2012
16/08/2012: Top Flop 2011
17/08/2011: Top Flop 2010
08/08/2011: Top Flop 2009
21/04/2009: Top Flop 2008
07/04/2009: Top Flop 2007
27/12/2006: Top Flop 2006

Exit mobile version