Carice Van Houten uit Body of Lies geknipt

Sommige regisseur worden het recht ontnomen om hun eigen film te monteren, sommige acteurs of actrices halen de finale cut versie niet. Het zijn pijnlijke toestanden voor de betrokkenen, maar het is schering en inslag in Hollywood.


body_of_lies_2008_poster01.jpg

En dit keer viel het te beurt aan de Nederlandse actrice Carice van Houten, bekend van Paul Verhoeven’s Zwartboek (2006), die uit de montage van Ridley Scott’s thriller Body of Lies (2008) werd geknipt. Dat heeft Van Houten zelf gemeld. Ze speelde de rol van Gretchen Ferris, de vrouw van Leonardo DiCaprio, die in de film een CIA-agent is. Dus op het eerste gezicht toch geen figuranten-rolletje…

Volgens Van Houten bleek aan de montagetafel dat het plot rond haar personage niet werkte. “Als ik eerlijk ben, begrijp ik dat wel. Toen ik op de set stond, vroeg ik me ook geregeld af wat mijn karakter eigenlijk aan het verhaal toevoegde.” Dat dat is geen reclame voor het geleverde werk van scenarist William Monahan of regisseur Scott die er niet is in geslaagd het personage relevant genoeg te maken … of Carice die misschien niet overtuigend genoeg bleek te zijn. Hopelijk staan de deleted scenes op de DVD en kunnen we zelf oordelen.

Maar Carice verdedigt haar acteursprestatie. Body of Lies telt twee vrouwelijke personages en blijkbaar zou het andere vrouwelijke karakter ook voor het grootste deel uit de film geknipt, aldus de Nederlandse actrice. “Regisseur Ridley Scott was heel erg gelukkig met wat ik heb gedaan. Dat vind ik belangrijker dan of ik wel of niet in de film zit.”

Bovendien heeft Van Houten met DiCaprio mogen zoenen. “Het is heel vreemd en ingewikkeld om zo’n scène te draaien”, legt ze uit. “Je moet opeens intiem doen met iemand die je nog nooit van je leven hebt ontmoet. Als je in een Nederlandse film met iemand moet vrijen, ken je diegene op z’n minst uit de kroeg of van castings.” Carice heeft onlangs ook aan de lippen van Tom Cruise mogen hangen, en binnenkort misschien met Jude Law in de film Repossession Mambo (2009).

Vreemde toestanden. Een kleine bijrol wegknippen is één zaak, maar een nevenpersonages uit een film zwieren kan toch niet zonder gevolgen zijn voor de structuur van het verhaal. Ik hoop dat dit het niveau van de film niet zal aantasten. De tweede actrice waarvan sprake is zou de Iraanse Golshifteh Farahani kunnen zijn. Het ziet er dus naar uit dat Body of Lies weinig vrouwelijk schoon zal vertonen. Ik hoop in ierder geval voor Carice dat ze ook niet uit Valkyrie (2008) met Tom Cruise wordt geknipt, want deze film stelt het ook niet goed en wordt alsmaar uitgesteld. Vanaf 19 november 2008 komt Body of Lies bij ons in de bioscopen.

Carice van Houten HQ pics: 01, 02, 03 &
04

***Related Posts***
21/11/2008: Body of Lies review
19/08/2008: Body of Lies trailer
01/07/2007: Russell Crowe en Leonardi DiCaprio in Body of Lies

2 Comments

 1. chelsea

  Ze zat ook al niet in de trailer van de film, die er anders wel goed uitziet. Lijkt toch wel een beetje op een buddy-film.

  Hoe zit het trouwens met Valkyrie??? Ik hoor dat de release bij ons nu is uitgesteld tot 28 januari 2009.

  Reply
 2. Mike's Webs

  “Als ik eerlijk ben, begrijp ik dat wel. Toen ik op de set stond, vroeg ik me ook geregeld af wat mijn karakter eigenlijk aan het verhaal toevoegde.” zegt Carice… Waarom heeft ze de rol dan in de eerste plaats aangenomen? Nou ja, het zal ook wel iets met Ridley Scott als regisseur te maken hebben. Die kans laat je natuurlijk niet schieten als je in Hollywood wil doorbreken.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *