HLN bericht dat Kuifje voor Universal te duur is

Los Angeles Times via Het Laatste Nieuws (HLN) schrijft dat de filmstudio Universal de Kuifje verfilmingen TE DUUR zou vinden, ook al waren top-regisseurs als Steven Spielberg en Peter Jackson reeds verbonden aan de adaptatie van de Belgische stripreeks. De filmmakers zullen nu bij een andere studio moeten aankloppen, met als gevolg dat de het project waarschijnlijk nog een tijdje op sterk water zal bewaard worden.

De twee filmmakers hebben Universal een begroting van 130 miljoen dollar voorgelegd voor Tintin (2009) op basis van de avonturen in de strips getekend door Hergé, met Eric Stoltz als Dr. Krospell, Andy Serkis als Captain Haddock en waarschijnlijk de 18-jarige Thomas Sangster als Tintin. De filmstudio weigerde echter. De voor oktober voorziene start van het draaien is dus opgeschort. Op dit moment is er dan dus nog geen financiering voor het project. Op Variety stond het volgende te lezen:

DreamWorks approached Universal, which had an option on the foreign rights, to co-finance the 3-D adaptation of the Belgian comic classic at a negative cost of $130 million, but the studio balked at that price point because the two filmmakers command as much as 30% of the back-end gross.

But in another twist in the Paramount-DreamWorks play-by-play, Paramount made an unexpected proposal Thursday to the filmmakers to fully finance the film for $130 million. They are waiting for Spielberg and Jackson’s response. The move served as a reminder to the departing Spielberg that the new DreamWorks will still be dependent on studio largesse when it comes to financing big-budget tentpoles.

Normaal geeft een studio niet meer dan 25% van de winst uit handen, en een vraag om deze lat naar 30% te brengen is uiteraard tegen alle principes van diegenen die het grootste financiële risico zullen nemen. Maar nu blijkt dus dan Paramount nu ook wel interesse heeft om met DreamWorks in zee te gaan voor de productie van de comic, en dat nadat er zopas een einde kwam tussen de samenwerking tussen DreamWorks en Paramount. We zullen zien of beide partners een beetje water bij de wijn kunnen gieten. Paramount zag de breuk in ieder geval niet als een einde van alle samenwerkingen:

“We congratulate Steven, David and Stacey, and wish them well as they start their newest venture,” Paramount said in a statement. “Steven is one of the world’s great story-tellers and a legend in the motion picture business. It has been an honor working closely with him and the DreamWorks team over the last three years, and we expect to continue our successful collaboration with Steven in the future.”

Er is dus geen sprake van een life-action filmversie maar wel degelijk een animatiefilm. Zowel Spielberg als Jackson zouden beroep doen op een nieuwe revolutionaire animatie-techniek en zouden elk één film voor hun rekening nemen. Dat het project er uiteindelijk zal komen lijkt zonneklaar. Zeker met deze twee namen die verbonden zijn aan het project. De vraag is enkel wanneer…maar vergeet dus maar 2009. Wordt zeker vervolgd …

Update 03/11/2008: Het ziet er naar uit dat Spielberg en Jackson vooruitgaan met hun project en zelfs plannen hebben voor twee films. Het zijn de mensen van cinematical die met het nieuws komen:

You might remember that at the end of September, word came that Steven Spielberg was having trouble financing his Tintin trilogy. Universal Studios had passed on the film, leaving Spielberg and co-director Peter Jackson without a major backer. According to Variety, they’ve found one. Sony and Paramount Studios are in talks to co-finance the franchise, with Sony handling the foreign release, and Paramount overseeing the domestic. DreamWorks will have no association with the film whatsoever.

The news that Tintin will still go ahead is good for fans — but as always, there’s a catch. Under the deal currently being negotiated, it looks as though there will only be two Tintin films. Considering that a director was never assigned, or a script written, this may have been decided long before the financing fell through.

Het is nog niet duidelijk wie uiteindelijk de regie op zich zal nemen, maar in dit geval zou het wel eens kunnen dat ze elk een verhaal op zich zullen nemen.

Update 07/01/2009: Het ziet er naar uit dat Simon Pegg en Nick Frost gecast worden als de klungelige detectives Thompson & Thompson. Het zijn de mensen van Coming Soon die met het nieuws komen. Let wel, het gaat hier nog steeds over een animatiefilm met motion-capture technologie. Het is een beetje een bizarre casting gezien deze twee mannen eigenlijk al een ‘komisch-duo’ vormen. Het gevaar bestaat er dus in dat ze deze karikatuur zullen extrapoleren naar de personages uit het album. Eerder werd al bekend dat Andy Serkis de rol van kapitein Haddock zou vertolken. Wie de rol van Tintin zal spelen is nog niet bekend, maar het zal niet Thomas Sangster worden gezien deze jonge knaap (geloof het of niet) een planningsprobleem heeft. Hij zou het te druk hebben met de opnames voor de Jane Campion film Bright Star (2009).

***Related Post***
12/03/2007: Steven Spielberg interesse in Kuifje

18 Comments

 1. Accu

  ik ben blij dat Spielberg er zich mee wil bezig houden, maar 130 miljoen dollar voor een geanimeerd kuifje, is da nie wa veel…? Mocht het met acteurs zijn, ok, qua decors en periode kan ik het begrijpen, maar voor een animatiefilm?

  Reply
 2. kons

  ik zou het jammer vinden mocht er geen akkoord komen. Ik kijk hier echt wel naar uit.
  Wat betreft het budget, ik denk dat ze iets nieuws willen proberen met de animatie, dus is daar misschien wel genoeg budget voor nodig. weet dat Ratatouille 150 miljoen heeft gekost.

  Reply
 3. Miiki

  ratatouille is dan ook één van de duurste Pixar-prenten. denk tocj dat voor een kuifje film het allemaal wel met een beetje minder kan, iedereen wil de nieuwe Pixar zien, maar een Kuifje-film is heel wat minder bekend in de States.

  Reply
 4. Mike's Webs

  Volgens mij willen ze er een 3d motioncapture film van maken (zoals Beowulf bijvoorbeeld). In de techniek gaat vast veel geld zitten.

  Reply
 5. chelsea

  Is dan ook niet echt “revolutionair” meer, niet…?

  130 valt eigenlijk nog mee voor een Spielberg Jackson tandem.

  Reply
 6. showan

  hoeveel geld Moulinsart zal opstrijken met deze deal. Als je kijkt wat Marvel allemaal binnenhaalt moet het in ieder geval de moeite zijn.

  Reply
 7. Ellen

  Ik vind kuifje maar niets!

  Reply
 8. AlZarKiwi

  waarschijnlijk het soort animatie die ze bij Beowulf hebben toegepast, maar dan nog beter. Ik ben toch niet zeker of Kuifje hiervoor geschikt is??

  Reply
 9. Clement

  Beowulf vond ik maar een saaie bedoening. Waarom geen live-action film. Dit lijkt me weinig interessant.

  Reply
 10. Els

  Dit is iets voor pubers! Wie maalt nu op kuifje? Steven Spielberg is oud aan het worden, en dat wordt met de jaren steeds duidelijker. Ik heb ook de strips gelezen en was leuk als 8 jarige, maar ondertussen zijn die verhaaltjes zo passé. Dit is mijn mening.

  Reply
 11. kons

  kom, kom, Indiana Jones was een film die Spielberg maakte op vraag van Lucas en gebaseerd op zijn scenario. Ik denk wel mocht Spielberg werk maken van Kuifje dit toch wel indruk zal maken.

  Reply
 12. maaike

  heb nog geen enkel Kuifje boek gelezen maar heb wel vertrouwen in Peter Jackson. wat betreft Spielberg, hij slaagt er in ieder geval in om een slecht scenario, als dat van Indiana Jones 4, toch behoorlijk goed te vertellen. ik blijf positief en hoopvol.

  Reply
 13. arjen

  ik lig hier niet zo van wakker. Kuifje is inderdaad voor een jonger publiek en op animatievlak blijft Pixar ver boven alle andere uitsteken.

  Reply
 14. berten

  Is er al bekend welke? Lijkt me wel leuk zo’n tandem, hoewel ze weer met elkaar vergeleken zullen worden, net zoals die Grindhouse films…

  Reply
 15. kons

  $130M voor twee films of voor elke film? Dat is uiteraard een heel ander verhaal. 🙁

  Reply
 16. chelsea

  @kons: denk eigenlijk dat het 130 is per film, want anders is dat toch maar een minuscuul budget voor een Spielberg/Jackson productie.
  Nu maar hopen dat de verhalen ook sterk genoeg zijn en dus niet enkel bestemd voor tieners.

  Reply
 17. Stefaan

  Ben eigenlijk wel benieuwd. Heb vroeger alle albums gelezen en vond de sfeer in de boeken enorm geslaagd. Hopelijk maken ze er geen karikatuur van maar echt films voor een volwassen publiek…het publiek die ook daadwerkelijk de albums heeft gelezen.

  Reply
 18. Fabian

  Ik zou eigenlijk wel Jamie Bell zien pronken in de rol van Kuifje. Hij heeft al samengewerkt met Peter Jackson en is nog steeds een veelzijdig en talentvol acteur. Spijtig dat ze er een animatiefilm van willen maken in plaats van een live-action adaptatie.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *