Body of Lies (2008) *** Blu-ray review

Sinds 11 september 2001 lijkt het terrorisme niet meer weg te denken uit ons wereldbeeld. De voortdurende vrees van zelfmoordaanslagen zorgt er tevens voor dat miljoenen dollars gespendeerd worden aan security-maatregelen. Of al dit geld dan ook goed gespendeerd wordt blijft de vraag, want hoe bestrijd je nu eenmaal een organisatie van terroristen die er niet voor terugschrikken om zichzelf te offeren voor hun zaak. Je kunt je ook de vraag stellen of het doel de middelen heiligt. Na films als (2007), Syriana (2005) en The Kingdom (2007) is er nu Body of Lies (2008) van Ridley Scott.

Body of Lies

Korte inhoud: Ed Hoffman (Russell Crowe) is een CIA-veteraan die oorlog voert vanaf zijn laptop, op een veilige afstand van de daadwerkelijke strijd. Via een oortje instrueert hij op een bijzonder eentonige, haast gevoelloze wijze zijn mannetje in het veld, Roger Ferris (Leonardo DiCaprio). Ferris is een geraffineerde agent en de beste die de Amerikaanse Inlichtingendienst te bieden heeft. Twee topagenten, die vanwege hun eigen perspectief twee totaal verschillende inzichten hebben. Ondanks dit grote contrast moeten de twee vertrouwen hebben in elkaar: Ferris om in leven te blijven en Hofman om zijn oorlog te kunnen voeren. Dat is af en toe buitengewoon lastig, zeker wanneer ze vertrouwen moeten verlenen aan een derde partij met name de Jordaanse inlichtingendienst (Mark Strong). Hier is de trailer.

Body of Lies is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ignatius, een oud-journalist die de CIA en de conflicten in het Midden-Oosten tien jaar lang gevolgd heeft. “We hadden echt het gevoel dat het boek alles had voor wat betreft een geweldige plot,” zegt producer Donald De Line (The Stepford Wives, The Italian Job). Ook Ridley Scott, die de proefdruk van het boek las, was overtuigd van het verhaal en nam de regie van deze productie op zich. William Monahan, die een Oscar won voor zijn aangepaste screenplay voor The Departed (2006), adapteerde het verhaal van Ignatius’ spionagethriller voor het witte doek. Dit toch al imposante rijtje namen wordt pas echt gecomplementeerd door Leonardo DiCaprio en Russell Crowe, twee acteurs die hun strepen in Hollywood al dik hebben verdiend.

Het resultaat is geen buddy-movie zoals je misschien kon verwachten na het zien van de actie-gerichte en zelfs een tikkeltje komische trailer. Het is een dramatische actieprent waar de acteurs op de voorgrond treden. Het verhaal stapt af van de al te klassieke scenario-structuur en er wordt niet al te duidelijk naar de climax toegewerkt. Het middenstuk (act II) is dan eigenlijk ook een mengelmoes van gebeurtenissen, die uiteindelijk wel zal leiden tot die specifieke afloop. Dat het grote middenstuk geen duidelijke opbouw vertoond naar de climax is echter niet altijd storend, maar je voelt wel dat de spanningsboog omlaag gaat. Maar met de virtuositeit waarmee Ridley Scott de scènes regisseert volg je gedwee de acties. Het is minder het plot die van belang is, maar wel de karakters. Ridley Scott is ervan overtuigd dat als je de actoren kent, je ook de problematiek van de situatie zal begrijpen.

Maar uiteraard is Body of Lies ook wel een spannende spionagethriller, waarin natuurlijk plaats is voor de nodige actie. En dat kunnen we natuurlijk rustig overlaten aan Ridley Scott, die dit weer op zijn karakteristieke, vaak bijzonder treffende en realistische wijze in beeld brengt. Het is trouwens al de vierde keer dat Scott samenwerkt met Russell Crowe. Russell Crowe speelt in Body of Lies de rol van Ed Hoffman, de man die op monotone wijze zijn agent op locatie instrueert, vind het redden van de beschaving. Of zoals hij zelf zegt: “I’m saving civilization!” en later zelfs in iets andere bewoordingen “I Am America”.. Crowe haalt met zijn geweldige vertolking van z’n personage absoluut het onderste uit de kan. Hetzelfde mag eigenlijk ook gezegd worden van de nieuwe revelatie Mark Strong (RocknRolla), die meer dan overtuigt als het hoofd van de Jordanese Inlichtingendienst Hani. Zijn fysiek doet zelfs een beetje denken aan een splitsing van Stanley Tucci en Andy Garcia. Leonardo DiCaprio is een vaste waarde en doet het wederom uitstekend als CIA-field agent Roger Ferris. En de vrouwelijke bijrol werd vertolkt door de talentvolle Iraanse Golshifteh Farahani.



© Warner Bros.

Mijn grootste teleurstelling dit jaar was Quantum of Solace (2008). Ik had hoge verwachtingen voor de nieuwe Bondfilm na de voortreffelijke Casino Royale (2006), maar het was een zootje van onduidelijke, slecht geregisseerde en slecht gemonteerde actie-sequenties en een verhaal die noch het niveau noch de ingrediënten had van een echte Bondfilm. Daar tegenover had ik geen al te hoge verwachtingen voor Body of Lies, en wil nu net dat ik dit de betere film vond.

Nochtans vertoont de prent ook een aantal zwaktes en is het geen nieuw meesterwerkje. De film wil zich positioneren als iets met een documentair-karakter en dus “echt”, maar de personages zijn overdreven geromantiseerd. Leonardo speelt de eerste CIA-agent in de geschiedenis met trekjes van een echte moraalridder met een romantische ziel. WTF? Body of Lies is ook geen memorabele prent. Het verveelt voor geen seconde, maar achteraf ben je toch niet zeker of dit wel de goede aanpak was, zeker met de middelen en het acteertalent dat voorhanden was. Dit had evengoed een Oscarfilm kunnen worden, maar de film is te vrijblijvend in zijn inhoud. Hoewel Body of Lies wel een paar vragen oproept, levert het niet echt kritiek op het systeem. Alles kabbelt rustig verder en de enige die toegetakeld wordt in dit verhaal is het personage van Leonardo. Ideologisch is het van het niveau van een doorsnee spionageprent. Maar wees gerust, in vergelijking met Rendition, The Kingdom of zelfs Syriana, is deze prent zeker superieur. Enkel spijtig dat Ridley geen risico’s wou nemen en emotioneel een beetje op de vlakte blijft.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 21 november 2008

***Related Posts***
19/09/2008: Carice Van Houten uit Body of Lies geknipt
19/08/2008: Body of Lies toch geen buddy movie
01/07/2007: Russell Crowe en Leonardi DiCaprio in Body of Lies


*** Body of Lies trailer ***

4 Comments

  1. Phoenix

    wat langdradig maar sterk acteerwerk. Typische Amerikaanse mentaliteit t.o.v. het midden-oosten. De scène die zich zogezegd in Amsterdam afspeelt lijkt helemaal niet op een buurt in Amsterdam die ik ken. En ik kan het weten want ik woon er al 18 jaar lang.

    Reply
  2. chelsea

    “Body of lies” had een meeslepend verhaal en dankzij deze film kan je een beetje inschatten hoe het er aan toe gaat in het Midden-Oosten. Ik vond het acteerwerk van Leonardo DiCaprio erg indrukwekkend, kwam zeer overtuigend over. Ook de sfeer gaf me het gevoel dat het allemaal echt gebeurde. Ik werd echt opgezogen door de film.

    Wel vreemd dat de film flopt aan de kassa…

    Reply
  3. jeronimo

    heb een special rond gezien op den tv ergens, leek me intressant, jammer dt carice van houten weggeknipt is, in zwartboek vond ik haar zeker best te ‘pruimen’ 🙂

    thanx for the link dude!!!!

    Reply
  4. Daan

    Een goeie film. Maar iets meer actie had wel leuk geweest, ook al moet de kwaliteit hiervoor niet voor inboeten. Ik vond het personage van Russell Crowe best interessant, terwijl hij leuke dingen doet met zijn familie beslist hij over leven of dood op een oorlogsveld.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *