Josh Hartnett gecast als Chet Baker

De muzikale biopic is in trek. Na Ray Charles (Ray (2004)) en Johnny Cash (Walk the Line (2005)) is nu de Amerikaanse trompettist en zanger Chet Baker aan de beurt, en de kandidaat acteur voor de rol is Josh Hartnett. Een betere casting voor de rol bestaat gewoon niet. Josh IS Chet (foto). Cinematical schrijft het volgende:

With his prominent cheekbones and dark eyes, Hartnett actually looks a bit like Baker, so this is one of those rare celebrity castings that isn’t completely outrageous – one hopes that he’s actually become as good an actor as James Ellroy claims, and might be able to do justice to the role. James Ellroy schreef The Black Dahlia (2006) die momenteel wordt verfilmd door Brian De Palma met Hartnett in de hoofdrol.

The Chet Baker Story zal geregisseerd worden door Bruce Beresford, die met het drama Driving Miss Daisy in 1989 vier Oscars won. Baker heeft als kenmerk de zachte melancholieke toon die hij in z’n zingen en spelen op dezelfde manier gebruikt: hij zingt zoals hij speelt. Hij is een exponent van de cool jazzschool van de Amerikaanse Westkust in de jaren vijftig.

Door overmatig drugsgebruik staat Baker ook bekend als mooie jongen waarmee het verkeerd afliep. Uiteindelijk valt hij in de nacht van 12 op 13 mei 1988, waarschijnlijk onder invloed van drugs uit een raam van een hotel aan de Prins Hendrikkade te Amsterdam. Hij overleeft zijn val niet.

Tegelijkertijd is er nog een biopic over Chet Baker in de maak, die gebaseerd is op het nummer Looking for Chet Baker van auteur en jazzmuzikant Bill Moody. Aan die film zijn geen grote namen verbonden, behalve dan dat de muziek wordt verzorgd door T-Bone Burnett, die ook de muziek voor Walk the Line componeerde.

Update 12/07/2006: Kingsborough Pictures heeft de filmrechten gekocht van de Chet Baker-biografie ‘Herinneringen aan een lyrisch trompettist’ van de Nederlander Jeroen de Valk. Het boek wordt gebruikt door de Amerikaanse producent Pieter Kroonenburg. Hij gaat het levensverhaal van de legendarische jazztrompettist verfilmen. Dit maakte Uitgeverij Van Gennep donderdag bekend. Het boek verscheen in 1989 bij deze uitgever. Het werd vervolgens vertaald in het Duits, Engels en Japans. Volgend jaar brengt de uitgever een speciale filmeditie van de Baker-biografie op de markt.

“De geplande film draagt als werktitel The Prince of Cool. Momenteel is de Australische Bruce Beresford als regisseur aan het project verbonden”, laat de uitgever weten.

***Related Post***
28/07/2006: Josh Hartnett in The Black Dahlia
Update 12/12/2014: Het project is van de baan maar naar verluidt zou Ethan Hawke nu getipt worden om Chet Baker te spelen in Born to Be Blue (2015) in regie van Robert Budreau.

1 Comment

  1. Marcus²

    I LOVE JAZZ ! De gelijkenis tussen Josh en Chet zijn inderdaad markant en Josh is trouwens geen slecht acteur. Ik kijk er naar uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *