The Da Vinci Code

Het boek is de grootste bestseller van de afgelopen jaren. We mogen dus aannemen dat er ook een ware volksverhuizing zal plaatsvinden naar de bioscoop wanneer The Da Vinci Code (2006) op 17 mei in onze zalen verschijnt. En bij het zien van de spectaculaire trailer zie je meteen dat regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind, Cinderella Man) geen kosten noch moeite heeft gespaard om een antwoord te bieden aan de enorme hype.

Op het einde van de trailer zit er zelfs iets verborgen in de letters. Wat precies verborgen zit is al even voordehandliggend als de vele raadseltjes in het boek. Ik zal het antwoord zetten bij de commentaren.

In de film zien we een mengeling van Franse en Amerikaanse acteurs. De belangrijkste rollen zijn weggelegd voor Tom Hanks, Jean Reno, Paul Bettany, Audrey Tautou, Alfred Molina, Ian McKellen en Jurgen Prochnow. Op dit vlak is er bij mij een grote geruststelling.

Ik heb, zoals velen onder jullie, de roman van Dan Brown gelezen en wat meteen opvalt in de trailer is dat ze voornamelijk het mysterie accentueren en minder de religieuze implicaties. Dat het boek niet meteen bestemd is voor intellectuelen kan niemand ontkennen, maar ook op narratief vlak was The Da Vinci Code ontgoochelend. Ik had een beetje de indruk dat het plot een excuus was om verschillende intrigerende verhaaltjes te vertellen die doorheen de geschiedenis de ronde hebben gedaan. De personages komen niet meteen tot leven en het boek blijft niet gespaard van heel wat stereotyperingen. Maar dat heb je wel vaker wanneer Amerikanen schrijven over Europeanen.

In vergelijk met Umberto Eco’s In the Name of the Rose kan The Da Vinci Code gemakkelijk vergeleken worden met een populair stationromannetje die je geen twee keer zal lezen. Ik kende al veel van die mythes dus bleef ik ook een beetje op mijn honger zitten. We zullen zien of de filmversie van hetzelfde vat zal tappen als National Treasure. Ik hoop van niet, maar ik vrees ervoor.

***Related Posts***
28/03/2017: Inferno filmbespreking
28/12/2016: Top 10 Beste en Slechtste Films van 2016
10/05/2016: Tom Hanks in Inferno
06/01/2010: Top 10 Best & Worst Movies of 2009
14/05/2009: Angels & Demons filmbespreking
22/04/2009: Na Angels & Demons komt The Lost Symbol
02/11/2008: Eerste beelden Angels & Demons
18/01/2007: Na Angels & Demons komt The Lost Symbol
22/04/2007: Top 10 box-office succes van 2006
30/11/2006: Angels & Demons, The Da Vinci Code sequel
18/05/2006: The Da Vinci Code filmbespreking
17/12/2005: Eerste beelden The Da Vinci Code
18/03/2005: Een promotiestunt van The Da Vinci Code?

4 Comments

 1. dave

  de highlight letters op het einde vormen:
  ” SEEK THE CODES ”

  ; )

  Reply
 2. karen

  Ik ben ook niet zo’n fan van het boek, ik vond het verhaal ook zwak en de personages karikaturaal. Maar ik heb mij wel geamuseerd met alle weetjes en de mythes maar als je die al kent, dan blijft er inderdaad niet veel meer over. Trouwens als je één boek van Dan Brown hebt gelezen, heb je ze allemaal gelezen.

  Reply
 3. |sm|

  deefke, nu kunnen wij niet meer zoeken naar de letters! enfin, geeft niet. ik had schrik voor de overbekende kop van Tom Hanks, maar ‘k vind dat ze ‘m wel een knappe professor look gegeven hebben.
  tja, the da vinci code was het eerste boek dat ik gelezen heb van Dan Brown, en heb er echt wel van genoten. maar zoals karen zegt, als je1 gelezen hebt heb je ze allemaal gelezen! ik beaam dat want ik heb ze allemaal gelezen. 🙂
  wat me achteraf nog ’t meeste stoorde is dat ze precies voor het witte doek geschreven zijn! wacht maar met Angels & Demons!!
  neway, ik wil de film graag zien. gewoon om te weten wat Howard ervan gemaakt heeft en de trailer ziet er veelbelovend uit!

  Reply
 4. dave

  maar moest je eerst het berichtje lezen en dan de commentaren, zou je dat wel nog kunnen.
  ;-p
  🙂

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *