King Kong (2005) **½ Blu-ray review

Wat een spektakel! Ik vond 3 uur toch net iets té lang, maar moet meteen toegeven dat ik cinema van de bovenste plank heb gezien met één van de beste actie-scènes uit de filmgeschiedenis. Zonder iets te verklappen zullen de mensen die de film al hebben gezien reeds weten waarover ik spreek. Ik zal mijn review kort en bondig houden: KING KONG is een MONSTER film op alle gebied.

review,filmbespreking,2005,king kong,peter jackson,naomi watts,jack black,adrien brody,andy serkis,thomas kretschmann,jamie bell

Peter Jackson heeft een echt Hollywoodiaans Shakespeare verhaal willen vertellen. Het lukt hem niet altijd, maar de momenten waarin het werkt is King Kong het zoveelste wereldwonder. Uiteraard mag je dit niet gaan vergelijken met LotR. King Kong heeft minder substantie, maar als je van entertainment houdt – de essentie van cinema – dan is deze film de ultieme rollercoaster-ride waarbij je de iets te lange klim er bij neemt om dan voluit te genieten van een drie-dubbele looping.

De lange klim is voor mij de eerste 50 minuten. Expositie, expositie en nogmaals expositie. Als de film iets korter moest dan had ik als regisseur daarin geknipt. Het is niet het soort films dat een oscar gaat winnen, dus moest Peter Jackson volgens mij zich ook niet uitsloven. Het verhaal en de dialogen zijn iets te simpel en de personages iets te dun, om dramatische diepgang te creëren. Ofwel had hij het anders moeten aanpakken met een ANDERE King Kong film en geen remake die uiteindelijk een soort eerbetoon is aan de 100 minuten versie uit de jaren 30. Het had zelfs bijna contra-productief geweest.

Maar wanneer de crew uiteindelijk op Skull Island arriveert, is het non-stop vuurwerk met een overdosis aan digitaal geweld met dinosaurussen en ander ridicule insecten en ongedierte. De King van het eiland is overweldigend. De mimieken van Andy Serkis maken het monster al even echt als de virtuele Gollom. Als er een award moet gegeven worden, dan is deze zeker bestemd voor het aapje.

Maar de andere acteurs dragen, zoals verwacht, ook wel hun steentje bij. Naomi Watts is perfect gecast voor de rol. Jack Black is in het begin van de film nogal vervelend, maar na verloop van tijd is hij iets meer genietbaar. Ook Adrien Brody speelt zijn rol met veel overtuiging. Maar zoals gezegd is er slechts één ster in de film, en zijn naam is Kong.

De acties op het eiland en in de straten van New York uit de jaren 30 is zo spectaculair en fascinerend dat je eigenlijk niet stil staat bij het feit dat na die 50 minuten expositie, nu 2 uur lang hyperkinetische actie aan het slikken bent. Na het zien van LotR had ik kort daarop mij een tweede filmticket aangeschaft om van de film opnieuw te genieten. Dat gevoel had ik niet na het zien van King Kong. Het was geweldig en ben blij dat ik dit heb kunnen meemaken, maar ik ga er zeker niet wakker van liggen.

Kortom, King Kong (2005) is de beste remake ooit – daar bestaat geen twijfel over – gemaakt met evenveel fantasie als technische en cinematografische perfectie. Peter Jackson is met deze film de nieuwe King in Hollywood. Maar had de film iets korter geweest – zowel op vlak van actie als expositie – dan hadden die mooie stille momenten tussen een aantrekkelijke vrouw en een verliefde gorilla iets meer betekenis kunnen krijgen. Maar voor filmfreaks die al alles hebben gezien; DIT hadden we NOOIT eerder ervaren.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 18 december 2005

 


*** King Kong trailer ***

8 Comments

 1. Matula

  meer van hetzelfde als de originele en beter:
  betere acteurs, iets meer ‘personage-inhoud’, betere FX(tsja), veel betere relatie ts Kongie en Darrow(vond ik heel belangrijk).
  kortom: puur als film, en dus de filmgeschiedenis hier buiten laten, beter dan de originele, en als remake en hommage zeer geslaagd.
  mijn enige kritiek: de soms toch wel niet heel goede, dus doorzichtige FX en de ene actiescene te veel, maar dit heeft mijn kijkplezier zeker niet vergalt!
  Aanrader!

  Reply
 2. dave

  naar de eindejaarslijstjes. Ik stel voor om volgendeweek de BlogTalk te lanceren.
  ; )

  Reply
 3. |sm|

  ik vond ‘m ook super! maar misschien net iets te lang!

  ik heb me wel enorm geërgerd aan het lawaai in de zaal. nog nooit is het zo erg geweest, ’t was nochtans de film van 22 u. alle, items van onze top 10 ergernissen in 1 film! sommige mensen zijn echt boeren!

  er zijn ook heel veel mensen weggegaan in de film, blijkbaar vond niet iedereen ‘m goed…

  Reply
 4. karen

  Ik ben nog niet geweest en het zal er waarschijnlijk deze week niet meer van komen dus nog even wachten met de BlogTalk 🙂
  Ik ga wel een rustig moment uitkiezen als ik zo de belevenissen van Sine lees. En Dave, maar ***1/2? of is vier sterretjes het maximum?

  Reply
 5. karen

  Ik ben nog niet geweest en het zal er waarschijnlijk deze week niet meer van komen dus nog even wachten met de BlogTalk 🙂
  Ik ga wel een rustig moment uitkiezen als ik zo de belevenissen van Sine lees. En Dave, maar ***1/2? of is vier sterretjes het maximum?

  Reply
 6. dave

  ja, mijn sterren zouden te snel op geraken. Ik geef er maximum 4 weg per film.
  😀
  Voor mij iets te lang voor datgene wat hij wou vertellen. Maar 3 1/2 blijft nog altijd heel goed.

  Reply
 7. karen

  Ha zo, ik geef er vijf per film en soms zou ik nog met kwartjes willen werken 🙂 lol

  Reply
 8. anoniem

  King Kong is spannend. Toen ik hem de eerste keer zag vond ik het begin heel erg saai. Maar nu ik hem een paar kere gezien heb vind ik het begin ook leuk. Maar op het moment dat ze daar aankomen is het spannend met die inboorlingen etc. Maar ik vind dat het geweld dan te lang door gaat en dat het te veel is . Dinosauriërs, insecten etc. De film duurt drie uur en meer dan de helft is alleen maar geweld en dan gekrijs van Ann Darrow. Maar het is opzich wel een aanrader.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *