Lionsgate pikt Francis Ford Coppola’s treinongeluk Megalopolis op

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar Francis Ford Coppola heeft dan uiteindelijk toegezegd dat Lionsgate zijn film mag uitbrengen in de States. Het is een beetje een ongewone situatie maar de Godfather-regisseur heeft Megalopolis (2024) zelf gefinancierd (120 miljoen dollar) en wou een distributeur die minstens 100 miljoen op tafel zou leggen voor de marketing van de film. Het zou me sterk verbazen mocht Lionsgate daarmee is ingestemd.

© American Zoetrope

Ik denk dat Coppola heeft ingezien dat de revieuws niet zo goed waren en dat indien hij zijn film alsnog in de bioscoop wou, dat hij zich dan maar redelijk zou moeten opstellen, maar de details van de overeenkomst werden niet vrijgegeven. Wat wel zeker is, de film wordt in de States uitgebracht op 27 september 2024.

In werkelijkheid had Megalopolis waarschijnlijk als een niet-gerealiseerd project moeten blijven. De fans van Coppola zouden zich hebben afgevraagd hoe groots dit had kunnen zijn in plaats van dit bizarre vehikel. Maar de man heeft nooit gebogen voor de druk en dat is niet veranderd op latere leeftijd. Dat dit ook zijn laatste (grote) film zal zijn, staat buiten kijf. De man heeft al in decennia geen geslaagde film meer gemaakt en ik denk niet dat hij nog eens geld zal halen van zijn spaarboekje voor een nieuw project. Was de film een ‘mega-succes’ dan was het vandaag in de bioscoop overal ter wereld en had Coppola nog wel met nieuwe projecten voor de dag gekomen.

Dat Coppola hier ruim veertig jaar geleden mee is begonnen, heeft nu ook een pijnlijk einde. Maar wie weet, zal de film binnen een paar jaar een cultstatus hebben of wordt het een referentiefilm in filmscholen van hoe een project kan ontsporen. Het doet me een beetje denken aan de Don Quichotte film van Terry Gilliam, een project waar de regisseur ook jaren aan heeft gewerkt en dan uiteindelijk geschrapt werd te midden van de shoot. Maar Gilliam heeft jaren nadien de draad opnieuw opgepikt en The Man Who Killed Don Quixote gemaakt, ook al met Adam Driver. En deze film was niet het meesterwerk waar iedereen op zat te wachten.

Komt Megalopolis bij ons in de bioscoop? Wij hebben hiervan nog geen bevestiging gekregen en het ziet er naar uit dat ze de kat uit de boom willen kijken, maar ik denk dat het eerder op Netflix zal uitkomen. Maar weet je waar ik op zit te hopen? Een vervolg op “The Offer” serie met deze film als onderwerp. Wie zou dit niet willen zien?! Hopelijk zien Leslie Greif en Michael Tolkin dat ook in.

3 Comments

 1. Yates

  Ik zie Coppola nog wel een Saw film regisseren 🙂

  Reply
 2. Kurt

  De makers van The Offer zijn senioren en ik vermoed dat ze The Godfather zelfs letterlijk hebben meegemaakt. Om dezelfde diepgang te leveren zullen ze heel wat research moeten doen, maar het zou inderdaad wel een boeiende serie zijn. Kostelijk maar boeiend.

  Reply
 3. Govert

  Al gezien dan ?

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *