Netflix pakt uit met shark attack film Under Paris

Elk jaar krijgen we wel een dosis haaienfilms over ons heen en meestal zijn deze van een heel bedenkelijk niveau. Ook al worden ze vaak gemaakt met relatief lage productiekosten, komen ze zelden uit onze contreien. Wel, hier hebben we een Franse-Belgische haaienfilm genaamd Sous la Seine / Under Paris (2024) in regie van de hit-and-miss regisseur Xavier Gens (Hitman, The Divide, “Lupin”).

© Netflix

Korte inhoud: Zomer 2024. Parijs is voor het eerst gastheer van de Wereldkampioenschappen triatlon op de Seine. Sophia (Bérénice Bejo), een briljante wetenschapper, hoort van Mika, een jonge milieuactiviste, dat er diep in de rivier een grote haai zwemt. Om een bloedbad in het hart van de stad te voorkomen, hebben ze geen andere keuze dan hun krachten te bundelen met Adil (Nassim Lyes), de commandant van de rivierpolitie van de Seine.

Een tijd geleden kwamen de meeste Franse spektakelfilms van EuropaCorps van Luc Besson, maar nadat hij werd beschuldigd van verkrachting met geweld van een actrice met wie hij had gewerkt – en uiteindelijk werd vrijgesproken omdat er te weinig bewijzen waren – is de filmmaker toch van zijn voetstuk gevallen, alsook zijn studio. Zijn laatste film Dogman (2023), een soort Franse versie van Joker (2019), was een puinhoop en kende een stille dood. Dat deze Under Paris iets meer succes zal hebben staat als een paal boven water.

Xavier Gens stond al op goede voet met Netflix met zijn vrij succesvolle serie “Lupin” en dus kon hij ook vrij gemakkelijk de middelen vinden om deze film te maken. Bizar genoeg lijkt de fotografie in de trailer bij momenten toch enorm op een tv-film maar de actie-scènes lijken wel van een degelijk niveau te zijn inclusief de 3D haai. De evolutie van CGI heeft het voor filmmakers mogelijk gemaakt om Hollywood toestanden te creëren met een minimum aan middelen. Bérénice Bejo is een actrice die naam en faam maakte met The Artist (2011) waarvoor ze een Oscar-nominatie kreeg en nadien ook opdook in de OSS films. Maar ze is nooit echt een superster geworden zoals Léa Seydoux of Mélanie Laurent.

En er is ook Belgisch talent betrokken in deze productie, met name set decoratrice Ilse Willocx en nog heel wat Belgische art decorators en licht mensen. Parijs organiseert van 26 juli tot 11 augustus 2024 de Olympische Spelen en deze film komt dus wel op een goed moment. De film is te zien vanaf 5 juni 2024 op Netflix.

*** Under Paris ***


1 Comment

  1. Vaader

    What’s next, haaien in de Leie?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *