Resident Evil: Retribution (2012) * Blu-ray recensie

Er zijn in totaal 7 Resident Evil films, 2 games-spin-offs/remakes, 3 animatiefilms en 2 animatieseries, en dus is het wel een franchise die geld in het laatje brengt. De kwaliteit van de films overstijgt nauwelijks de doorsnee Saw sequel maar zelfs de recente “Resident Evil” serie was een puinhoop en deze was niet geregisseerd door Paul W.S. Anderson die 6 van de 7 films heeft gemaakt. Hij had zelfs geen enkele productie-credit. Het zou dus wel kunnen dat het materiaal eigenlijk vooral werkt in de game wereld maar niet zoals “The Last of Us” adapteerbaar is naar films of series. Een mooi voorbeeldje hiervan is de 5de film in de filmreeks, met name Resident Evil: Retribution (2012) die vanavond te zien is op VTM 3 om 20u30.

© Sony Pictures Releasing

Korte inhoud: Het dodelijke T-Virus van de Umbrella Corporatie blijft de aarde teisteren en transformeert de wereldbevolking in vleesetende zombies. De laatste hoop voor het menselijk ras is Alice (Milla Jovovich). Zonder veilige plek blijft Alice jagen op de verantwoordelijke van de uitbraak, wat haar in Tokio, New York, Washington en Moskou brengt. Samen met een groep geallieerde en vertrouwde vrienden moet ze zich een weg uit de vijandelijke wereld zien te vechten.

Paul W.S. Anderson vorige treinongeluk op deze film was Resident Evil: Afterlife (2010), en tussendoor had hij zelfs nog tijd gemaakt om met vrouwlief Milla Jovovich nog The Three Musketeers (2011) te verkrachten met 3D-cgi. Il faut le faire. Nu na, dit is misschien nog zo’n franchise die meer draken heeft voortgebracht dan wezenlijk geslaagde film; zals part 1 & 2.

De eerste film was niet goed maar viel nog wel mee, maar sinds de sequel is het echt wel om te huilen. En elk excuus was goed om de franchise uit te melken. Dat een regisseur als Paul W.S. Anderson nog steeds films kan maken is onbegrijpelijk. Tenminste als je afgaat op de inhoudelijke kwaliteit van deze afkooksels. Maar het zijn de cijfers die het doen in Hollywood en deze franchise is goedkoop en brengt geld op. Als je een recette kan maken van bijna 300 miljoen dollar (cf. Resident Evil: Afterlife) dan mag je er zeker van zijn dat de franchise niet ten dode wordt opgeschreven ook al heelt de film met moeite een 20% op Rotten Tomatoes. Wat maakt het de geldschieters uit dat bij elke nieuwe sequel het niveau een paar trappen omlaag dondert. Zolang de film maar voldoende opbrengt en de fanbase hun portie fast food zombie actie binnen krijgen.

Ik denk dat een groot stuk van het succes te danken is aan de aantrekkelijke casting van Alice, gespeeld door Milla Jovovich, ook al toont ze geen vooruitgang in haar vertolking. Toegegeven, ze is niet alleen een knap snoetje, maar kan ook nog eens flink wat klappen uitdelen en ziet er behoorlijk stoer uit met haar wapens. De casting zit dus wel goed voor een dergelijk vehikel. En wees er zeker van dat niet alleen pubers en jong-adolescenten hier wel op kunnen kicken. Veel andere kwaliteiten kan je deze franchise toch niet toekennen. Of toch? In de casting zien we naast Milla ook nog twee andere schone meiden: Michelle Rodriguez en Sienna Guillory. Maar finaal zit niemand hier echt op te wachten. In de Resident Evil films ontbreekt het aan interessante karakters, een slim verhaal, one-liners (als het al moet) die grappig zijn, en creativiteit in de regie. De makers hebben zich voor deze film tevreden gesteld met 3D effecten, want ja, ook deze film was met deze verwerpelijke techniek opgenomen en gelukkig is deze periode voorbij.© Sony Pictures Releasing

Ik ga toegeven dat ik snel de film moest vooruitspoelen op zoek naar iets dat logisch of vermakelijk was. Geen geluk – zelfs de speciale FX waren slecht. Zucht. Nog een andere zwakte was de soundtrack die vreselijk ongeïnspireerd was. Ik had dan ook al weinig verwachtingen van componist Tomandandy die nog altijd filmscores blijft maken ook al trekken ze op niet veel. Gecombineerd met het verwarrende plot, vergeleken met de rest van de franchise, is deze Resident Evil: Retribution logisch gezien niet eens logisch, althans in vergelijking met zijn voorgangers. Maar oordeel zelf en kijk vanavond naar de film op VTM 3.


Review Resident Evil: Retribution (2012)
Recensie door op

Beoordeling: 1 / 5

rating


1 Comment

  1. mathieu

    Ik ben afgehaakt na extinction. Normaal houd ik wel brain zombie films en tv-series, maar deze zijn gewoon van de pot gerukt met al hun visuele effecten die nergens op slaan.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *