Krazy House en The Belgian Wave baden in gitzwarte humor

Er zijn vandaag twee horror films met een Belgisch tintje in de aanbieding, enerzijds is er de vrij geslaagde Krazy House (2024), een geflipte home invasion film met Jan Bijvoet in de rol als de hoofdschurk die in een sitcom huisje binnenvalt en The Belgian Wave, een absurde psychedelische zoektocht naar de mysterieuze verdwijning van journalist Marc Varenberg, wat eveneens een low budget oefening was in slechte smaak. Beide films zijn wel 100% geschikt voor het luidruchtige BIFFF publiek die hier zonder twijfel veel plezier aan zullen beleven.

© Splendid Film / BIFFF


Korte inhoud Krazy House: Krazy House speelt zich af in de jaren negentig en volgt de religieuze huiseigenaar Bernie (Nick Frost) en zijn sitcomfamilie (Alicia Silverstone, Gaite Jansen, Walt Klink). Wanneer Russische arbeiders (Jan Bijvoet, Chris Peters en Matti Stooker) in Bernie’s huis gezochte criminelen blijken te zijn, moet Bernie zijn gevangengenomen gezin redden, terwijl hij langzaamaan gek wordt.

Krazy Housewerd uiteraard geregisseerd door de twee Nederlandse regisseurs Steffen Haars en Flip Van der Kuil, die alom bekend werden met hun New Kids Turbo (2010) en Bro’s Before Ho’s (2013). Het is zowat een geflipte en meer ordinaire versie van Funny Games (1997) en echt wel bestemd voor filmfestivals. Dit is uiteraard geen voer voor een mainstream publiek, maar voor zij die eens met vrienden plezier wil beleven in de bioscoop zou dit wel een aanrader kunnen zijn. En het zou me niet verbazen mocht deze film ook een hit zal worden in Nederland.

Er is wel nagedacht over de esthetiek in de film, die balanceert van de 80’s videotape kwaliteit naar het afgelikte 35mm formaat. Terry Gilliam en Yorgos Lanthimos zijn meesters in surrealisme, maar deze film neigt meer te hellen naar de absurde cinema gezien het inhoudelijk eigenlijk niet zo zot veel te vertellen heeft, noch over de sitcoms, religie of hedendaagse geweldcultuur. De film is hoofdzakelijk het aan elkaar rijgen van hilarische en of geflipte scènes zonder dat er een diepere bodem is of een intelligente intrige, laat staan een interessante boodschap. De film duurt slechts 86 minuten maar het zal voor velen toch een helse rit worden want het gaat er heftig aan toe, ook al is alles zo overdreven dat het lachwekkend blijft. Krazy House is te zien om 19:00 in Cine 1.© Take Five / BIFFF

Korte inhoud The Belgian Wave: Begin jaren negentig verdwenen journalist Marc Vaerenbergh en zijn cameravrouw onder mysterieuze omstandigheden tijdens hun onderzoek naar de Belgian Wave (een reeks UFO-waarnemingen tussen 1989 en 1991). Dertig jaar later ontdekken Karen (Karen De Paduwa) en Elzo Vaerenbergh (Karim Barras) het dagboek van Marc, heropenen het onderzoek en beginnen aan een psychedelische roadtrip met uitbundige getuigen uit die tijd. Ligt de waarheid ergens anders?

Dit is puur Belgisch film gemaakt door het Belgische docu-productiehuis Take Five en geregisseerd door Jérôme Vandewattyne. Ook deze film probeert het pad te bewandelen van het surrealisme, maar het glijdt ook snel af naar de absurditeit. In tegenstelling tot Krazy House is de film ook gemaakt met minder middelen en veel minder talent voor en achter de camera. Het is zo slecht gemaakt dat het de kwaliteit heeft van een studentenkortfilm, maar vreemd genoeg – en dat was misschien wel geheel onbedoeld – ondersteund het wel het kernidee van de film. Verhalen over ufo’s voelen vaak fake en gekunsteld aan, en dat is deze film ook. Het mengt ook documentair-achtige beelden met psychedelische wide-angle close-up’s, gebaad in over-verzadigde kleuren. En alle opgevoerde acteurs brengen ook niet meteen fijngevoelige vertolkingen.

Het resultaat is The Belgian Wave is een absurde UFO film, misschien wel de meest absurde UFO film die je ooit te zien zal krijgen met een a-typische Scully en Mulder personages uit The X-Files. Humor ontmoet absurde en groteske horror en de grenzen van de perceptie worden herschikt met de vermening van documentair materiaal. Je moet er als kijker voor open staan en ik denk dat een BIFFF publiek hier wel mee zal helpen. En gezien deze film vermoedelijk is gemaakt met een paar 100k euros kan je alleen maar respect vertonen voor de filmmakers, ook al denk ik dat er misschien wel iets meer te doen was met het materiaal. Dit is Belgisch surrealisme op en top. The Belgian Wave is te zien om 21u in Cine 2.Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *