Matrix 5 in de maak zonder de Wachowski’s

Hoe kon het ook anders na de pijnlijke The Matrix Resurrections (2021) flop dat Warner zoiets had van, “neen, er komt geen nieuwe 190 miljoen dollar film”. Maar blijkbaar is er de laatste maanden dan toch iets veranderd, want Warner wil nog wel een nieuw verhaal breien aan hun ooit mega-succesvolle Matrix franchise met Matrix 5 (2025), alleen zal dat zonder de Wachowski’s zijn achter de camera. Een productie-credit kunnen ze nog wel krijgen maar de film zal nu in handen zijn van Drew Goddard, regisseur van The Cabin in the Woods (2011) en Bad Times at the El Royale (2018).

Mijn persoonlijke mening is dat The Matrix (1999) één goede film was en de sequels enkel maar meer teleurstellend waren met elke nieuwe editie, dus veel hoop heb ik niet in dit 5de deel. Eventueel een radicale reboot zou nog wel werken maar dan moet Warner afstand nemen van de populaire Keanu Reeves, want ja, indien je er een sequel nummer achter zet ga je ervan uit dat je met dezelfde cast wil werken. Warner Bros liet weten dat ze “een nieuw idee hebben waar we allemaal van denken dat het een ongelooflijke manier zou zijn om de Matrix-wereld voort te zetten.” De nieuwe regisseur is in ieder geval in staat een duidelijke creatieve visie te brengen alsook ervaren genoeg om de druk van de fans aan te kunnen, want de verwachtingen zullen hoog gespannen zijn.

Goddard is niet alleen een talentvol regisseur, hij is ook een begiftigd scenarist (Cloverfield, The Martian, World War Z). Hoewel deze projecten narratief verschillen zijn van The Matrix, zijn ze ambitieus en provocerend genoeg om te suggereren dat hij de franchise nieuw leven kan inblazen. Het feit dat zijn carrière zoveel aspecten van sci-fi heeft omvat, suggereert ook dat zijn Matrix-film even breed kan zijn en voorbij de esthetiek en thema’s kan gaan die de films kenmerken. De doorslaggevende reden waarom Warner deze franchise aan Goddard heeft toevertrouwd is vermoedelijk zijn werk op de “Daredevil” (2015-2018) serie in de nasleep van die verschrikkelijke Daredevil (2003) film met Ben Affleck. Hij weet dus iets opnieuw aantrekkelijk te maken.

Uiteraard zal hij in ieder geval heel veel kritiek ontvangen, want de Wachowski’s zijn voor een deel van de fans gewoon heilig en zij zullen vermoedelijk ook Matrix 4 zien als een film die door de massa is onderschat. Maar goed, 2025 is nog een hele tijd verwijderd en we zullen afwachten hoe dit avontuur zal lopen.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *