Joker 2 wordt dus een 200 miljoen dollar musical

Na het immense succes van Joker (2019) – productiebudget van 70 miljoen en recette van meer dan een miljard – heeft Todd Phillips eigenlijk carte blanche gekregen voor wat hij ook maar wou doen met deze sequel, Joker: Folie à Deux (2024). Eén ding stond vast, hij had geen zin om een vergelijkbare film te maken die misschien iets minder goed zou scoren aan de box-office en dus besloot hij het om het over een andere boeg te gooien en er een musical van te maken.

© Warner Bros / design Legion Creative

Korte inhoud: Arthur Fleck wordt opgenomen in de Arkham Asylum instelling en ontmoet er Harley Quinn en ziet meteen een toekomst met haar in muziek en terreur.

Het budget is opgekrikt naar maar liefst 200 miljoen dollar, dat is meer dan het drievoudige is van wat de studio aan de originele film heeft uitgegeven, dus ook al mag je niet meteen een fan zijn van musicals zal je (hopelijk) wel iets unieks te zien krijgen. De sequel zou minstens 15 bekende en bestaande nummers een herinterpretatie geven, een beetje zoals Baz Luhrman dat deed met zijn Moulin Rouge! (2001). Details over individuele nummers worden nog steeds achtergehouden (naast een oude Judy Garland-klassieker, “That’s Entertainment”). Meer in het bijzonder is het nog niet duidelijk hoeveel van deze nummers zullen worden gespeeld door de sterren van de film, Lady Gaga en Joaquin Phoenix, in tegenstelling tot de rest van de cast zoals Zazie Beetz, Brendan Gleeson en Catherine Keener. Mijn enige teleurstelling is dat Margot Robbie niet opnieuw gecast werd als Harley, ook al begrijp ik de politiek.

Het is ook niet duidelijk of Joker 2 eigen originele nummers zal bevatten, waardoor dit ding nog verder in een volledig muzikaal territorium wordt geschopt, of dat het tevreden zal zijn om letterlijk alleen maar de hits te spelen. Maar zelfs met 15 nummers van 4-5 minuten zit je al aan 75 minuten puur gezang. Ik weet niet hoe lang de film zal duren maar het is nu al duidelijk dat het één van de duurste musical ooit zal worden. De duurste is en blijft Beauty and the Beast (2017) met een productiebudget van 255 miljoen dollar.

Het salaris van Phoenix voor Joker 2 bedraagt 20 miljoen dollar, vergeleken met 4,5 miljoen dollar voor de eerste film. Ondertussen krijgt Lady Gaga ergens in de regio van 12 miljoen dollar betaald. Todd schreef de film met Scott Silver en zou op 4 oktober 2024 moeten uitkomen.

Update 10/04/2024: De eerste trailer van Joker 2 is uit en je zou denken dat het niet om een musical gaat. Het lijkt een vervolg op de eerste film met dezelfde mood. En dat is op zich wel een beetje vreemd indien je voluit wil gaan voor het musical genre. Maar goed, ik denk dat iedereen deze film wel wil zien ondanks onze bedenkingen.

*** Joker: Folie à Deux trailer ***2 Comments

 1. Alex

  Jukebox Musicals zijn in mijn ogen geen echte musicals, dit is inderdaad Moulin Rouge all over again.

  Reply
 2. René van den Abeelen

  Het is ook helemaal de vraag of alle nummers helemaal worden gebruikt, of er wellicht medleys zijn enzovoort. Verder duren de meeste hits tussen de 3 en 4 minuten en niet tussen 4 en 5, dus dat scheelt behoorlijk.
  De trailer maakt mij overigens net zo nieuwsgierig als bij Joker.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *