Road House regisseur heeft gelogen over bioscooprelease

Een tijd geleden hadden we hier nog een bericht over Road House geschreven dat de makers zo teleurgesteld waren dat Amazon de film niet wou uitbrengen in de bioscoop maar enkel op streaming. Nu blijkt dat regisseur Doug Liman de waarheid niet heeft verteld en dat kan hem nog zuur opbreken in de nabije toekomst. Zeker wanneer hij nogal veel stof deed opwaaien met zijn claim dat hij de première van zijn eigen film zou boycotten in protest en producer Joel Silver die de temperatuur bij Amazon echt wel deed stijgen de banden ging doorknippen.

© Amazon MGM Studios

Iedereen is het er over eens dat het een kolossale vergissing is om Road House NIET in de bioscoop te brengen en rechtstreeks te dumpen op streaming. Deze film zou zonder veel moeite 350 miljoen ophalen met een bioscooprelease en misschien zelfs 650 miljoen dollar wereldwijd. Net zoals Top Gun is dat zo’n IP die zowel jong als oud kan aanspreken, en is ideaal voor de bioscoop. Maar Amazon wil natuurlijk ook zijn streaming-service een boost geven en hield het been stijf, ook na een vermoedelijk bezoek van de regisseur en hoofdacteur Jake Gyllenhaal aan Jeff Bezos op zijn super yacht voor een speciale screening. Maar volgens Variety heeft Amazon Doug Liman voor de keuze gezet: “Maak de film voor $60 miljoen en krijg een bioscooprelease of neem $85 miljoen en ga alleen streamen.” Zij kozen voor het laatste.

Zelfs Jake Gyllenhaal heeft het met zoveel woorden gezegd in het Total Film magazine dat het altijd al de bedoeling was dat dit een streamingfilm zou worden. “Ik ben dol op de hardnekkigheid van Doug, en ik denk dat hij vecht voor filmmakers en bioscoopreleases. Maar ik bedoel, Amazon was altijd duidelijk dat het aan het streamen was. Ik wil gewoon dat zoveel mogelijk mensen het zien. … En ik denk dat we in een wereld leven die verandert in de manier waarop we films zien en bekijken, en hoe ze worden gemaakt. Wat voor mij duidelijk is, en waar ik zoveel van hield, was [Liman’s] diepe liefde voor deze film, en zijn trots op hoeveel hij er om geeft, hoe goed hij het vindt, en hoeveel mensen het zouden moeten zien.” Een bijzonder diplomatisch antwoord van Jake, maar hij wil ook de banden met Amazon niet verbreken, iets wat dus wel voor Liman kan gebeuren.

Als studio moet je echt wel opkijken wanneer je een deal maakt met de filmmakers om dan vervolgens het zwarte schaap zijn in de aantocht van de filmrelease. Ik zou dit als studiohoofd echt niet pikken en ik vermoed dat dit ook de laatste keer zijn dat ze nog met Liman of Silver zullen werken. Wanneer je kiest voor het geld boven de bioscoopervaring, dan moet bij je keuze blijven maar achteraf niet gaan huilen. Dit is niet Amazon zijn schuld, want zij hebben een duidelijke deal voorgesteld. Je kan dus niet de boter willen en het geld van de boter. Dit is echt wel dom van de filmmaker die anders wel een niet onaardige regisseur is.

1 Comment

  1. Mitch

    Dit is wel niet goed voor zijn reputatie want ik heb veel fans op twitter gezien die Amazon hebben getagt met besmeurende commentaren. Hij had eerlijk moeten communiceren. Gyllenhaal en Liman kunnen samen hun salaris inruilen voor een % op de bioscoopwinst.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *