Die Hard producer Joel Silver ontslaan door Amazon

Dit is echt wel een gek verhaal, maar als we de berichten op Variety mogen geloven is Joel Silver, de super producer van ondermeer Lethal Weapon 1-2-3-4, Die Hard 1-2, 48 Hrs., Predator, Road House, The Matrix 1-2-3, Sherlock Holmes,…, ontslaan van maar liefst twee Amazon films, enerzijds de Road House (2024) remake met Jake Gyllenhaal en Play Dirty (2024) met Mark Wahlberg (die Robert Downey Jr. heeft vervangen). De eerste film was zo goed als afgewerkt en hiervoor behoud hij de credit, maar de tweede film was nog in pre-productiefase. De reden voor ontslag: “verbaal misbruik” op de set, en met name tegenover uitvoerende producenten van Amazon.

Of dit klopt weten we niet want er zijn heel wat tegenstrijdige verhalen. Volgens de mensen die Silver bijstaan zou hij niet verbaal zijn uitgevlogen tegen de producers van Amazon, maar was er wel een enorm dispuut wat leidde tot een “scheiding der wegen”. Naar verluidt zou Amazon erop aangedrongen hebben tijdens de scenaristenstaking de productie af te werken met de hulp van Artificial Intelligentie die toen zijn intrede deed. In die verstande dat ik vermoed dat ofwel het script nog niet was afgewerkt, of dat er rewrites nodig waren. Joel Silver zou daarmee niet akkoord zijn gegaan en dat zou hebben geleid tot een dispuut.

Anderen proberen er dan weer een MeToo verhaal van te maken door te stellen dat Silver wél verbaal agressief was tegenover een vrouwelijke producer, en volgens wat ik kan lezen zou dat mogelijks Alison Winter zijn, die vermoedelijk een (werk)relatie heeft met de regisseur van de film Doug Liman gezien haar beperkte ervaring toch alleen maar op films van Doug zijn. Maar ik kan dat moeilijk geloven dat een producer met zoveel ervaring zo zou reageren. Ik vermoed dat hij eerder de kant zou kiezen van de regisseur. Het zou echter wel kunnen gaan om iemand van Amazon Studios die niet bij naam wordt genoemd.

Joel Silver lag ook in discussie met Amazon omwille van de distributie. Amazon wil Road House uitbrengen op hun streamingplatform, daar waar Joel ijvert voor een bioscoop-release. Gezien de man nu is ontslaan lijkt het erop dat Road House straight-to-streaming zal worden. Liman en Gyllenhaal hebben zelfs een screening georganiseerd op de 500 miljoen dollar yacht van Jeff Bezos om de man te overtuigen de film alsnog een bioscooprelease te geven, maar voor zover we weten heeft dit niks uitgehaald. Silver is echter niet werkloos. Hij werkt nog op Sherlock Holmes 3 voor Warner Bros, alsook op een Dirty Dozen remake.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *