Taika Waititi zegt Marvels film te maken voor het geld

Ik heb al veel domme uitspraken gehoord van filmmakers, maar deze quote van regisseur Taika Waititi (pic) kan ook wel tellen. Deze commentaren komen nadat Disney (Marvel, Pixar, Lucasfilm) zware kleppen krijgt aan de box-office.

“Weet je wat? Ik had geen interesse in het maken van [Marvel]-films”, zei Waititi op de ‘SmartLess’ podcast. “Het stond niet op mijn plan voor mijn carrière als auteur. Maar ik was arm en had net een tweede kind gekregen, en ik dacht: ‘Weet je wat, dit zou een geweldige kans zijn om deze kinderen te voeden.'” Verder in het interview zei hij: “En ‘Thor’, laten we eerlijk zijn – het was waarschijnlijk de minst populaire franchise. Als kind heb ik nooit ‘Thor’-comics gelezen. Ik nam ze wel eens ter hand en had zoiets van … ‘Ugh’. Het was bizar dat Marvel bij mij ging aankloppen. Ik denk dat ze niet meer goed wisten wat ze met het personage konden aanvatten. Ik dacht: ‘Kijk, ze hebben mij erbij geroepen, dit moet echt het dieptepunt zijn.”

Dit verklaart wat mij betreft heel veel van hoe Marvel eigenlijk zijn regisseurs kiest. Let wel, ik heb nog wel gehouden van Thor: Ragnarök (2017), vooral omdat het een originele draai gaf aan de MCU. Thor: Love and Thunder (2022) was dan weer een draak van een film. Het was echter duidelijk dat de sterkte van Taika Waititi vooral ligt in het meer independent filmgenre in plaats van mainstream cinema, en dat heeft hij nu ook met zoveel woorden gezegd.

Waarom is zijn opmerking – hoe oprecht deze ook moge zijn – niet zo verstandig? Wel, dit zou wel eens een streep door zijn Star Wars film kunnen betekenen. De film zou in 2026 moeten uitkomen, maar gezien de recente filmflops bij Disney denk ik niet dat ze happig zijn om iemand een 200 miljoen dollar film te laten maken, die eigenlijk zelf toegeeft meer een auteurs-cineast te zijn. Hij heeft wel gezegd dat hij zijn inspiratie zou zoeken in de oorspronkelijke Star Wars trilogie, wat op zich wel positief is, maar deze commentaren lijken toch wel wenkbrauwen te fronsen. Taika Waititi is een regisseur die gekke scenes neerzet die er een beetje geflipt uitzien, ik ben niet zeker of we dit willen voor een Star Wars film na het tegenvallende derde seizoen van “The Mandalorian”.

3 Comments

 1. Fabian

  Zijn independent films zijn ook veel beter dan zijn Marvel films. JoJo Rabbit is hilarisch.

  Reply
 2. Govert

  En daarbij hoeveel deals worden er niet door acteurs en actrices gemaakt om in een flutfilm/blockbuster te spelen in ruil voor een passie project

  Reply
 3. FalseProphet

  Ik geloof hier geen reet van. Taika weet dat zijn laatste Thor om de ballen trok en wil zich indekken. Maar anderzijds ligt de schuld wel bij Marvel. Zij hebben het project in zijn richting geworden en hem niet uitgevraagd of hij echt wel interesse in zo’n project heeft boven het financiële aspect.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *