Marvel zal Israëlische Shira Haas niet laten vallen als Sabra ondanks protest

Het is geleden van september 2022 dat Marvel Studios actrice Shira Haas (pic) hebben gecast als Ruth Bat-Seraph/Sabra in de opkomende Captain America: Brave New World (2025). Een karakter dat is geboren in Jerusalem en opgroeide in de kibboets die door de Israëlische regering werd gerund nadat haar speciale krachten zich manifesteerde. Ruth was de eerste bovenmenselijke agent die bij de Mossad (de Israëlische geheime dienst) diende. Ze werd politieagent en diende ook als overheidsagent. Haar eerste publieke optreden als Sabra was een gevecht met de Hulk, van wie ze ten onrechte dacht dat hij met terroristen samenwerkte.

Maar vorig jaar op 7 oktober 2023 toonde de terroristische organisatie Hamas zich van zijn meest barbaarse kant door het Tribe of Nova muziekfestival aan te vallen en een kibboets woonwijk met honderden dodelijke slachtoffers en tientallen burger die gekidnapt werden. Dit resulteerde uiteraard in een tegenreactie van het IDF (Israelisch leger) en het conflict is nog steeds gaande. Om nu een film uit te brengen met een Mossad karakter die vecht tegen terroristen is misschien net iets te gevoelig, en er is online wel heel veel backlash tegen de Israëlische actrice die werd gecast.

De film zelf is een puinhoop en naar verluidt is de testscreening zo tegengevallen dat heel wat reshoots zullen volgen – wat dan weer het gevolg is van de keuze van Marvel om iemand als een onervaren Julius Onah aan te duiden als regisseur – maar één ding wat ze niet zullen doen is de rol van Sabre hercasten, laat staan het karakter laten vallen. En eigenlijk kan ik ze in deze geen ongelijk geven. Shira mag dan nog wel voor een paar maand legerdienst bij het IDF hebben gevolgd (wat verplicht is – enkel Natalie Portman wist dit te omzeilen), zij heeft niets te maken met dit conflict en Marvel wou het karakter van Sabra al uitwerken lang voor het conflict. Zal dit de goederen laten oplaaien? In alle eerlijkheid, de overgrote meerderheid van de bevolking zal hier niet wakker van liggen en de Palestijnse militanten en sympathisanten zouden als wat nog maar Joods ruikt willen cancellen en verbannen. Door de actrice of het karakter te verwijderen zou meteen eigenlijk meteen ook gezien kunnen worden als een politiek statement tegen Israel.

1 Comment

  1. Sel

    Dus ze casten een Israëlische voor een Israëlische rol en nog is er kritiek.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *