Virale clip zet Star Wars regisseuse in slecht daglicht

Dat Disney met een probleem zit na de stortvloed aan filmflops zal niemand ontkennen, maar wanneer je deze virale clip ontdekt op TikTok zou je denken dat Disney vooral volhard in de boosheid. Wij hebben hier al onze bedenkingen geuit over de benoeming van Sharmeen Obaid-Chinoy. Een activiste aanstellen zonder gerelateerde sci-fi/fantasy/actie ervaring voor een vederzetting van de Star Wars saga, is misschien niet datgene wat Star Wars nodig heeft, maar wij willen hier toch even haar verdediging opnemen want deze clip nam gewoon een loopje met wat feitelijk gezegd werd. De TikTok clip werd gretig overgenomen door diverse media outlets zoals Newsweek en influencers als Matt Walsh.

Laat ik beginnen met te zeggen dat de female driven Star Wars film Star Wars: New Jedi Order die Obaid-Chinoy zou maken NOG NIET officieel in productie is. Veel zal afhangen van de kwaliteit van het script van Steven Knight, die nota bene meer zin heeft in een Peaky Blinders film. Disney heeft eerder te kennen gegeven dat ze minder films willen maken maar de kwaliteit ervan willen optrekken, en hun focus ligt eerst op de Mandalorian film. Dus er kan in tussentijd nog veel gebeuren, zelfs een John Wick regisseur aan het roer van een Rey film.

Ten tweede, het interview met Jon Stewart in de TikTok video gaat eigenlijk niet over Star Wars, maar is een edit uit een conferentie rond Women in the World uit 2015 (de conferentie kunnen jullie integraal bekijken onder dit artikel) met Obaid-Chinoy, Meryl Streep en Ava DuVernay, waarin Obaid-Chinoy vertelt over een episode uit haar docu-serie “Ho Yaqeen” (2012). Er was 8 jaar geleden nog geen sprake van Star Wars. De episode concentreerde zich op de mishandeling van steenovenarbeidsters in de Pakistaanse provincie Punjab, van wie sommigen waren geslagen, verkracht en gehandicapt achtergelaten nadat ze met stalen staven waren geslagen. Het fragment is te zien vanaf 7:30 in de onderstaande video. Op 16:35 in de volledige YouTube-video stuurt Stewart de discussie over fysiek misbruik en marginalisering richting de daders van het misbruik, waarbij hij de volgende vragen stelt aan Obaid-Chinoy. Maar “truth seeker” Isabel Brown verknipt het interview al geeft de indruk dat Obaid-Chinoy eigenlijk niets wil te maken hebben met mannen en likt dat met Star Wars. Dit is wat er gezegd werd en in het vet zijn de woorden die geknipt werden voor de TikTok video.

STEWART: It brings us to an interesting point when we talk about… so now we’re jumping ahead to, this is happening now. And so, you are watching the lessons of, and it’s, it’s a dramatization of the lessons of it. As an activist and an artist, do you make that calculation: Who is my target? You talked a little bit about, I want women to watch this. And I want them to feel empowered. And I want my daughter to have heroes. I couldn’t help but notice a thread through each of these that the men… were assholes. And I’m wondering, as one of them, what is the balance of activating a force for change but also trying to permeate that patriarchy. That power structure. And is that a part of the calculation of your art as well? And what’s been the reaction to that?

OBAID-CHINOY: Oh, absolutely. I like to make men uncomfortable. I enjoy making men uncomfortable. (lees: !!de Pakistaanse mannen die vrouwen misbruiken!!)

OBAID-CHINOY: Not you. Just, just, not you.

DUVERNAY: Not you. Not you.

STEWART: Point taken. Point taken.

OBAID-CHINOY: But, you know, it is important to be able to look into the eyes of a man and say, I am here, and recognize that, and recognize that I am working to bring something that makes you uncomfortable, and it should make you uncomfortable because you need to change your attitude. And it’s only when you’re uncomfortable, when you’re shifty, when you have to have difficult conversations, that you will perhaps look at yourself in the mirror and not like the reflection, and then say, maybe there is something wrong with the way I think. Or maybe, there is something wrong with the way I am addressing this issue.

De commentaren op de TikTok clip is een bonte verzameling van “Disney maakt Star Wars kapot” tot “Petitie tegen de regisseuse! Nu!” Ondertussen al 15’667 reacties … and counting met 2,5 miljoen views 287k likes. Een video waar de dame slapend rijk van wordt, maar spijtig genoeg is het een leugen. En ook al hebben wij hier al geregeld kritiek geuit op Star Wars en hun methodiek, willen we dit hier toch even rechtzetten, want context is belangrijk en bijgevolg delen we de context met jullie.2 Comments

  1. Wachowski

    Alles op Twitter en TikTok moet je met een korrel zout nemen. Het in inherent aan het korte formaat dat context van geen belang meer is. Dit hebben gezegd ben ik wel fan van het idee in een Star Wars film geregisseerd door de John Wick regisseur šŸ™‚

    Reply
  2. Jens

    Feit is wel dat ze geen inspiratie meer hebben en dan regisseurs aanstellen die eigenlijk niets te zoeken hebben in mainstream popcorn films dat voor 75% bestaat uit mannen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *