Figurante bijna dodelijk gewond op de set van Adil en Billal

Het is inmiddels geen geheim meer dat Warner Bros. Batgirl van Adil El Arbi en Bilall Fallah naar de achtergrond schoof na teleurstellende testscreenings en matige recensies. Nu blijkt dat er zelfs een figurante bijna het leven heeft gelaten nadat een cameraman op een moto in volle vaart op haar inreed. Cristina Stanovici (35) liep een gebroken dij, scheenbeen, heup, bekken en duim op en een snee in het hoofd tijdens haar nachtelijke prestatie op de filmset in Glasgow. Na al die jaren en ettelijke chirurgische ingrepen lijdt de vrouw nog steeds van het ongeval en nu wil ze Warner Bros. voor de rechter te slepen.

Na al die jaren is dit ook de eerste keer dat we dat verhaal hebben gehoord. Ik kan me niet herinneren dat Adil El Arbi en Bilall Fallah zich hierover hebben uitgesproken. Nochtans dragen zij ook als regisseur een deel van de verantwoordelijkheid. Als regisseur mag je in geen geval het leven van je acteurs (en bij uitbreiding de figuranten) in gevaar brengen en je moet met veiligheidsmensen en stunt-coördinators nauwkeurig samenwerken om dergelijke zaken te vermijden. Tom Cruise doet zijn stunt zelf dus hij kan advies van stuntmannen naast zich neer leggen. Zolang hij het leven van anderen niet in gevaar brengt mag hij aan een vliegtuig hangen of 5 minuten onder water zwemmen. Maar wanneer hij beslist om met een voertuig te slippen in de buurt van figuranten, dan zal hij heel wat voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Hoe een cameraman op een motorfiets zomaar tussen de figuranten kon rijden is mij een mysterie, zeker in tijden waar visuele effecten heel wat kunnen invullen.

Wanneer zich op een filmset een ongeval voordoet, en vooral als dit letsel of de dood tot gevolg heeft, wordt de verantwoordelijkheid doorgaans gedeeld tussen verschillende partijen die bij de productie betrokken zijn. De specifieke personen of entiteiten die verantwoordelijk worden gehouden, kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval, de toepasselijke wetgeving en de geldende contractuele overeenkomsten.

      1. Productiebedrijf: De primaire verantwoordelijkheid ligt vaak bij het productiebedrijf, waartoe ook de producenten en de uitvoerende producenten behoren. Zij zijn verantwoordelijk voor de algehele veiligheid van de productie en zorgen ervoor dat passende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Dit omvat het inhuren van gekwalificeerde stuntcoördinatoren en veiligheidspersoneel. In dit geval zou DC Entertainment in het vizier kunnen komen.
      2. Stuntcoördinator: Stuntcoördinatoren zijn verantwoordelijk voor het veilig plannen en uitvoeren van stuntsequenties. Als een stunt door gebrekkige planning of toezicht misgaat, kan de stuntcoördinator gedeeltelijk aansprakelijk worden gesteld. Zo werd bijvoorbeeld de stuntcoordinator in gebreke gesteld op de set van The Expendables 2, waarbij een andere stuntman (Kun Liu) het leven liet.
      3. Regisseur: Regisseurs kunnen ook gedeeltelijk verantwoordelijk worden gehouden als zij een aanzienlijke betrokkenheid hadden bij de planning of uitvoering van de stunt en er niet in slaagden ervoor te zorgen dat de juiste veiligheidsmaatregelen werden genomen. Regisseurs vertrouwen echter vaak op de expertise van de stuntcoördinator en zijn mogelijk niet direct betrokken bij de details van de stunt, maar elke set heeft zo zijn eigen energie.
      4. Crew en aannemers: Andere crewleden die bij de stunt betrokken zijn, zoals cameramensen, riggingteams en personeel voor speciale effecten, kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden als hun daden of nalatigheid hebben bijgedragen aan het ongeval. Denk maar aan de verdwaalde kogel in Rust.
      5. Locatie-managers: Als het ongeval heeft plaatsgevonden op een locatie die niet onder controle staat van het productiebedrijf (bijvoorbeeld een openbare plaats of een gehuurde faciliteit), kunnen de eigenaren of managers van die locatie een deel van de verantwoordelijkheid delen voor het waarborgen van een veilige omgeving.

In veel gevallen dekken verzekeringspolissen ongevallen op filmsets. Verzekeringsmaatschappijen kunnen hun eigen onderzoeken uitvoeren en op basis van hun bevindingen proberen de verantwoordelijkheid toe te wijzen. We zullen dus nog moeten afwachten of dit verhaal nog een staartje krijgt.

1 Comment

  1. Quentin

    Was het shot dan ook nog eens geweldig, maar hier hebben ze gewoon de film in de prullenmand geworpen 😮

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *