Everest (2015) ***½ Blu-ray review

Vandaag is de drama thriller Everest (2015) van de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur te zien op VTM 3 om 20u35. De regisseur had eerder al twee flauwe Amerikaanse actiefilms gemaakt, Contraband (2012) en 2 Guns (2013). Gelukkig is deze film, gebaseerd op waar gebeurde feiten, een stuk beter.

everest_2015_poster.jpg

Korte inhoud: 1996. Ondanks waarschuwingen over een grote storm die voorspeld is, gaan twee teams op klimexpeditie naar de top van de Mount Everest. Een team staat onder leiding van gids Rob Hall (Jason Clarke), het andere team wordt geleid door Scott Fischer (Jake Gyllenhaal). Journalist Jon Krakauer (Michael Kelly) gaat mee om verslag te doen van het ‘commercieel’ uitbuiten van Mount Everest. De beklimming heeft desastreuze gevolgen; binnen twee dagen vinden maar liefst acht bergbeklimmers de dood tijdens de barre tocht naar de top. Gebaseerd op waargebeurde feiten.

Wat meteen opvalt is de indrukwekkende casting. Naast bovenvermelde namen zien we ook nog Keira Knightley (pics) opduiken, naast Josh Brolin, Robin Wright, Sam Worthington en Emily Watson. Christian Bale kwam ook in aanmerking, maar hij koos uiteindelijk voor een hoofdrol in Exodus: Gods and Kings (2014). Het script werd geschreven door door Justin Isbell en William Nicholson, zich baserend op een draft van Simon Beaufoy en Mark Medoff.

Het kostenplaatje van deze prent werd geschat op 65 miljoen dollar, en de opnames vonden plaats in het schilderachtige Nepal en het charmante Italië. Gelukkig waren alle shots opgenomen in het prille voorjaar van 2014, nog vóór die lokale aardbeving in april 2015 de boel op z’n kop zette. Maar, de tweede ploeg, die extra scènes aan het vastleggen was in het basiskamp van Nepal, kreeg bijna een sneeuwlawine als ongeplande special effect over zich heen. Volgens een artikel op de website van de BCC” rel=”noopener nofollow ” target=”_blank”>BBC moesten maar liefst 12 Sherpa-gidsen (sommige bronnen fluisteren zelfs over 16 tragische slachtoffers) het aardse toneel verlaten in de buurt van de filmcrew. Een trieste gebeurtenis die op de een of andere manier niets te maken had met onze onverschrokken filmploeg, hoewel volgens Deadline de filmproductie wel een knauw kreeg door de vertragende naschokken van dit onfortuinlijke incident.

Ik had me klaargemaakt voor een nagelbijtende rampenfilm die je op het puntje van je stoel zou houden. Maar eigenlijk, eerlijk is eerlijk, kun je deze film niet echt onder het label ’thriller’ plakken. Het lijkt meer op een drama dat de rauwe realiteit niet al te zeer wil opsmukken. Daardoor kun je geen plotwendingen verwachten die je van je sokken blazen. Maar anderzijds, en dat moet gezegd worden, ga je wel echt meeleven met de personages. En met een talentvol ensemble gaat dat uiterst vlot. Het feit dat alles op ware gebeurtenissen is gebaseerd, geeft deze film ook een extra lading. De cast telt een flinke hoeveelheid personages, maar de slimme scenarist heeft ervoor gekozen om de focus te leggen op slechts een handvol karakters, met de nadruk vooral op het personage van Rob Hall. Toch moeten we het meest indrukwekkende element benoemen: de adembenemende cinematografie van Salvatore Totino, die daadwerkelijk zijn camera heeft gepland in Nepal en op de Everest. Een visueel spektakel dat je niet snel zult vergeten.

everest_2015_pic01.jpgeverest_2015_pic02.jpgeverest_2015_pic03.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Op 27 januari 2016 kwam Everest uit op DVD en Blu-ray. Er is ook een 3D versie op de markt en als er nu één film is waar de 3D een meerwaarde zou kunnen hebben is het toch wel deze. Daarnaast vinden jullie ook de audio-commentaar van de regisseur en nog heel wat making of filmpjes. De film is vandaag op te zien op VTM 3.


Review Everest (2015)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Everest trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Geen slechte film maar die ons een idee geeft van wat het moet zijn om de hoogste berg te beklimmen, maar had er wel iets meer van verwacht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *