Terugkeer van de Japanse Kaijuin in Godzilla Minus One

De Godzilla Minus One-trailer staat online en belooft ons nog meer gigantische monsterchaos volledig in Japanse stijl. Godzilla Minus One (2023) (Gojira -1.0), geschreven en geregisseerd door Takashi Yamazaki, die ook het visuele effectenteam aanstuurde, wordt de 33e Japanstalige Godzilla-film en de 37e Godzilla-film in het algemeen. Het zal ook de eerste Japanse live-actionfilm zijn waarin de iconische kaiju te zien is sinds Shin Godzilla (2016), de meest succesvolle niet-Engelstalige film uit de franchise en tevens de vierde hoogste RT-score.

Korte inhoud: Na de oorlog is de economische toestand van Japan tot nul teruggebracht. Godzilla verschijnt en stort het land in nog een grotere chaos.

In de trailer zien we de epische terugkeer van Godzilla met een reeks snelle blikken op de verwoestingen die het monster aanricht. Het verklaart ook de titel met een reeks titelkaarten die verwijzen naar het feit dat Japan alles heeft verloren in de nasleep van de oorlog, en dat de aanwezigheid van Godzilla het land van “nul naar min” heeft gebracht. Godzilla Minus One zou zich dus afspelen in het Japan van na de Tweede Wereldoorlog, ook al worden we met de korte inhoud en de trailer niet echt veel wijzer over het ‘wanneer’ van de gebeurtenissen. DE mensen lijken in de trailer Godzilla te herkennen ook al dook hij officieel pas op in 1954.

Waarschijnlijk zullen details over de tijdsperiode en continuïteit duidelijker worden wanneer een uitgebreidere trailer voor de film wordt uitgebracht. De setting sluit in ieder geval aan bij de recentere Godzilla films en is er misschien wel een beetje sprake van een kruisbestuiving tussen Hollywood en Japan. Godzilla is altijd nauw verbonden geweest met de Tweede Wereldoorlog, en algemeen wordt aangenomen dat de komst van het monster in het origineel uit 1954 een metafoor is voor Japan dat de impact van de ‘Oppenheimer’ atoombommen heeft doorstaan die in 1945 op hun kusten in Hiroshima en Nagasaki werden gedropt.

Het zal niet eenvoudig zijn om Shin Godzilla te overtreffen maar ik ben bijzonder benieuwd naar deze film. Een tragische en donkere Godzilla-film is waar ik al jaren op wacht. Dit ziet er beklemmend uit en toch regelrecht afkomstig uit een nachtmerrie. Dit lijkt een emotioneel intense film te worden.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *