Killing Eve Seizoen 4 (2022) ***½ DVD Recensie

Het eerste seizoen van de Britse misdaadserie “Killing Eve” (2018-2022) is wat mij betreft bij het beste wat er de afgelopen jaren op televisie te zien was. De serie waarin agente Eve Polastri en seriemoordenaar Villanelle elkaar te slim proberen af te zijn, is origineel, slim geschreven en zit boordevol zalige droge one-liners. Bedenker Phoebe Waller-Bridge (“Fleabag”) werd na het eerste seizoen als nieuwe godin in de televisiewereld onthaald. Hoewel de volgende drie seizoenen niet meer kunnen tippen aan het uitmuntende eerste seizoen, blijft “Killing Eve” zeker een van de betere reeksen van de afgelopen tien jaar. In het vierde en laatste seizoen komt het jarenlange kat-en-muisspelletje tussen Eve en Villanelle tot een tragisch einde.

© Universal Pictures Home Entertainment

Korte inhoud: Het vierde seizoen begint enkele maanden na afloop van het vorige seizoen. Eve Polastri (Sandra Oh) werkt inmiddels bij een particuliere bewakingsfirma en wil niets meer te maken hebben met MI6. Buiten haar uren speurt ze wel verder naar de leden van de criminele organisatie The Twelve. Ook haar voormalige baas Carolyn Martens (Fiona Shaw) werkt niet meer bij MI6, maar is nu cultureel attaché in Spanje. Ook zij zit nog steeds achter The Twelve aan. En dan is er nog huurmoordenaar Oksana Astanova ofwel ‘Villanelle’ (Jodie Comer) die zich heeft gestort op religie en Jezus. Hoewel de drie vrouwen schijnbaar heel andere wegen ingeslagen hebben, kruist hun pad zich – uiteraard – toch weer.

Het vierde seizoen van “Killing Eve” dat van 27 februari tot 10 april 2022 werd uitgezonden op BBC en een jaar eerder werd opgenomen tijdens de lockdown, werd redelijk lauw onthaald. Dit seizoen krijgt de kritiek rommelig te zijn en het einde zou te haastig afgeraffeld zijn. Velen vonden het einde van het derde seizoen een ideale afsluiter van de serie: Villanelle en Eve die op London Bridge elk een andere richting uit wandelen maar finaal toch een laatste keer omkijken terwijl een schot klinkt. Toch kwam er een vierde seizoen, en hoewel ik de kritiek zeker kan begrijpen, blijft ook het vierde seizoen acht afleveringen lang boeien.

Er zijn inderdaad nevenplots en personages die in het begin van het vierde seizoen te veel aandacht krijgen en sommige plotwendingen voel je aankomen (terwijl net de sterkte in het begin was dat alles kan en niemand veilig is). Bepaalde ontwikkelingen in het laatste seizoen lijken crowd pleasers en over de slotscènes zijn al ettelijke theorieën en artikels neergeschreven. Ook ik had liever een ander einde gezien, maar achteraf bekeken is dit misschien wel de enige manier waarop de serie had kunnen eindigen.

In vergelijking met het eerste seizoen is dit vierde seizoen inderdaad het minste van de vier. In vergelijking met veel van wat er tegenwoordig op Netflix en allerhande verschijnt, finisht ook dit vierde seizoen van “Killing Eve” zonder moeite in de kop van het peloton. Het blijft een uiterst entertainende serie met een unieke mix aan heerlijke Britse humor en one-liners, spannende actie, clevere scenario’s en goed uitgediepte personages. En Jodie Cormer mag voor haar vertolking van Villanelle overladen worden met alle superlatieven want zij heeft van Villanelle een iconisch personage gemaakt.

Na Phoebe Waller-Bridge, Emerald Fennell (Promising Young Woman) en Suzanne Heathcote in respectievelijk het eerste, tweede en derde seizoen, is de showrunner van het vierde seizoen Laura Neal die ook meeschreef aan het derde seizoen. Met telkens een vrouw als eindverantwoordelijke heeft “Killing Eve” ook naast het scherm een kleine revolutie veroorzaakt door op zijn minst een paar barstjes in het glazen plafond te meppen. Neal mocht dus de laatste losse eindjes die na het derde seizoen nog open waren afronden. Eve en Villanelle hebben in het laatste seizoen zelfs een gemeenschappelijk doel, namelijk het opdoeken van de criminele organisatie The Twelve.

In het laatste deel van het vierde seizoen ligt de nadruk – hoe kan het ook anders – op de relatie tussen Eve en Villanelle. Vier jaar lang achtervolgen ze elkaar doorheen heel Europa, ze kunnen elkaar niet loslaten en ze kunnen elkaar niet vergeten. Zal Eve haar morele kompas opzij kunnen zetten, of wil ze toch het liefst Villanelle achter de tralies (waar ze eigenlijk toch hoort met een stevige body count in vier seizoenen)? Het levert in ieder geval weer een paar intense en leuke scènes op.

Het vierde seizoen van “Killing Eve” kan de verwachtingen dus niet helemaal inlossen, maar de makers hebben zelf de lat zo hoog gelegd door het uitmuntende eerste seizoen. Misschien is dit het seizoen te veel maar veel televisiemakers zouden tekenen voor het niveau dat dit seizoen te veel toch nog haalt.

De acht afleveringen van het vierde en laatste seizoen van “Killing Eve” zijn sinds beschikbaar op DVD.

Review Killing Eve Seizoen 3

Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Killing Eve Seizoen 4 trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *