Full River Red van Zhang Yimou is een gigantische box-office hit

De historische thriller Full River Red (2023) van de legendarische Chinese filmmaker Zhang Yimou (Raise the Red Lantern, Shanghai Triad, House of Flying Daggers) is tot nu toe de grootste blockbuster van 2023 met een recette in China van zowat 644 miljoen dollar! De Chinese filmindustrie beleefde barre tijden in 2022. De box-office was in vrije val en de censuur en bureaucratie eisten ook nog eens een zware tol, en slechts een handvol Chinese films haalden buitenlandse festivals. Deze film komt dus wel als geroepen.

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 12e eeuw en speelt zich af te midden van een mogelijke opstand tegen het keizerlijke hof. Tijdens de Shaoxing-periode van de Zuidelijke Song-dynastie, vier jaar na de dood van held Yue Fei, leidde Qin Hui (Jiayin Lei) zijn troepen om te onderhandelen met het koninkrijk Jin. Aan de vooravond van de bijeenkomst stierf de gezant van het koninkrijk Jin in de residentie van de premier en verdween de geheime brief die hij bij zich had. Toevallig waren een kleine soldaat en de plaatsvervangend commandant van het persoonlijke bataljon betrokken bij deze enorme samenzwering. Premier Qin Hui beval de twee om de moordenaar binnen een uur te vinden, maar de zaken waren verre van eenvoudig… Met het diepgaande onderzoek vol gevaren lijkt de waarheid achter de zaak naar boven te komen en zien we een groter complot vorm krijgen.

De film is nu klaar voor een internationale release, ook al is het nog heel bescheiden. In de States zien we dat Niu Vision Media de film heeft opgepikt voor een release is slechts 150 bioscopen. Het is krankzinnig te beseffen dat een film als 80 for Brady (2023) dan wel een release krijgt in bijna 4000 bioscopen in de States. Ik hoor de distributeurs zeggen ‘dat Amerikanen geen ondertitels lezen’ maar misschien moeten ze dat maar meer beginnen doen. De film Parasite (2019) die de Oscar won voor Beste Film was eerst uitgebracht in 3 bioscopen. Na de Oscar werd het uitgebracht in 2000 bioscopen. Maar het blijft toch allemaal bescheiden.

Regisseur Zhang (71) is misschien wel de meest invloedrijke Chinese filmmaker van zijn generatie en hij heeft aal drie films gemaakt met Oscarnominaties, maar zelf is hij tot op heden nog nooit genomineerd. En dat is ook logisch als je ziet hoe weinig zijn films gepromoot worden in de States, en ja, veel heeft te maken met dat cliché dat Amerikanen geen ondertitels willen lezen. Tevens, we kunnen over de grens gaan in Frankrijk en daar tref je hetzelfde probleem aan. Amerikaanse films zijn daar een pak minder succesvol dat Franse films, hoe slecht deze ook moge zijn. Astérix & Obélix: L’Empire du Milieu (2023) werd door critici met de grond gelijk gelijk gemaakt en het is een draag van een film. Toch heeft deze prent een kleine 35 miljoen kunnen ophalen aan de Franse box-office (de film heeft er 75 miljoen gekost en dus blijft het wel een enorme flop voor Pathé Films). Zhang regisseerde ook twee iconische openingsceremonies van de Olympische Spelen (de Zomerspelen van 2008 in Peking en de Winterspelen van 2022 in Peking), maar met Full River Red is hij erin geslaagd om de meest succesvolle film uit zijn 35-jarige carrière te maken. De film zou het Chinese publiek in verrukking hebben gebracht met zijn spanning, woordspelingen, galgenhumor en spetterende slotact.

De sterrencast van Full River Red wordt geleid door de geliefde lokale komische acteur Teng Shen en popster die hoofdrolspeler is geworden Jackson Yee, samen met Yi Zhang en Jiayin Lei. De film is mede geschreven door Zhang en zijn vaste medewerker Chen Yu. Op dit ogenblik is er nog geen releasedatum voor België maar ik hoop dat het binnenkort zal veranderen. Dit zou nog wel eens een film zijn die ik op Imax wil zien. Ik hoop alleen dat ze de marketing wel iets beter maken want de trailer trekt echt op de ballen en met zo’n trailer ga je niet veel bezoekers naar je film trekken.1 Comment

  1. JJ

    De trailer heeft inderdaad nog wat werk nodig 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *