La Nuit du 12 en Virginie Efira stelen de show op de 48ste César Awards

Het was een Belgische avond in Frankrijk. Naast de winst voor de Belgische actrice Virginie Efira voor Beste Actrice in Revoir Paris (2022) won ook de broeierige Belgisch-Franse procedurele thriller La Nuit du 12 (2022) van Dominik Moll vrijdagavond in Parijs bij de 48e Cesar Awards. Een film die David Fincher waarschijnlijk heeft kunnen waarderen gezien hij de ere-gast was en er de Honorary César in ontvangst mocht nemen voor zijn boeiende filmcarrière.

La Nuit du 12 had 10 nominaties gekregen en sleepte er 6 in de wacht waaronder deze voor Beste Film. Ook de regisseur kreeg een prijs en de mannelijke nieuwkomer voor Bastien Bouillon won naast Beste Bijrol voor de Belg Bouli Lanners (Eldorado, Les Géants). De twee laatste beeldjes waren voor de scenarist en voor de klank. Bouillon en Lanners spelen twee agenten die de gruwelijke moord op een jonge vrouw proberen op te lossen. De film ging in première in Cannes in de sectie Premières.

Caroline Benjo de film produceerde, hield een vlammende toespraak waarin ze het geweld tegen vrouwen aan de kaak stelde: “Toen Dominic en Gilles naar ons toe kwamen om deze film te maken, was het duidelijk dat wij ‘dit probleem moesten aanpakken’ en dat het perspectief van mannen op deze kwestie cruciaal was, en dat filmmakers dit verhaal moesten vertellen”, aldus Benjo. “Een paar dagen geleden haalde Dominic tijdens een interview de filosoof Geneviève Fraisse aan die zei (…) dat #MeToo de stemmen heeft bevrijd, en wat nu nodig is, is het luisteren bevrijden.”

Virginie Efira is vooral bekend in het Franstalige gedeelte van België alsook in Frankrijk en is daar zelfs een filmster, vooral in komediefilms. Virginie was al 4 keer genomineerd voor een César en het is dus 5de keer goede keer geworden. Ze heeft acteertalent maar het is nu niet meteen een actrice die me is bijgebleven voor haar acteerwerk dan wel voor haar knappe verschijning (pic 01, pic 02, pic 03). Maar zo zijn er in Hollywood honderden actrices, zoals pakweg iemand als Sandra Bullock of Julia Roberts. Wanneer het script goed zit en een sterke regisseur achter de camera kan dit soms zelfs leiden tot awards.

De humor van de avond kwam van Jamel Debbouze die een paar leuke momenten had. Zoals zijn grap dat in een welbepaalde categorie er wel erg veel diversiteit zat (hijzelf met Marokkaanse roots).

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *