Edgar Allan Poe film The Pale Blue Eye staat op nummer #1

Netflix’ Edgar Allan Poe-film maakt indruk op het Netflix publiek want het staat al een tijdje op #1 van de best bekeken films, en dat vermoedelijk ook voor een groot stuk te danken aan zijn aan zijn talentvolle cast. De gotische horrorfilm The Pale Blue Eye (2022) is geregisseerd door Scott Cooper (Antlers, Hostiles, Out of the Furnace, Black Mass). Scott heeft ook het scenario geschreven, gebaseerd op de roman van Louis Bayard.

Korte inhoud: Op de West Point Academy in 1830 wordt de rust van een oktoberavond verstoord door de ontdekking van het lichaam van een jonge cadet dat aan een touw zwaait, vlak bij het paradeterrein. Een schijnbare zelfmoord is niet ongehoord in een hard regime als dat van West Point, maar de volgende ochtend komt een nog grotere gruwel aan het licht. Iemand is de kamer binnengedrongen waar het lichaam lag en het hart verwijderd. Augustus Landor (Christian Bale) – die enige bekendheid verwierf in zijn jaren als rechercheur bij de politie van New York City – wordt ingeschakeld om discreet te onderzoeken. Het is een verbijsterende zaak die Landor in het geheim moet voeren, want het schandaal kan onherstelbare schade toebrengen aan de jonge instelling. Maar hij krijgt hulp van een onverwachte bondgenoot: een humeurige, jonge cadet met een voorliefde voor drank, twee dichtbundels op zijn naam en een duister verleden. De vreemde en gekwelde zuidelijke dichter voor wie Landor een vaderlijke genegenheid ontwikkelt, heet Edgar Allan Poe (Harry Melling).

In de hoofdrollen zien we Christian Bale en Harry Melling, samen met enkele nieuwe toevoegingen, waaronder Gillian Anderson, Robert Duvall, Timothy Spall, Lucy Boynton, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones en Harry Lawtey. Met zo’n cast en zo’n talentvol regisseur kan je bijna geen slechte film maken, ik kijk hier dus echt wel naar uit.

Melling speelt de hoofdrol van de macabere dichter en schrijver Edgar Allan Poe, wiens korte verhalen en donkere gedichten schrijvers generaties lang hebben beïnvloed sinds zijn dood in 1849. Zijn verhalen hebben hun weg gevonden naar alles, van lange Roger Corman-adaptaties tot een Saw V-film met Poe’s “The Pit and the Pendulum”. En de echte Poe ging inderdaad een paar maanden naar West Point als cadet… voordat hij opzettelijk een krijgsraad ving. Dat is niet het middelpunt van deze mysteriethriller, en deze film is duidelijk een fictionalisering van de beroemde dichter.

*** The Pale Blue Eye trailer ***2 Comments

  1. Moonchild

    Na Kenneth Branagh, Henry Cavill en Daniel Craig wil ik nu ook wel Christian Bale 19e eeuwse detective verhalen!

    Reply
  2. Claes

    Ik genoot hier echt van tot de laatste 45 minuten of zo. Het einde vond ik echt wel teleurstellend. Harry Melling en Christian Bale zijn wel twee steengoeie acteurs !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *